Actualitate
Soluția unor tineri din Aiud de a combate risipa de mâncare. Proiectul lor a ajuns finalist într-o competiție europeană
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2017/02/646x404-1.jpg)
Comercianţii au oferit varză, conopidă, ardei, roşii, vinete şi fructe. În demers, li s-au alăturat două brutării, care au donat pâine. Produsele au ajuns la 50 de persoane defavorizate.
Proiectul din Aiud este de inspiraţie italiană. A luat naştere după ce iniţiatoarea lui, Ioana Man, a participat la un schimb de experienţă în Torino. S-a întors cu dorinţa de a implementa şi în oraşul natal modelul de combatere a risipei descoperit acolo. Împreună cu Diana Călin, fondatoarea Societăţii pentru Consum Responsabil, şi alţi 6 voluntari, au ajuns să facă proiectul cunoscut în Aiud şi în întreaga ţară.
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/01/Tobimar-Angajari.gif)
Proiectul din Aiud este doar una dintre iniţiativele de combatere a risipei în care voluntarul Diana Călin s-a implicat. În luna noiembrie 2016, în colaborare cu Dan Fofiu Sânpetreanu, iniţiatorul Repair Café Cluj şi fondatorul Asociaţiei Cercul Social, dar şi cu cei din organizaţia clujeană Food Waste Combat au organizat o cină comunitară pentru 80 de persoane, în cadrul Săptămânii europene pentru reducerea risipei. Au folosit doar alimente cumpărate de la producători locali şi surplusul de legume şi fructe donat de către comercianţii din piaţă. În total, au adunat 200 de kilograme de mâncare. Cum nu au reuşit să o gătească şi să o mănânce pe toată, au donat alimentele rămase unei case de copii.
Cei care vor să îi susțină cu un vot o pot face AICI.
![YouTube video](https://i.ytimg.com/vi/Zj7qt_9ZaVM/hqdefault.jpg)
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/02/artinstall4.gif)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2021/09/sigla_alba24_300-x-92-1.png)