Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Spitalele din Alba se pot afilia la o rețea regională de screening. Care este procedura

Publicat

Spitalele din Alba se pot afilia la o rețea regională de screening. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a lansat procedura de afiliere pentru reţelele de screening din regiunea Centru.

Astfel, în perioada 22 iunie – 4 iulie, unităţile sanitare cu paturi, publice sau private, din regiunea Centru (Alba, Braşov, Sibiu, Harghita, Covasna, Mureş) organizate în reţele de screening pot depune dosarele pentru procedura de afiliere.

Unităţile sanitare, aflate în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate judeţene, din regiunea Centru, se pot înscrie la procedura de afiliere în vederea implementării proiectului “Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, pentru efectuarea de servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, se arată într-un comunicat al Spitalului din Târgu Mureș.

Ce documente sunt necesare pentru afilierea la rețeaua regională de screening

Unitatea sanitară cu paturi care solicită includerea în subprogram va depune dosarul de candidatură care cuprinde următoarele documente:

 • Cererea de înscriere în procesul de afiliere; (cerere tip la anunțul de afiliere)
 • Copia contractului de furnizare de servicii medicale încheiat cu CJAS
 • Copia, conform cu originalul, a autorizației sanitare de funcționare, în vigoare, cu anexele din care să rezulte că există în structura proprie cabinete de specialitate OG și laborator de analize medicale în domeniul citologiei cervicale
 • Dovada organizării reţelei de screening, constituită din următoarele structuri:

– Centre de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi de mobilizare a populaţiei eligibile pentru testare Babeş-Papanicolaou;

– Centre de recoltare a materialului celular cervical;

– Laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale;

– Lista personalului medical care asigură furnizarea de servicii medicale

 • Fișa de consimțămînt GDPR
 • Declarație privind evitarea dublei finanțări (servicii medicale de prevenire, depistare precoce diagnostic și direcționare către tratament al pacienților vor fi decontate dintr-o singura sursă de finanțare, din Bugetul Proiectului în baza contractului încheiat cu beneficiarul, respectiv serviciile medicale nu vor fi decontate și de către Casa de Asigurări de Sănătate cu care unitatea sanitară se află în contract sau din alte surse de finanțare)
 • Dovada încadrării personalului medical care deține documente ce atestă formarea profesională în domeniul recoltării materialului celular cervical pentru testare citologică și/sau HPV (cel puţin un medic de specialitate anatomie patologică cu experienţă minimă de 5 ani şi peste 2000 de frotiuri examinate în ultimii 2 ani).

Serviciile medicale de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin care urmează a fi efectuate de către reţelele de screening sunt de informare și consiliere, precum și recoltarea materialului celular cervical: recoltare Babeș-Papanicolaou și interpretare, recoltare HPV.

Care este procedura de afiliere la rețeaua regională de screening

Unităţile sanitare pot transmite dosarele fie prin poştă/curier, fie prin email la adresa pocu.screening@gmail.com.

Toate informaţiile privind procedura de afiliere a reţelelor de screening în vederea implementării proiectului pot fi accesate pe site-ul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

“Invit toate unităţile sanitare din regiunea Centru, care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate din procedura de afiliere, să-şi depună candidatura, în vederea implementării acestui proiect important prin care putem oferi populaţiei feminine din regiunea Centru servicii de screening prin finanțare europeană nerambusabilă”, a declarat Şef Lucrări Dr. Cosmina Uzun, manager proiect.

Proiectul are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile, se mai arată în comunicat.

sursa foto: arhivă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

LIVE: Rezultate finale Evaluare Națională 2022. Ministrul Educației: procentul mediilor peste 5 a crescut la 82,4% în țară

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, face declarații în ziua în care se publică rezultatele finale la Evaluare Națională 2022. În Alba, au fost depuse 234 de contestații, majoritatea la Română.

Declarații ministrul Sorin Cîmpeanu:

 • au fost înregistrate 21.854 contestații, mai multe decât anul trecut (aproximativ 7% dintre lucrări) contestate.
 • La nivel național, rata mediilor peste sau egale cu 5 este 82,4% (+0,1%). Înainte de contestații era 82,3% (122.166 elevi), față de 76,8% anul trecut (94.660 de elevi)
 • sunt 234 medii de 10; înainte de contestații erau 221 medii de 10
 • la proba de Limba și literatura română, rata notelor peste sau egale cu 5: 86,1% (înainte de contestații 85,9%; 127.920 de elevi), comparativ cu 84% (103.836 de elevi) – anul trecut.
 • la Matematică, rata notelor peste 5: 77,5% la fel ca înainte de contestații – 77,5% (115.126 de elevi), comparativ cu 67,4% (83.145 de elevi) – anul trecut.

În actualizare

Până în 1 iulie va fi disponibilă ierarhia mediilor pe județe, iar din 4 iulie încep înscrierile la liceu. Repartizarea computerizată va fi în 14 iulie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Apa potabilă, raționalizată în cinci localități din Alba din cauza supraconsumului. Care este programul de furnizare

Publicat

Ca urmare a supraconsumului de apă, îndeosebi pentru alte scopuri decât cele strict casnice, sucursala Ocna Mureș a operatorului regional Apa CTTA SA Alba  anunță că este nevoită să continue furnizarea apei potabile după program, între orele 06.00- 12.00, 14.00-22.00, începând de joi, 30 iunie,  în localitățile Unirea și Războieni.

De asemenea, în localitățile Cisteiu de Mureș, Micoslaca, Uioara de Sus, Uioara de Jos, Captalan, furnizarea apei potabile se va efectua, între orele 06.00-22.00.

La reluarea furnizării apei potabile, pot apărea local depășiri ale parametrului turbiditate, caz în care apa trebuie utilizată numai în scop menajer.

Eventualele perturbații si zona în care apar, pot fi sesizate la numărul de telefon 0729 994 186 sau la Dispeceratul central 0258 834 501, în vederea intervenției, transmit reprezentanții Apa CTTA Alba.

sursa foto: arhivă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Jumătate din Alba Iulia, fără curent joi dimineață: Activitatea unor instituții paralizată. Care este cauza

Publicat

O avarie la stația de curent din zona Dedeman a lăsat fără energie electrică, joi, 30 iunie, jumătate din cartierele din Alba Iulia.

În urma avariei la stația ce aparține de Transelectrica au rămas fără curent cartierele din zona Stadion, inclusiv stația de salvare, zona Cetate, dar și zona Centru, în care își desfășoară activitatea majoritatea instituțiilor.

Potrivit reprezentaților Electrica Alba, stația nu aparține de ei, ci de Transelectrica, iar cel mai probabil situația se va remedia în câteva zeci de minute.

Însă, problemele legate de alimentarea cu energie electrică au apărut încă de miercuri seara, când au fost semnalate de către cetățeni căderi de curent care au durat în medie 15 -20 de minute, în mai multe zone din oraș.

Mai mult de atât, încă de la primele ore ale dimineții de joi au mai existat căderi de tensiune, până când alimentarea a fost întreruptă.

Știre în curs de actualizare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Percheziții de AMPLOARE în județul Alba și alte 19 județe la traficanți de țigări: Au vândut aproape 2 tone de tutun

Publicat

Miercuri, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Prahova au efectuat 38 de percheziții domiciliare, în mai multe județe printre care și județul Alba. 45 de persoane au fost audiate, iar 9 persoane au fost aduse la sediul unității de poliție.

Perchezițiile au avut loc în județele Prahova, Alba, Arad, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Ilfov, Maramureș, Neamț, Olt, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Vâlcea, dar și în municipiul București, la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de producere de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat și deținere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 1 kilogram de tutun de fumat.

În fapt, începând cu luna martie 2022, persoanele bănuite ar fi desfășurat activități de prelucrare și comercializare, prin intermediul anunțurilor postate pe rețele de socializare și site-uri destinate comerțului online, către diverși clienți din țară, a circa 1,7 tone de tutun de fumat.

Prejudiciul total estimat la acest moment este de 1.969.080 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, 1.860 de kilograme de tutun mărunțit, 992 de kilograme de frunze de tutun, 28.534 de țigarete confecționate artizanal, 6 aparate pentru confecționarea țigaretelor, 3 mașini industriale pentru tocat frunze de tutun, 5.100 de etichete autocolante inscripționate, 2 laptopuri, 1 DVR, telefoane mobile, precum și înscrisuri utile cauzei.

Totodată, a fost indisponibilizată și o autoutilitară utilizată în activitatea infracțională.

În urma probatoriului administrat, față de 4 persoane, două femei și doi bărbați, cu vârstele de 26, 33, 42 și respectiv 44 de ani, din județele Prahova, Dâmbovița și municipiul București, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentate unității de parchet competente, pentru luarea unei alte măsuri preventive.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Activitățile au beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Prahova și de cel al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Matei Basarab” Ploiești.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax