ACTUALITATE
SRI a împlinit 30 de ani de activitate în lumea informației. Momente cheie în evoluția serviciului
Serviciul Român de Informație (SRI) a împlinit, joi, 26 martie, 30 de ani de activitate. Într-o postare simplă, pe Facebook, reprezentanții serviciului și-au anunțat ”ziua de naștere” alături de mesajul #totulvafibine.
Prima atestare istorică a unei structuri de informații a apărut în 1865 când Marele Stat Major a creat după un model francez, o unitate care se ocupa de culegerea și analizarea informațiilor cu caracter militar.
SRI este o unitate secretă care se ocupă de culegerea și valorificarea informațiilor, excusiv pe teritoriul românesc. SIE, este serviciul care se ocupă de informațiile culese din plan extern.
Momente cheie în evoluţia instituţiilor româneşti de intelligence începând cu jumătatea secolului XIX.
1865 – Marele Stat Major şi-a creat, după modelul francez, o Secţie a II-a, care se ocupa cu culegerea, analizarea şi sintetizarea informaţiilor cu caracter militar.
19 aprilie 1892 În cadrul Ministerului de Interne a fost înfiinţat Biroul Siguranţei Generale, devenit în martie 1908, Direcţia Poliţiei şi Siguranţei Generale. Atribuţii în domeniul culegerii de informaţii mai aveau şi Prefectura Poliţiei Capitalei şi Inspectoratul General al Jandarmeriei.
Martie 1917 – A fost creat de către Mihail Moruzov un Birou de Siguranţă al Deltei Dunării, cu personal provenit de la Siguranţa Generală dar care lucra pentru Marele Cartier General. Acest embrion al unei structuri informative civile, care acţiona în beneficiul armatei, a fost desfiinţat în vara anului 1920.
1 mai 1925 – În cadrul Secţiei a II-a a Marelui Stat Major a fost angajat Mihail Moruzov, la Biroul de căutare a informaţiilor. După eforturi intense care au durat câţiva ani, Moruzov a reuşit să convingă conducerea Marelui Stat Major să accepte înfiinţarea unui Serviciu Secret, încadrat cu funcţionari civili „pentru culegerea, verificarea şi completarea informaţiilor care interesează armata”.
1934 Se aprobă prima schemă de organizare oficială a Serviciului Secret care cuprindea o Secţie de Informaţii Externe, una de Contrainformaţii, un Birou Juridic şi un Birou Tehnic. Tot în acest an se accentuează tendinţa centrifugă a lui Moruzov, de a scoate Serviciul Secret din structura armatei şi de a-l plasa sub autoritatea Palatului Regal, acţiune care se va concretiza de facto în 1938, dar nu şi de jure.
12 noiembrie 1940 A fost emis Decretul-lege nr. 3818 privind organizarea Serviciului Special de Informaţii (fostul Serviciu Secret), care funcţiona pe lângă Preşedinţia Consiliului de Miniştri. La conducerea sa a fost numit Eugen Cristescu, fost director al Administraţiei de Stat, Personalului şi Mobilizării din Ministerul de Interne.
15 septembrie 1944 – Prin Decretul-lege nr. 1695, Serviciul Special de Informaţii a fost trecut în subordinea Ministerului de Război, schimbându-i-se şi denumirea în Serviciul de Informaţii.
30 martie 1951 – D.G.S.P. a devenit Direcţia Generală a Securităţii Statului (D.G.S.S.) care cuprindea şi o Direcţie de Informaţii Externe (D.I.E.).
11 iulie 1956 Prin H.C.M. nr. 1361, în cadrul Ministerului de Interne s-a înfiinţat Departamentul Securităţii şi Departamentul Internelor.
1960-1965 Personalul Securităţii este epurat, fiind îndepărtaţi mulţi din ofiţerii impuşi de Moscova.
26 martie 1990 – Prin Decretul nr. 181 a fost înfiinţat Serviciul Român de Informaţii, instituţie de stat specializată în domeniul culegerii de informaţii privind siguranţa naţională.
sursă: sri.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
a40
joi, 26.03.2020 at 09:51
Multa ******* la 30 de ani de la infintare, pentru ca nu ati informat autoritatile sa ia masuri din timp si sa previna epidemia de covid-19 in Romania, cu toate ca stiati de ea de la sfarsitul lunii noiembrie 2019! Mai mult decat atat, nu i-ati supravegheat pe cei timisi in carantina la dimiciliu. Va pricepeti doar sa luati salarii mari si sa bagati lumea la bulau!