Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sprijin financiar lunar pentru fermierii care angajează tineri cu studii agricole. PROIECT, la Ministerul Agriculturii

Publicat

tractor ferma

Fermierii care angajează cel puţin doi tineri vor beneficia de un sprijin financiar lunar, în cadrul unui program cu o valoare de 30 de milioane de lei, potrivit unui proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii. Astfel, fermierii care angajează tineri cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol beneficiază de un sprijin financiar lunar de 1.000 de lei pentru fiecare persoană angajată. Totodată, fermierii primesc de la stat 750 lei pentru fiecare persoană cu studii medii de specialitate în domeniul agricol şi 500 lei pentru persoanele fără studii. 

România este una dintre țările europene cu un potențial ridicat în sectorul agricol, având a șasea cea mai mare suprafață agricolă utilizată dintre țările Uniunii Europene, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

„Potrivit Eurostat, în România forța de muncă ocupată în agricultură este de 1,6 milioane de persoane, ocupând locul al doilea după Polonia. Cu toate acestea, 85% din totalul forței de muncă din agricultură este nesalariată, lucrând pe propriile exploatații agricole de subzistență. La data prezentei, nu există un statut profesional clar definit al agricultorului, ceea ce are implicații puternice pe plan fiscal și cel al asigurărilor sociale și asistenței de sănătate.

Confruntat cu o rată a sărăciei deosebit de ridicată, de peste 54%, mediul rural nu deține elementele de atractivitate necesare pentru menținerea tinerilor la sat, fapt ce a condus la îmbătrânirea populației ocupate în agricultură și implicit la o criză a forței de muncă ocupate în sectorul rural.

Cauzele principale care au determinat această criză a forței de muncă ocupate în sectorul rural țin de politica statului privind promovarea unor măsuri atractive pentru întoarcerea tinerilor la sat, creșterea gradului de ocupare a forței de muncă din domeniul rural, evitarea migrației și consolidarea durabilă a exploatațiilor care funcționează în acest sector.

Una dintre aceste cauze este fiscalitatea ridicată cu care se confruntă angajatorii din mediul rural, raportată la specificul sectorului agricol, la costul forței de muncă raportat la costul de producție și la pregătirea profesională a angajaților”, se precizează în nota de fundamentare.

Prin Legea nr. 336/2018 a fost adoptat Programul pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industria alimentară. Scopul acestui Program îl constituie crearea de noi locuri de muncă, reprezentând un instrument activ în vederea atragerii tinerilor către munca în agricultură, acvacultură și industria alimentară.

Programul vizează acordarea unui sprijin financiar angajatorilor fermieri din agricultură, acvacultură și industria alimentară în vederea angajării, cu normă întreagă, a tinerilor beneficiari ai Programului pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puțin de 12 luni.

Angajatorul fermier care face dovada angajării a doi tineri beneficiari ai Programului beneficiază de următorul sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană astfel angajată:

a) 1.000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură și/sau industrie alimentară;

b) 750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum și cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare;

c) 500 lei pentru persoanele fără studii.

Tinerii beneficiari ai Programului trebuie să aibă studii de specialitate în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare, conform codurilor COR.

Pentru a beneficia de prevederile proiectului legislativ, angajatorii fermieri au obligația de a încheia cu tinerii beneficiari ai Programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puțin de 12 luni, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Prin derogare de la prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, tânărul beneficiar al Programului care a fost angajat în condițiile prezentei legi beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut stabilit potrivit contractului individual de muncă încheiat în cadrul Programului.

Potrivit notei de fundamentare, programul va contribui la creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură şi industria alimentară cu aproximativ 3.000 persoane, pentru anul 2019, tineri beneficiari ai programului cu studii superioare, cu studii medii de specialitate, precum şi cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau industriei alimentare și fără studii, contribuind la creșterea gradului de profesionalizare și reîntinerire a forței de muncă precum și la reducerea șomajului în rândul tinerilor din mediul rural.

sursa: madr.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax