Eveniment
STAREA PÂRTIILOR în ALBA: La Şureanu mai este zăpadă bună pentru schiat. Care este situaţia la Arieşeni
Pe cei care nu se bucură foarte tare de venirea primăverii şi ar fi preferat să dureze mai mult dezonul de schi, îi anunţăm că la Şureanu este încă zăpadă pe pârtii. Stratul de nea a crescut după ninsorile din ultimele zile, iar în acest weekend vor mai fi precipitații slabe și temperaturi între -3 și 3 grade Celsius. Nu aceeaşi situaţie este la Arieşeni. Din cauza scăderii considerabile a stratului de nea, doar Vârtop 2 mai are zăpadă, însă extrem de puțină și aproape deloc schiabilă.
Domeniul Schiabil Şureanu
Pârtii: 9 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2)
Lungime: 10 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Tunuri de zăpadă: nu
Webcam: nu
Nocturnă: nu
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: Cosmote
Evaluare generală: sezonul continuă satisfăcător la Șureanu și aveți toate motivele să schiați acolo pentru că ninge în acest moment, există zăpadă (nu foarte multă, totuși) pe toate pârtiile, iar prognoza meteo anunță o răcire a vremii, deci o bună păstrare a zăpezii. A nins zilele trecute și, din fericire, stratul de zăpadă a crescut. Pentru detalii despre starea pârtiilor și a drumului, contactați personalul Domeniului Schiabil Șureanu (tel. 0258 738 121 sau 0258 738 102) sau intrați pe www.schisureanu.ro
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.
Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit și se află într-o stare acceptabilă, practicabilă pentru orice tip de autovehicul, inclusiv pentru cele cu gardă joasă. În continuare există acele porțiuni înguste, cu gropi și șanțuri între Luncile Prigoanei și Poarta Raiului, dar sunt traversabile cu atenție mare. Nu sunt necesare lanțurile pentru roți decât în cazuri excepționale (precum ambuteiajele în pantă).
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: 7 din cele 9 pârtii vor fi funcționale în acest weekend (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4), ca și teleschiul și telescaunul care le deservesc (zilnic între orele 10.00 – 17.00). Pârtiile S_1 și S_2 vor fi închise. Se poate schia pe toate cele 7 pârtii, dintre care cele mai bune sunt A_3, A_2 și A_1. Totuși, pe unele pârtii (C_1, C_3, A_1) există mici porțiuni de iarbă și pietre, așadar atenție la coborâre! Stratul de zăpadă bătătorită are aproximativ 10 cm grosime. Zona de off-piste este accesibilă iar zăpada de tip powder, deși nu este foarte mare (aproximativ 20 cm), e suficientă pentru freeride.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Șureanu a nins în această săptămână suficient pentru ca pârtiile să aibă un aspect îmbunătățit față de săptămâna trecută. Nu a nins mult și nici nu vor mai urma ninsori zilele următoare, dar zăpada așternută este potrivită pentru schi. În acest weekend vor mai fi precipitații slabe și temperaturi între -3 și 3 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii e posibil să fie afectată de condițiile meteo.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitați să coborâți de la pârtii în jurul dimineții (când majoritatea mașinilor urcă la pârtii) și să urcați spre pârtii în jurul după-mesei (când majoritatea mașinilor coboară de la pârtii), pentru că drumul este îngust și se pot crea blocaje.
Arieşeni (Vârtop și Nucet)
Pârtii: 3 (Vârtop 1, Vârtop 2 în județul Alba, Piatra Grăitoare în județul Bihor)
Lungime: 3 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Tunuri de zăpadă: da
Webcam: da
Nocturnă: da
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: toate rețelele
Evaluare generală: în continuare, la Arieșeni se poate schia cu mare dificultate datorită scăderii considerabile a stratului de zăpadă. Dintre cele trei pârtii, doar Vârtop 2 mai prezintă zăpadă, însă extrem de puțină și aproape deloc schiabilă.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: stratul de zăpadă bătătorită este de aproximativ 5 cm, fiind foarte greu practicabil pentru schi și snowboard. Doar pârtia Vârtop 2 este posibil să fie funcțională; Vârtop 1, situată în Arieșeni, județul Alba și pârtia Piatra Grăitoare din județul Bihor vor fi nefuncționale. Zona de off-piste este inaccesibilă.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieșeni sunt șanse de ploaie și de lapoviță în weekend, cu temperaturi între 0 și 6 grade Celsius. Din păcate nu urmează ninsori zilele următoare. Vizibilitatea pe pârtie nu va fi afectată de condițiile meteo.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfatul Serviciului Turism:
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.
sursa: Serviciul Turism al Consiliului Județean Alba
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
EMIL
vineri, 07.03.2014 at 10:08
CUM PUTETI ZICE CA SE POATE SCHIA LA ARIESENI CAND E MAI MULTA IARBA DECAT ZAPADA.CEL MAI BINE AR FI SA ZICETI CA NU SE POATE SCHIA DE LOC!VA ROG NU MAI DEZINFORMATI NOROC CU CAMERELE DE PE *****
moderatorul de serviciu
vineri, 07.03.2014 at 11:05
@EMIL, citește atent