Cugir
Spitalul din Cugir anunță că a obținut certificare ISO 9001. Trei situații care pun la îndoială calitatea serviciilor medicale
Spitalul Orășenesc Cugir a fost certificat cu standardul ISO 9001, cel mai cunoscut standard și este folosit de organizații din toată lumea. Anunțul privind certificarea ISO vine ”la pachet” cu acuzații de malpraxis și conflicte între medici.
Cazurile, prezentate pe larg de alba24.ro, demonstrează că în ciuda investițiilor făcute în aparatură medicală performantă, spitalul are mari probleme cu resursa umană și cu desfășurarea actului medical.
Anunțul privind obținerea certificatului ISO 9001 a fost făcut pe facebook de conducerea spitalului, care susține că obținerea certificării demonstrează ca activitățile instituției respectă cerințele impuse de standard, astfel încât clientul/pacientul să acorde încredere serviciilor oferite având în vedere că acestea respectă standarde internaționale de calitate.
Ce înseamnă obținerea ISO 9001 pentru spitalul din Cugir
Potrivit mesajului transmis de reprezentanții spitalului, implementarea unui sistem de management al calității certificabil (printr-o certificare ISO 9001:2015) într-o organizație necesita:
- hotărâre fermă și coordonare nemijlocită a managementului;
- implicare conștientă și continuă a întregului personal al instituției;
- orientarea către pacient a tuturor acțiunilor ce privesc serviciile oferite;
- monitorizarea continuă a percepției pe care o au pacienții asupra serviciilor pe care le oferă instituția;
- respectarea dorintelor și așteptărilor pe care le au pacienții in ceea ce privește calitatea unui anumit serviciu.
Procesul de certificare ISO 9001 presupune parcurgerea mai multor etape, pe de o parte etapele de obținere a certificării propriu-zise, și etapele de supraveghere. Întregul proces se desfășoară pe parcursul a 3 ani:
- Anul 1- Auditul de certificare care se desfășoară în două etape.
- Anul 2- Auditul de supraveghere I.
- Anul 3- Auditul de supraveghere II.
Spitalul Orășenesc Cugir a primit certificatul ISO 9001:2015 pentru următoarele domenii de activitate:
- consultații și servicii medicale de specialitate;
- asistenta medicală de urgentă;
- analize medicale;
- tratamente medicale de specialitate;
- servicii de radiologie și imagistica medicală;
Termenul de valabilitate al certificatului expira in anul 2026.
Spitalul din Cugir, zguduit de acuzații de malpraxis și conflicte între medici
Spitalul din Cugir a fost zguduit în ultima perioadă de acuzații de malpraxis și conflicte între medici. Cazurile, prezentate pe larg de alba24.ro demonstrează că în ciuda investițiilor făcute în aparatură medicală performantă, spitalul are mari probleme cu resursa umană și cu desfășurarea actului medical.
Vezi în linkurile de mai jos câteva cazuri care ”certifică” actul medical de ”calitate” din Spitalul Cugir:
Citește și O tânără din Alba a ajuns în stare gravă la ATI după o anestezie făcută la Spitalul Cugir. Scrisoarea emoționantă a soțului
Vezi și VIDEO: Conflict între medici la Spitalul Cugir: ortoped vs. urolog. Reacții, declarații și proteste la poarta unității medicale
Citește și Acuzații grave împotriva unor medici de la spitalul din Cugir. Coșmarul unei femei care a trecut printr-o serie de operații eșuate
Citește și Două dosare penale în urma acuzațiilor grave la adresa Spitalului din Cugir. Un medic are calitatea de suspect într-un caz
La postarea prin care se anunța obținerea certificatului de calitate mai mulți pacienți au scris că acest certificat nu rezolvă problema medicilor. ”E ca un ceas fără manoșe” iar o simplă hârtie nu rezolvă marile probleme cu care se confruntă pacienții care ajung să fie tratați în unitatea medicală.
Ce spune conducerea spitalului Cugir despre acuzațiile de malpraxis și conflictele dintre medici
”Având în vedere situațiile apărute în social media în ultima perioadă, conducerea spitalului aduce următoarele precizări.
În ceea ce privește situația conflictuală dintre cei doi medici, respectiv urologul Brîndaș Eugen și ortopedul Sumant Ramchurn, ce a dus la o nemulțumire a cetățenilor prezenți vineri dimineața în fața spitalului, mangerul Florin Arion, a declarat de ce s-a ajuns în acestă situație:
“Este o situație neplăcută, cu care speram să nu ne mai confruntăm. A fost o situație conflictuată, personală, dintre cei doi medici care a dus la deteriorarea relațiilor profesionale în cadrul instituției, problemă care a fost soluționată de către comisia de disciplină din cadrul unității.
Încă de la începutul conflictului personal dintre ei, am avut în repetate rânduri discuții cu aceștia în încercarea ameliorării situației, pentru că, indiferent de relațiile pe care le au, trebuie să luăm toate măsurile pentru ca interesele pacienților să nu fie afectate.
Hotărârea comisiei de disciplină a nemulțumit una dintre părți, fapt care a dus la exteriorizarea publică a conflictului.
În ceea ce privește demisia anunțată de medicul Brîndaș, până vineri dimineața – nu există o cerere de demisie în scris și nici nu i s-a cerut acest lucru.
Dar, totodată, activând în cadrul spitalului, fiecare angajat are obligația de a respecta regulamentul legale în vigoare și de a ne respecta unii pe alții.”
Referitor la suspiciunile de malpraxis care au apărut la nivelul compartimentului de ginecologie, managerul instituției a sesizat Consiliul de Etică al spitalului, care în virtutea art. 8, alin. 1, litera g din Ordinul Ministerului Sanătății nr. 1502/2016 pentru aprobarea componenței și atribuțiilor
Consiliului Etic din cadrul spitalelor publice, a sesizat Colegiul Medicilor, pentru a se stabili dacă fac obiectul unor fapte de malpraxis, iar Spitalul Orășenesc Cugir va lua toate măsurile necesare pentru aplicarea hotărârii Colegiului Medicilor.
Spitalul Orășenesc Cugir oferă în continuare servicii de urologie, ortopedie, ginecologie și nu numai și asigură pacienții că vor fi depuse toate eforturile și se vor lua toate măsurile necesare pentru ca relația spital-pacient să nu fie afectată de conflictele personale ale angajaților.”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News