Eveniment
SPECTACOL pe CER în noaptea de 6 spre 7 mai 2021: Ploaie de meteoriţi din coada cometei Halley. Cum poate fi văzută din România
În noaptea de 6 spre 7 mai 2021 cerul va oferi un adevărat spectacol datorită curentului de meteoriţi Eta Aquariids, care reprezintă particulele de gheață lăsate în urmă de cometa Halley, una dintre cele mai cunoscute comete, care poate fi văzută odată la 75-76 de ani.
Vor putea fi văzute și din România, dacă cerul este senin, peste 40 de ”stele” căzătoare.
În fiecare primăvară, Pâmântul trece prin rămăşiţele de la coada cometei Halley, meteorii arzând în atmosferă şi aducând anual ploaia de meteoriţi eta-Aquaride. Anul acesta, perioada maximă va fi în nopțile de 5 spre 7 mai.
Eta Aquariids este vizibilă şi din emisfera nordică, dar cel mai bine poate fi privită de locuitorii de la tropice şi de cei din emisfera sudică.
Potrivit atronomilor internaționali, fenomenul ar putea fi vizibil și în România, însă doar dacă condițiile meteorologice vor fi favorabile.
Ploaie de meteoriţi din coada cometei Halley, din noaptea de 5 spre 6 mai (Imagine: NASA)
Pentru că luna este nouă, cerul va fi suficient de întunecat pentru ca evenimentul să poată fi observat, numărul meteoriţilor care ajung pe Pământ fiind de 40-60 pe oră, informează NASA.
Ploaie de meteoriți – 5-7 mai 2021: Condiții de observație în România
Condiţiile ideale pentru observaţii sunt: un cer senin şi fără lună, departe de lumina oraşelor şi, în special, înaintea zorilor. NU trebuie să le căutați spre nord ci mai degrabă spre celelalte puncte cardinale: Est, Vest, Sud
Curentul de meteoriţi eta-Aquaride este format din resturi ale celebrei comete Halley care poate fi observată de pe Pământ la fiecare 76 de ani. Cometa a fost văzută ultima oară în 1986 şi va mai putea fi observată în 2061. Numele de Eta-Aquaride vine de de la faptul că originea aparentă a meteorilor este constelaţia Vărsătorului (Aquaris).
Ploaie de meteoriți – 5-7 mai 2021: Ce este cometa Halley
Potrivit Wikipedia, Cometa Halley este cea mai faimoasă dintre cometele periodice, putând fi văzută aproximativ la fiecare 75–76 de ani.
Cometa a fost numită după astronomul englez Edmond Halley, care aplicând teoria gravitațională a lui Newton și luând în calcul efectele gravitaționale ale lui Jupiter și Saturn a reușit să stabilească data aproximativă a următoarei reîntoarceri a cometei.
Din anul 240 î.Hr. și până în prezent, cometa a fost observată de aproximativ 30 de ori, următoarea sa apariție fiind pe 28 iulie 2061. Chiar dacă ultimele apariții ale cometei au fost dezamăgitoare, datorită poziției sale nefavorabile față de Soare și Terra, rămâne una dintre cele mai active și mai mari comete cunoscute.
Meteori proveniţi din coada cometei Halley vor putea fi observaţi în noaptea de joi spre vineri, aceasta fiind a doua noapte în care se atinge maximul curentului de meteori eta-Aquaride.
Coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, muzeograful Adrian Şonka, a declarat că pentru observarea meteorilor nu este nevoie de echipament special, cu atât mai mult cu cât nu poate fi anticipat locul exact în care aceştia vor fi vizibili.
„Dacă pui telescopul, acesta măreşte şi nu te ajută cu nimic să vezi o parte mai mică de cer. În privinţa orelor, nu există o oră fixă la care se produce, pentru că maximul unui curent de meteori durează ore întregi, poate şi zile, drept pentru care, chiar dacă maximul a fost undeva când era dimineaţă la noi, se poate se vedea şi în următoarea seară.
Ploaie de meteoriți – 5-7 mai 2021: Orele nu sunt aşa de importante
Ce este mai important: să privească oamenii cerul după miezul nopţii, până la răsăritul Soarelui – măcar o oră, neîntrerupt – iar cel mai bine, mai spre dimineaţă, pentru că locul de unde vin meteorii, radiantul, se ridică după miezul nopţii pe cer şi e bine să fie deasupra orizontului, ca să se vadă meteorii”, a precizat Şonka.
Potrivit lui Adrian Şonka, este de preferat ca observaţiile să fie făcute în afara oraşului, dar aceasta nu este o condiţie obligatorie.
„E ceva clasic pentru fiecare curent de meteori: ieşi afară undeva în afara oraşului şi te uiţi măcar o oră cu ochiul liber pe cer, după miezul nopţii.
Meteorii, stelele acestea căzătoare, sunt foarte rapide şi lasă dâre luminoase pe cer, e proprietatea lor specială aceasta. (…) Teoretic, sunt 40 pe oră.
Practic, se văd jumătate şi dacă stai în oraş vezi şi mai puţine: să vezi cinci-şase stele căzătoare într-o oră nu e destul de spectaculos.
De aceea e mai bine să ieşi în afara oraşului, ca să vezi măcar 10-20 de stele căzătoare pe oră”, a precizat el.
Ploaie de meteoriți – 5-7 mai 2021: Curentul de eta-Aquaride va putea fi observat și în zilele următoare
Curentul de meteori eta-Aquaride poate fi observat şi în nopţile următoare, dar tot mai puţini vor fi vizibili.
„În noaptea anterioară şi în noaptea asta (se atinge maximul, n.r.). Iar curentul este activ până mai încolo în luna aceasta, dar se văd din ce în mai puţini pe oră. Dar noaptea asta, practic, e la fel de bună ca şi cea de dinainte. (…)
Acestea sunt rămăşite de la cometa Halley. Poate unii au văzut-o în 1986, Halley a trecut pe lângă Soare, s-a văzut de pe Pământ şi o să mai treacă peste 76 de ani.
E o cometă pe care am văzut-o şi vedem şi ce a lăsat ea pe orbită. De obicei nu prea vezi cometa care produce stele căzătoare în cazul altor curenţi, dar aici unii au văzut-o”, a menţionat coordonatorul Observatorului Astronomic.
Şonka a mai precizat că spre dimineaţă vor putea fi observate şi planetele Jupiter şi Saturn.
„Dacă oamenii se uită după meteorii aceştia cu ochiul liber, vor vedea că înspre dimineaţă răsar planetele Jupiter, Saturn. Se văd foarte frumos, deci vezi ceva în plus.
E şi Calea Lactee acolo, dacă priveşti înspre sud-est. Cerul este destul de frumos în perioada aceasta dimineaţa sau după miezul nopţii”, a adăugat el.
Surse: Agerpres, Mediafax, NASA, Wikipedia
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Paun
duminică, 09.05.2021 at 10:02
Erau avioane de luptă, aveau doar lumina alba si mergeau īn șir indian