Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Sondaj DGA: Care sunt cele mai corupte servicii ale Primăriei Alba Iulia, în percepția cetățenilor și a angajaților instituției

Publicat

Urbanismul și Poliția Locală sunt percepute ca fiind cele mai corupte servicii din cadrul Primăriei Alba Iulia: este răspunsul rezultat în urma unui sondaj de opinie la care au răspuns 150 de cetățeni ai orașului. 

Sondajul a fost realizat de DGA Alba Iulia, într-un proiect finanțat cu fonduri europene, în valoare de aproape jumătate de milion de lei. 

Chestionarul nu se bazează pe fapte concrete (acte de corupție dovedite) ci pe un simplu răspuns al unor persoane. 

De asemenea, aproape 400 de angajați ai Primăriei au luat parte la un chestionar similar, prinvind corupția în instituție, însă aproape 60 % dintre ei nu au vrut să dea răspunsuri clare. Aceștia au optat pentru varianta de răspuns ”nu știu, nu răspund”. 

Totuși, angajații care au preferat să fie clari în chestionar și ofere un răspuns consideră că domeniul de achiziții publice ar fi cel mai corupt, urmat de resurse umane și cel de implementare proiecte.

Proiectul în care s-a realizat sondajul a început în 2022 și a fost finalizat de curând. Pe lângă sondajul de opinie realizat în rândul cetățenilor și al lucrătorilor din primărie, mai mulți angajați au primit veste cu mesaje anti corupție, dar prin Primărie s-au realizat și câteva desene.

Este vorba despre câteva desene pe pereții Primăriei din Alba Iulia, desene cu mesaje anti corupție.

CITEȘTE ȘI: Corupția în administrația din Alba Iulia, combătută cu veste cu mesaje anti-șpagă. Secretomanie într-un proiect pro-transparență

Proiectul s-a numit ”RISE” – acronim de la ”cReștem Integritatea, tranSparența și Etica în administrația locală! Bugetul total al proiectului a fost de 414.773,17 lei.

Aproape toată suma a fost din finanțare nerambursabilă.

Sondajul a avut zeci de întrebări despre cum văd cetățenii relația cu instituțiile publice, dar și cum văd angajații din sistemul bugetar relaționarea cu cetățenii.

În urma sondajului a rezultat faptul că ”unul din cinci cetățeni consideră că Serviciul public privind certificatele de urbanism și autorizațiile de construcție (19%) și Polița locală (19%) sunt instituții în care este foarte răspândită corupția, urmate de Serviciul public de asistență medicală (18%)”, se arată în studiul realizat.

De asemenea, la nivelul Consiliului local (consilierii locali) (24%) și Primăriei (aparatul propriu) (22%) corupția este considerabilă, greu de neglijat, conform opiniei

exprimate de aproximativ un sfert dintre cetățeni.

Angajații administrației publice locale s-au dovedit a fi foarte reticenți în aprecierea răspândirii corupției în domeniile de activitate aferente instituțiilor vizate,

aproximativ două treimi dintre aceștia (57% – 65%) alegând varianta nu știu/nu răspund.

Ca o ierarhie rezultată din variantele selectate, aproape trei din douăzeci de respondenți consideră că în domeniile Achiziții publice (13%) și Management resurse umane (12%) este foarte răspândită corupția ori considerabilă, greu de neglijat.

Unul din zece angajați sunt de părere că domeniul Implementare de proiecte (10%) este, de asemenea, unul în care este mai răspândită corupția comparativ cu altele,

la polul opus regăsindu-se domeniile Gestionare date cu caracter personal (13%), respectiv Relații cu publicul și relații publice (13%) în care, aproape trei din

douăzeci de lucrători apreciază corupția ca fiind inexistentă.

După un an și jumătate proiectul s-a terminat, iar în urma sa au rămas câteva desene prin primăria Alba Iulia și un sondaj, făcut de DGA Alba Iulia, care reflectă o părere strict personală a unor cetățeni, fără a se baza pe fapte dovedite, și de asemenea răspunsul angajaților din Primărie care în mare parte au preferat să nu răspundă.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Petru

    joi, 20.04.2023 at 12:41

    ZERO încredere, începând de la omul de la intrare și până la vârf.

  2. pilu

    joi, 20.04.2023 at 13:33

    S-a luat milionul, s-a făcut ce s-a făcut, s-a bifat acţiunea, totul merge mai departe ca ursul. C-aşa-i la noi, se mai cosntată câteodată ş-atât.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax