Actualitate
Sorin Grindeanu, noua propunere PSD pentru funcţia de premier. Declaraţii după şedinţa conducerii partidului
Noua propunere din partea PSD pentru funcţia de premier al României este Sorin Grindeanu. Anunţul a fost făcut de liderul PSD, Liviu Dragnea, după şedinţa Comitetului Executiv al partidului de miercuri.
Sorin Grindeanu, preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş (din 2016) şi lider PSD Timiş, a fost ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Ponta şi deputat. Are 43 de ani şi este născut în Caransebeş, absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică.
„Sper că nu va refuza (n.r. – Iohannis, nominalizarea). Am spus că facem un ultim demers pentru a evita criza politică”, a spus Liviu Dragnea.
„Am avut o discuţie adâncă, profundă în Comitetul Executiv Naţional, în care i-am rugat pe colegi să îşi spună părerea bazată şi pe discuţiile cu oamenii din judeţ. Sigur că a fost un curent în ultimele zile, şi ieri, şi azi-noapte, şi azi dimineaţă, mii de mesaje în care ne cereau să trecem la suspendarea preşedintelui. Într-adevăr, avem o armă foarte puternică reprezentată de majoritatea în Parlament, pentru că e puterea dată de popor. În acelasi timp, nu sunt iresponsabil să folosim această armă în a face rău ţării”, a mai declarat Liviu Dragnea.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii renunţă la propunerea Sevil Shhaideh, după ce liderul partidului a vorbit cu Shhaideh care i-a spus că a primit ameninţări cu moartea după nominalizarea ei.
În consecinţă, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis să-l propună pe Sorin Grindeanu, preşedintele CJ Timiş şi şef al organizaţiei judeţene. ”Am ales să nu aruncăm ţara într-o criză politică. Am propus colegilor mei, după ce m-am consultat cu domnul Tăriceanu şi susţine această propunere, ca propunerea noastră să fie domnul Sorin Grindeanu. Nu e agent Hamas, poate se descoperă că este KGB, că a omorît pe cineva… Sper că această propunere să fie luată în serios”, a spus Dragnea, care a precizat că el a făcut propunerea în cadrul CExN.
“Sper ca propunerea să fie luată în serios. Am hotărât să anunţăm public propunerea şi să trimitem hârtia oficială. Există instituţii pe care le respect foarte mult, dar eu am decis şi colegii mă susţin, mai ales după ce s-a întâmplat ieri, să separam apele dintre servicii şi partide. Vreau să avem colaborare instituţională cu toate instituţiile, dar cinstită şi în limitele legii”, a mai declarat Dragnea.
Liderul PSD a menţionat că nu renunţă “pe viaţă” la intenţia de a deveni premier”.
“Nu am renunţat la această idee şi vă spun foarte cinstit. Poate să fie oricând sau poate să nu fie niciodată”.
Sorin Grindeanu a declarat că este membru PSD de 20 de ani, că nu are vreun dosar penal pe rol sau vreo legătură cu “serviciile“.
“Pe Klaus Iohannis l-am văzut o singură dată, când a vizitat Timişoara. Nu voi face miscari in guvern fara colegii mei. Cei care mi-au dat votul ei trebuie sa decida impreuna mutarile pe care le facem”.
Cine este Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu s-a născut la 5 decembrie 1973, la Caransebeș. A absolvit Facultatea de Matematică — Secția Informatică, din cadrul Universității de Vest Timișoara (1992-1997).
După absolvire, a urmat cursuri de specializare: studii aprofundate, specializarea Baze de Date la Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Matematică — Secția Informatică (1997-1998); bursa Tempus pe o perioadă de trei luni la Universitatea din Bologna (Italia), în domeniul Statistică socială (1999); specializări în domeniul: Educația adulților la Institut fur Erwchsenenbildung din Frankfurt (Germania), Universidade de Aveiro (Portugalia), Metropolitan Leeds University (Marea Britanie, 2001), potrivit site-ului www.soringrindeanu.ro.
A fost preparator la Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Sociologie și Psihologie (oct. 1998-oct. 2000); asistent universitar la Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Sociologie și Psihologie (oct. 2000-dec. 2001); director la Direcția pentru Tineret și Sport a Județului Timiș (nov. 2001-ian. 2004); director general adjunct Delpack Invest SRL (ian. 2005-mart. 2008); director SC Ahm Smartel SRL (mart.-iun. 2008).
A intrat în politică în noiembrie 1996, când a devenit membru al PDSR, scrie agerpres.ro. Doi ani mai târziu, în octombrie 1998, a devenit vicepreședinte al organizației de tineret a PDSR Timiș, iar în decembrie 2001 — vicepreședinte al Tineretului Social Democrat Timiș. A fost membru în Biroul Executiv Județean al PSD Timiș (din oct. 2002, membru în Consiliul Național al TSD (din nov. 2002) și președinte executiv al Organizației Județene a PSD Timiș (din dec. 2003). Este prim-vicepreședinte al Organizației Județene a PSD Timiș și președinte PSD Timișoara (din apr. 2005). La 30 august 2013, Sorin Grindeanu a fost ales secretar general adjunct al PSD.
În perioada 2004-2008, a fost consilier local la Consiliul Local Timișoara. Din iunie 2008 până în ianuarie 2013, a fost viceprimar al Municipiului Timișoara. În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, Sorin Grindeanu a fost ales deputat în circumscripția electorală nr. 37 Timiș, colegiul uninominal nr. 2.
În perioada martie-iunie 2003, a participat la Școala Politică a Tinerilor Social Democrați, organizată de Fundația Friedrich Ebert Timișoara, iar în februarie 2003 — la cea de-a V-a Conferință a Consiliilor de Tineret din Grecia-Salonic. Din martie 1998 până în august 1999 a fost președinte al Asociației Social — Culturale Timisiensis XXI, Timișoara. De asemenea, a fost membru fondator al Forului Democrat Român Timiș și membru al Agenției regionale pentru stimularea și integrarea tinerilor (ARSIT).
A fost membru în Comisia de control a SRI din Parlament în perioada februarie 2013 – decembrie 2014. În 2013, Grindeanu a urmat un Program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică – Academia Naţională de Informaţii.
A fost ministru pentru Societatea Informațională (17 dec. 2014 — 17 nov. 2015).
În urma alegerilor locale din 5 iunie 2016, Sorin Grindeanu a devenit președinte al Consiliului Județean Timiș din partea PSD.
Printre cărțile și lucrările publicate se numără: „Introducere în informatica socială”, Editura Universitatea de Vest 2000; „Tehnoredactare computerizată”, Editura Universitatea de Vest 2002 și „Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă”, Editura Ionescu 2002.
Potrivit declaraţiei de avere, Sorin Grindeanu are, împreună cu soția sa, două terenuri intravilane cumpărate în 2005 și 2011, iar soția sa mai are un teren intravilan moștenit în 2014.
Soții Grindeanu mai au o casă în comuna Giroc, din Timiș, construită în 2007.
Anul acesta, în martie, Sorin Grindeanu a vândut un apartament, cu prețul de 30.000 de euro.
Ministrul nu are mașină, în schimb a declarat un ATW, fabricat în 2009.
Sorin Grindeanu nu are bijuterii sau obiecte de artă valoroase și nici conturi în bancă, potrivit declarației de avere.
Are, în schimb, un credit ipotecar de 44.800 de euro, scandent în 2035, și a împrumutat o societate comercială, SC DuoFarm SRL, la care lucrează soția sa, întâi cu 83.500 de lei, apoi cu 20.000 de euro.
În 2015, Sorin Grindeanu a câștigat 7.610 lei din indemnizația de deputat, 86.228 lei a fost salariul de ministru, iar din dobânzi a încasat 8 lei, conform declarației de avere.
Mihaela Grindeanu a avut în 2015 venituri de 5.299, ca diriginte al farmaciei DuoFarm SRL. De asemenea, a mai încasat 33.300 de lei din închirierea unui apartament.
Din alocație și indemnizația de creștere a copilului, Mihaela Grindeanu a mai avut venituri de 20.570 de lei. De asemenea, aceasta a mai primit o donație de 10.000 de euro de la Nicolae Grindeanu, tatăl lui Sorin Grindeanu, și el consilier județean în Timiș.
Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD a început miercuri, la ora 16.00, liderii social-democraţi, în frunte cu Liviu Dragnea, pentru a decide noua propunere de premier pe care o vor transmite preşedintelui Klaus Iohannis, precum şi strategia pe care partidul o va adopta în perioada următoare în cazul în care şeful statului va respinge şi această nominalizare.
Printre liderii social-democraţi care au participat la şedinţa de la sediul PSD din Kiseleff se numără Gabriela Firea, Rovana Plumb, Marcel Ciolacu, Marian Neacşu, Mihai Tudose, Ionuţ Vulpescu şi Paul Stănescu.
Liviu Dragnea a declarat miercuri, la Parlament, că social-democraţii îi vor oferi preşedintelui Klaus Iohannis un răspuns la solicitarea sa privind nominalizarea unui alt premier, care poate fi „într-un fel sau în altul”.
Dacă preşedintele Klaus Iohannis va respinge şi această nominalizare, social-democraţii intenţionează să înceapă demersurile pentru suspendarea din funcţie a şefului statului, au precizat surse politice pentru News.ro.
Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în 27 decembrie că nu acceptă propunerea iniţială din partea PSD şi ALDE, ca Sevil Shhaideh să fie nominalizată premier. Iohannis a cerut coaliţiei PSD – ALDE să vină cu altă nominalizare.
“Săptămâna trecută, când am avut consultari, PSD şi ALDE – care au ţinut să vină împreună – mi-au propus-o pe doamna Shhaideh ca premier. Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra şi am decis să nu accept propunerea. Solicit PSD – ALDE să vină cu altă propunere”, a declarat Iohannis.
Vezi şi Sevil Shhaideh nu va fi premier. Preşedintele Klaus Iohannis nu acceptă nominalizarea PSD-ALDE şi le cere altă propunere pentru conducerea Guvernului
surse: news.ro, hotnews.ro, realitatea.net, digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
A.D.
miercuri, 28.12.2016 at 22:37
Socialistii ar trebui sa-si asume faptul ca nu au nici un membru capabil sa ocupe functia de premier !!!