Actualitate
Starea învăţământului judeţean, prezentată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, directorilor de unităţi de învăţământ din judeţ
Directorii şcolilor au fost prezenţi, marţi, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, la o dezbatere pe marginea problemelor din sfera lor de activitate. La discuţiile programate la ora 11.00 au fost prezenţi, pe lângă membrii Inspectoratului Şcolar judeţean Alba, reprezentanţi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean Alba, Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia şi Casa Corpului Didactic.
Deschiderea a fost făcută de ÎPS Irineu, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia. Acesta le-a transmis directorilor de şcoli să stimuleze profesorii care predau Religia în instituţiile de învăţământ: „Vă rog să stimulaţi dascălii de Religie, iar cei care se abat de la disciplină să ne sesizaţi. Spun asta pentru că dascălul este exemplul moral al elevului”, a precizat ÎPS Irineu.
Totodată, înaltul prelat le-a cerut şefilor de instituţii şcolare să permită „măcar de trei ori pe an preotului să intre în şcoală, la o clasă sau alta, pentru că prezenţa preotului este o prezenţă harismatică”.
Un alt vorbitor la întâlnire a fost a şeful Inspectoratului de Poliţie judeţean Alba, chestor principal de poliţe Ioan Nicolae Căbulea. Acesta a subliniat că rolul Poliţiei în instituţiile de învăţământ este unul important. În 2011 s-au derulat activităţi preventive în educarea tinerei generaţii, pentru siguranţa publică şi prevenirea violenţei în şcoli – existând două astfel de cazuri în judeţul Alba: la o şcoală din Sebeş şi la şcoala generală din satul Draşov. Chestorul Căbulea a dat asigurări că Alba nu se află în topul celor mai periculoase judeţe din ţară şi că informaţiile prezentate recent în presa centrală cum că rata infracţionalităţii la noi ar fi foarte mare sunt ireale. Statisticile IPJ Alba arată că judeţul este liniştit din punct de vedere al infracţionalităţii.
Poliţia mai are în vedere informarea tinerilor privind consumul de etnobotanice, traficul rutier şi siguranţa din apropierea şcolilor.
Inspectorul şef ISJ Alba, Cornel Sandu, a prezentat în linii mari directorilor prezenţi Raportul privind starea învăţământului Alba, pentru anul şcolar 2010-2011. Raportul cuprinde date privind rezultatele elevilor la examenele naţioanale, numărul elevilor promovaţi, al elevilor care nu şi-au încheiat situaţia şcolară, numărul absenţelor înregistrate anul trecut în şcolile din judeţ, dar şi situaţia cadrelor didactice şi bugetul pentru învăţământ.
Cornel Sandu a atras atenţia că a scăzut numărul profesorilor titulari, dar şi numărul suplinitorilor necalificaţi, cu studii medii, cei din urmă reprezentând doar 0,4% din totalul cadrelor didactice. Totodată, notele obţinute la titularizare în 2011 nu au fost de laudă, graficele indicând o creştere a candidaţilor cu rezultate mediocre, cea mai populară notă în rândul profesorilor fiind 5.
S-a redus mult numărul profesorilor tineri, cele mai multe cadre didactice având vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani. O problemă o constituie şi numărul insuficient de profesori în şcolile generale.
În anul şcolar 2010 – 2011, un procent de 84% dintre copii de 3 şi 6 ani au fost cuprinşi în forme de învăţământ preşcolar. Şeful IŞJ Alba a spus că de anul viitor, toţi copiii de 6 ani vor merge la şcoală. Vor fi pregătite câte două clase I, una pentru elevii de 6 ani şi una pentru elevii de 7 ani. Copiii de 6 ani care nu vor mai avea loc într-o formă de învăţământ primar vor mai rămâne încă un an la grădiniţă.
Totodată, absenteismul şcolar este foarte ridicat, directorii de şcoli fiind rugaţi să fie mai atenţi la acest aspect şi să ia măsuri pentru reducerea acestui fenomen.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News