Connect with us
Advertisement

Actualitate

Primăria Alba Iulia caută la administrațiile din Europa soluții pentru includerea construcțiilor abandonate în peisajul urban

Publicat

În Alba Iulia există mai multe zone abandonate care au nevoie de o abordare strategică pentru includerea lor în peisajul urban, ca spațiu util atât pentru potențiali investitori, IMM-uri, ONG-uri, cât și pentru serviciile publice. Acestea au fost prezentate de o delegaţie a primăriei la Paris, unde a fost lansat proiectul „Rețea Pilot Focusată pe Activități Temporare ca Instrumente de Regenerare Urbană” (TUTUR), coordonat de municipalitatea Roma, Italia. Prin intermediul acestei iniţiative, ar urma să fie găsite soluţii pentru refuncţionalizarea unor spaţii ca platformele industriale ale a fostei „Refractara”, UTEPS, cele două cinematografe şi hoteluri neterminate.

La întâlnirea de la Paris, în perioada 29-31 ianuarie, din partea administraţiei locale au fost prezenţi primarul Municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, arhitectul șef Hedviga Călin și expertul șef Ovidiu Podar. Este vorba despre lansarea proiectului „Rețea Pilot Focusată pe Activități Temporare ca Instrumente de Regenerare Urbană” (TUTUR), ce vizează zonele și construcțiile abandonate și efectul negativ ale unor dezvoltări urbane influențate de aspectele economice și sociale existente la un moment dat. Alba Iulia s-a prezentat cu cu trei categorii de zone și construcții de acest fel și anume: platformele industriale Resial și UTEPS, cele două cinematografe și mai multe hoteluri neterminate.

Raportul întâlnirii a fost prezentat în şedinţa CL de marţi. Potrivit acestuia, municipiul Alba Iulia participă la proiectul TUTUR în calitate de partener alături de Municipalitatea Bremen din Germania, într-un consorțiu coordonat de Municipalitatea Roma din Italia.

Zonele și construcțiile abandonate există ca disfuncțiune în toate cele trei orașe. În cadrul întâlnirii, Alba Iulia a avut sarcina de a face o prezentare a orașului, privind amplasarea geografică, evoluția, și caracteristicile așezării urbane.

În ceea ce privește tematica proiectului, au fost puse în dezbatere trei categorii de zone, precum și construcțiile abandonate: platformele industriale abandonate RESIAL și UTEPS, construcțiile nefinalizate – hotelul de la gară (SC Roxal), hotelul de lângă Liceul Militar (SC Ovialis), hotelul și construcția de lângă Bazinul Olimpic și construcția de lângă sediul BCR (SC Tobias) și cele două cinematografe, Columna și Dacia.

În cadrul proiectului au fost prezentate și acțiunile reușite cu privire la refuncționalizarea centralelor termice de cartier, transformate pentru diferite tipuri de activități.

Printre obiectivele propuse în cadrul întâlnirii de lucru s-au numărat: cunoașterea problematicii comune și particularitățile fiecărui partener, stabilirea agendei și a modului de lucru.

Până în acest moment s-a identificat situația juridică a construcțiilor abandonate, precum și proprietarii acestora și s-au solicitat măsurile de protecție ce se impun privind siguranța în exploatare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement