Politică
Sorin Bumb: 17 decembrie, termen pentru depunerea proiectelor pentru realizarea de noi rețele de gaze, finanțate din fonduri UE
Apelul de depunere a proiectelor în cadrul programului care finanțează construirea de noi rețele de gaze naturale, cu o valoare totală de 235 de milioane de euro, se încheie în data de 17 decembrie. Programul a fost lansat de Guvern, prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare, în contextul în care doar 34% din gospodăriile din România sunt racordate la gaze naturale și vizează creșterea calității vieții cetățenilor și combaterea sărăciei energetice.
Acest apel reprezintă un prim pas în implementarea Programului național de racordare a populației și clienților non-casnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale, aprobat prin OUG nr. 128/2020, act normativ la care am lucrat intens în cadrul Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei deputaților. Suma totală disponibilă prin acest program pentru români este de 1 miliard de euro, din care 800 de milioane de euro prin intermediul viitoarei programări financiare a UE, iar anul viitor va fi lansat un nou apel de proiecte.
Valoarea maximă a fiecărui proiect eligibil este de 25 de milioane de euro și pot depune proiecte: unitățile administrativ teritoriale, parteneriatele între unități administrativ teritoriale și asociațiile de dezvoltare intercomunitară – ADI. Proiectele depuse trebuie să fie implementate până în decembrie 2023, asigurând astfel viteza implementării. Se finanțează inclusiv construirea branșamentelor pentru consumatorii casnici, până la limita proprietății publice, iar în cazul clădirilor publice administrative (clădirea primăriei, centre sociale, școli, etc) se finanțează inclusiv construirea rețelelor interioare de distribuție a gazelor.
Fac apel la primării, dar și la serviciile deconcentrate implicate în procedura de emitere de acorduri și avize, să accelereze demersurile necesare depunerii acestor proiecte, astfel încât să se încadreze în termenul limită de 17 decembrie. Avem acum șansa de a atrage sume importante de bani europeni pentru realizarea integrală a acestor rețele, inclusiv a branșamentelor până la casele oamenilor și trebuie să ne sprijinim reciproc pentru a fructifica această șansă.
În prima etapă a programului (17 august – 17 octombrie) au fost deja depuse 24 de proiecte, în valoare de 1,16 miliarde de lei. În a doua etapă, care se încheie în 17 decembrie, se estimează că numărul proiectelor va fi mult mai mare.
Toate detaliile tehnice despre ghidul solicitantului, precum și despre modalitatea de depunere și selecție a proiectelor se găsesc pe site-urile www.mfe.gov.ro și www.fonduri-ue.ro.
Sorin Ioan BUMB
Președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților
Deputat de Alba
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News