Eveniment
STAREA PÂRTIILOR la Şureanu, Arieşeni şi Arena Platoş din Păltiniş. Condiții excelente pentru schi
Se anunță un weekend foarte bun pentru amatorii de schi din Alba și nu numai, la Șureanu și Arieșeni, dar și în Sibiu, la Arena Platoș din Păltiniș. Pârtiile se prezintă remarcabil de bine datorită ninsorilor și a frigului care a fixat zăpada în cele mai bune condiții.
Vă prezentăm starea pârtiilor la Şureanu şi Arieşeni (judeţul Alba) şi Arena Platoş – Păltiniș (Sibiu), în perioada 26 ianuarie – 1 februarie.
Domeniul Schiabil Şureanu
Ținând cont de ninsorile care au căzut și de gerul care a fixat zăpada în cele mai bune condiții, pârtiile de la Șureanu se prezintă, în momentul de față, remarcabil de bine. Există omăt natural, proaspăt, abundent atât pe cele 8 pârtii, cât și în zonele foarte întinse de off-piste. Drumul, la rândul lui, a fost lărgit și netezit. Avem, așadar, multe motive să ne bucurăm de Șureanu, în perioada 26 ianuarie – 01 februarie 2018. Cu atât mai mult cu cât sâmbătă și duminică (27-28 ianuarie) vor avea loc tradiționalele „Serbări ale Zăpezii”.
– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Pârtii funcționale: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
– Altitudine maximă: 2.010 m
– Tunuri de zăpadă: nu
– Webcam: https://schisureanu.ro/index.php/camere-live
– Nocturnă: nu
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: Vodafone
Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.
Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul a fost deszăpezit în întregime, fiind lărgit și netezit. Totodată, au fost amenajate refugii, în cazul unor eventuale ambuteiaje. Cât despre gropi, nu mai există decât puține, ceea ce, teoretic, înseamnă că se poate circula cu mai mare ușurință. Recomandăm însă în continuare montarea de lanțuri, în special de la Luncile Prigoanei în sus. De asemenea, dat fiind că vor avea loc Serbările Zăpezii, este posibil ca toate parcările să fie aglomerate. Pe de altă parte, țineți cont de încălzirea vremii, care în asociere cu aglomerația de weekend poate genera gropi și șanțuri pe drum. Fiți pregătiți pentru toate aceste situații și nu uitați acasă lanțurile pentru roți!
Pârtii și instalații de cablu: vor funcționa toate cele 8 pârtii ale domeniului schiabil, deservite de cele două teleschiuri și de telescaun. Structura zăpezii de pe pârtii este acum remarcabil de bună, fiind zilnic bătătorită de ratrack. Cu excepția lipsei de vizibilitate pe pârtiii, cauzată de coborârea norilor pe munte, totul se află în condiții bune la Șureanu, atât ca zăpadă, cât și ca amenajare. În zonele de off-piste, zăpada este deja frământată, extrem de circulată, incomodă. Aviz amatorilor de viteză!
Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza meteo anunță, pentru perioada 26 ianuarie – 01 februarie 2018, vreme în general stabilă, cu temperaturi ridicate pentru acest final de ianuarie (între -6 și 0 grade Celsius). Va ninge slab în zilele de luni și marți. De asemenea, vor fi înnorări accentuate, care pot crea probleme de vizibilitate pe pârtie.
Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii; centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.
Sfaturi de buzunar:
– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.
– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.
Pârtiile de la Arieșeni
Se schiază, în continuare, în condiții foarte bune la Arieșeni-Vârtop, datorită ninsorilor și a frigului care au statornicit zăpada pe pârtii. Încă o dată, vechea stațiune din Apuseni își reconfirmă reputația de țară a zăpezii și a sportului de iarnă.
– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Lungime totală: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Webcam: https://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii și instalații de cablu: în continuare, pârtiile se prezintă excelent. Conțin zăpadă proaspătă, naturală, perfect aderentă pentru schi și snowboarding. Stratul este suficient atât pe Vârtop 1, cât și pe Vârtop 2. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza meteo anunță, pentru perioada 26 ianuarie – 01 februarie 2018, cer înnorat și temperaturi ridicate (între -3 și 7 grade Celsius). Va fulgui luni, marți și joi. Vizibilitatea pe pârtii va fi afectată pe parcursul înnorărilor.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfaturi de buzunar:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.
– nu consumați alcool înainte de a schia.
Arena Platoș, Păltiniș
Zăpadă suficientă pentru schi este şi la Arena Platoş din Păltiniş.
Complexul are calitate austriacă la prețuri românești. În acest moment, pârtiile cu nocturnă sunt deservite de 4 teleschi-uri și 1 telescaun, destinat atât relaxării fluxului de schiori și snowboarderi cât și celor care doresc să folosească pârtia de sănii dotată cu nocturnă sau să facă o urcare și coborâre fără echipament. Are și cel mai modern fun-park din România cu nocturnă, unul construit pe trei platforme, fiecare numărând câte trei elemente de dificultate mică, medie și avansată.
sursa: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News