Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Soluţii pentru protejarea vestigiilor din centrul Alba Iuliei: Vezi cum s-ar putea pune în valoare Palatul Guvernatorului Daciei Romane

Publicat

La Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, arheologul dr. Viorica Rusu-Bolindeţ a susţinut, miercuri, conferinţa „Palatul Guvernatorului Daciei romane de la Apulum. O redescoperire a patrimoniului”. Cu această ocazie au fost prezentate atât rezultatele cercetărilor arheologice întreprinse în ultimii ani în acest important sit arheologic, cât şi propunerile privind valorificarea istorico-arheologică a ruinelor existente pe str. Munteniei din Alba Iulia.

Harta cercetarilor arheologice facute de Adalbert Cserni in Alba Iulia

Vorica Rusu Bolindeţ a realizat o prezentare cercetărilor începute de Adalbert Cerni în perioada 1888-1908, în urma cărora a fost scos la iveală un sit arheologic unic în România, Palatul Guvernatorului Daciei Romane. Viorica Rusu doreşte să obţină sprijinul autorităţilor locale pentru continuarea lucrărilor arheologice şi valorificarea acestui sit.

Conferinţa s-a înscris într-un proiect cultural mai amplu, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, care îşi propune să atragă atenţia asupra valorii sitului arheologic reprezentat de Palatul Guvernatorului Daciei romane de la Apulum. Proiectul a debutat săptămâna trecută, când la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a fost vernisată o expoziţie pe această temă.

Palatul Guvernatorului Daciei Romanie descoperit in situl de pe strada Munteniei ( reconstituire)

Potrivit arheologului, lucrările de valorificare a vestigiilor descoperite recent în Parcul Custozza şi interiorul Cetăţii Alba reprezintă un bun prilej pentru extinderea cercetărilor şi în oraşul de jos. Deşi vorbim de proiecte diferite, atât descoperirile din Custozza, cât şi cele de pe strada Munteniei ar putea fi integrate într-un plan comun, pentru care s-ar putea încerca obţinerea de finanţare. Valorificarea acestor vestigii ar putea ajuta la o mai bună conturare a istoriei zonei şi patrimoniului cultural. De asemenea, valorificarea acestor vestigii ar putea reprezenta un aspect important în contextul promovării proiectului de obţinere a titlului de „Capitală Culturală Europeană” în anul 2020, de către municipiul Alba Iulia.

Exemplu de transformare a sitului de la Alba Iulia, în parc arheologic vizitabil: construirea unui Centru Cultural de Artă şi Arheologie

Bolindeţ a oferit şi un model de punere în valoare a acestor situri arheologice în vederea transformării lor în parcuri arheologice vizitabile. Este vorba despre Palatul Guvernatorului din Colonia Claudia Ara Agrippinensium, care se află în subsolul Primăriei Koln. Ruinele sunt astfel foarte bine conservate şi vizitabile, reprezentând unul din punctele de atracţie favorite pentru turişti.

Praetoriumul din subsolul Primariei Koln

Subsolul Primariei din KolnAceasta a propus ca peste situl de pe strada Munteniei să se construiască Centrul Cultural de Artă şi Arheologie care să aibă o destinaţie multifuncţională. În acest sens, Bolindeţ a prezentat şi o primă variantă de proiect, realizată de un arhitect. Până la realizarea acestui deziderat, arheologul susţine că în zona respectivă ar mai fi încă mult de cercetat şi descoperit, iar costurile estimate pentru un singur sezon se ridică la peste 3 miliarde lei vechi.

Tot miercuri, a fost organizat şi un tur al sitului, unde au putut fi văzute vestigiile descoperite de arheologi începând din anul 1992.

Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean Alba – care nu a avut vreun oficial prezent la eveniment -, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Patrimoniu Naţional Alba.

Vă prezentăm imagini de la vizita sitului:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Amalia

  sâmbătă, 12.11.2011 la 20:35

  Foarte interesant pt autoritati!!! atat de interesant că nu se vedeau de Mihai Gligor si de studenti!
  dl Gligor, da-te domle deoparte sa vedem consiliul si primaria care moare de admiratie la adresa acestor vestigii!

 2. Tudor R

  duminică, 13.11.2011 la 23:05

  eu as constata ceva destul de grav pe acest sit, pe care l-am vazut de-a lungul anilor. Asteptand autoritatile si banii, seful sau sefa santierului lasa descoperite toate vestigiile. Numai ca ele se degradeaza vazand cu ochii, la orice ploaie, la orice zapada, la orice noua incercare de a curata locul care uneori devine o groapa de gunoi. Condamn nehotararea autoritatilor, dar condamn si astfel de practica, de a lăsa neprotejate, DE LA AN LA ..ANI, toate descoperirile. uitati-va si singuri, cărămizile, bolovanii si alte materiale abia se tin…Chiar nu realizeaza nimeni aceste lucruri, daca cei responsabili cu patrimoniul se dovedesc iresponsabili?

 3. Codrin St.

  luni, 14.11.2011 la 23:16

  e un obicei prost al unora dintre arheologi. se stie ca arheologia este un mod distructiv de cercetare. Unii accentueaza si mai mult aceasta latura a arheologiei, pt ca nu i-a amendat nimeni sau nu le-au ridicat dreptul de a practica!

 4. Gheorghiu Tm

  joi, 17.11.2011 la 10:15

  Treaba asta cu expozitii, conferinte si promovarea altor cercetari arheologice decat cele care ar trebui sa constituie o tema la zi in Alba Iulia, adica CELE DIN CETATE PE CARE LE DISTRUG BETOANELE SI BULDOZERELE imi confirma cat ne naivi (unii, botaniști rău) și interesati mărunt + pupincuristi (altii) din aceasta breaslă fără voce in societate si la minister!!! unde este creierul si coloana la breasla asta?
  Care este tema adevarata ACUM in Alba Iulia domnilor si doamnelor cu patalamale de arheologi?
  Trebuie sa aratam mereu in Romania ca tara arde si babele se piaptănă?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Angajări MApN: Peste 100 de posturi scoase la concurs. Care sunt pozițiile vizate

Publicat

armata militari

Ministerul Apărării Naționale anunță demararea procedurilor de ocupare prin concurs a peste 100 de posturi de cercetători, medici, biologi, biochimiști, farmaciști și ingineri în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Aceste posturi au fost prevăzute în baza strategiei de dezvoltare și relansare a Institutului, aprobată de la începutul acestui an de ministrul apărării naționale, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare meteo: Ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină până la ora 23.00. Zonele vizate

Publicat

furtuna alba

Administrația Națională de Meteorologie informează că sâmbătă vor fi condiții de vreme rea în mai multe zone din țară. De la ora 13.00 până la ora 23.00, vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Astfel de fenomene se vor semnala […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Piaţa Artiştilor la Alba Iulia. Alte patru trăsuri de epocă vor fi amplasate în Cetatea Alba Carolina

Publicat

trasuri amplasament cetate

În Cetatea Alba Carolina, în apropierea noului „pod de sticlă” ar urma să fie amenajată o nouă zonă de interes turistic. Vor fi amplasate noi tonete-trăsuri la care albaiulienii şi turiştii vor găsi suveniruri, obiecte de artizanat şi de artă, locaţia devenind o „piaţă a artiştilor”. Proiectul de aprobare a documentaţiei de urbanism intră la […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Star Assembly Sebeș: Peste două milioane de cutii de viteză 9G-Tronic, fabricate în România (P)

Publicat

hala daimler

Star Assembly, subsidiara de la Sebeș a concernului german Daimler, a atins un prag remarcabil în istoria transmisiei 9G-Tronic în România: peste 2.000.000 de unități de la startul producției. Fiind prima cutie automată în nouă trepte din lume, 9G-Tronic a fost lansată în anul 2013 în Germania și este produsă oficial în România din 2016, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate