Connect with us
Advertisement

Eveniment

STAREA PÂRTIILOR la Şureanu, Arieşeni şi Arena Platoş din Păltiniş, în minivacanța de Crăciun

isu

Publicat

Vacanța de Crăciun a venit deja, iar cei care vor să profite în aceste zile de zăpadă o pot face din plin pe pârtiile din județul Alba și împrejurimi care sunt într-o stare perfectă pentru orice schior sau practicant al sporturilor de sezon. Atât la Domeniul Schiabil Șureanu cât și la Arieșeni sau Arena Platoș din Păltiniș sunt condiții bune pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Vă prezentăm starea pârtiilor la Şureanu şi Arieşeni (judeţul Alba) şi Păltiniş – Arena Platoş (Sibiu), în perioada  21 – 27 decembrie 2018 decembrie:

VEZI ȘI: VREMEA în minivacanţa de Crăciun 2018, în ALBA. Prognoza meteo până în 26 decembrie

Domeniul Schiabil Şureanu
– Pârtii existente: 10 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2; S_3)

– Pârtii funcționale: 10 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2; S_3)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 12 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: https://schi-sureanu.ro/index.php/camere-live

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone (integral), Telekom (parțial), Orange (slab)

Evaluare generală: ninsorile abundente și vremea rece din ultimele zile au făcut ca starea pârtiilor de la Șureanu să fie remarcabil de bună. Cu alte cuvinte, vom avea pârtii excelente de sărbători. Nu mai există smocuri de iarbă, nici pietre, ci doar zăpadă din belșug, proaspătă, perfect aderentă. O veste bună e legată și de acces: drumul de la Oașa la pârtii a fost netezit și lărgit, astfel încât să încapă două mașini. O altă veste foarte bună este că site-ul Domeniului Schiabil Șureanu – www.schi-sureanu.ro – este, în sfârșit, funcțional; totuși, nu toate informațiile sunt actuale, site-ul fiind în curs de actualizare. De asemenea, este bine de știut și că, în perioada următoare, se va deschide reustaurantul tip autoservire de la baza teleschiului „Curmătura” (de lângă casierie).

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

sureanu, drum, iarna

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime și este deszăpezit, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): au avut loc, recent, deszăpeziri eficiente ale acestui tronson de 18 km, între barajul Oașa și domeniul schiabil. La momentul scrierii acestui comunicat (20 decembrie), drumul se află într-o stare foarte bună, nemaiavând nici gropi, niși șleauri pe direcția de mers. Sunt recomandate, totuși, lanțurile, mai ales în cazul unui ambuteiaj în pantă.

Pârtii și instalații de cablu: sunt deschise toate cele 10 pârtii ale domeniului schiabil, asta însemnând peste 12 km de spațiu schiabil disponibil. Zăpada de pe pârtii este excelentă, stratul bătătorit fiind de circa 30 cm, pe alocuri chiar de 50 cm. Nu mai există probleme de săptămâna trecută, și anume pietrele sau smocurile de iarbă. Acum, există omăt suficient și perfect aderent, iar liniile de ratrack sunt prezente în fiecare dimineață. În zonele de off-piste, zăpada este relativ suficientă, măsurând între 40-60 cm grosime. Păstrați, totuși, atenție sporită la movilele de zăpadă, întrucât pot ascunde cioturi de copaci sau bolovani. Instalațiile de transport pe cablu funcționează conform programului.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de freemeteo.ro anunță, pentru perioada 21 – 27 decembrie 2018, vreme ușor instabilă. Sâmbătă, Duminică și luni va ninge, urmând ca de marți să se răcească brusc. În general, temperaturile se vor încadra între -13 și -2 grade Celsius. E posibil ca pe creste și pe platourile alpine să viscolească puternic, afectând calitatea pârtiilor. De asemenea, este posibil ca ninsorile și norii care coboară pe munte să afecteze vizibilitatea pe pârtii.

Servicii turistice: școală de schi pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.

Sfaturi de buzunar:

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

Arieşeni
– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam: https://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: pe pârtiile din Arieșeni, sezonul continuă în cele mai bune condiții. Există zăpadă din belșug, iar serviciile turistice funcționează la capacitate maximă. „Avem zăpadă de ne enervează”, ne-a declarat, cu haz, unul din monitorii de schi de acolo. Așadar, turismul de iarnă se desfășoară optim, în vechea stațiune Arieșeni.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în prezent, se schiază în cele mai bune condiții atât pe pârtia Vârtop 2, cât și pe pârtia Vârtop 1. Zăpada este arhisuficientă, stratul bătătorit măsurând în jur de 50 cm. Totodată, instalațiile de transport pe cablu funcționează în regim normal.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 21 – 27 decembrie 2018, ninsori și ger. Va ninge în weekend și luni, după care va avea loc o răcire a vremii, începând cu ziua de marți. Valorile termice generale se vor încadra între -8 și 2 grade Celsius.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

– nu consumați alcool înainte de a schia.

Arena Platoş – Păltiniş

Zăpadă suficientă pentru schi este şi la Arena Platoş din Păltiniş. Pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă.

Complexul are calitate austriacă la prețuri românești. Resortul dispune de aproximativ 3.5 km de pârtii, împărțite pe diferite categorii de dificultate și nivel. Pârtiile sunt dotate cu 11 tunuri de zăpadă care garantează zapada. În acest moment pârtiile cu nocturnă sunt deservite de 4 teleschi și 1 telescaun, destinat atât relaxării fluxului de schiori și snowboarderi cât și celor care doresc să folosească pârtia de sănii dotată cu nocturnă sau să facă o urcare și coboarâre fără echipament. Are și cel mai modern fun-park din România cu nocturnă, unul construit pe trei platforme, fiecare numărând câte trei elemente de dificultate mică, medie și avansată.

Acces: Traseul de la Alba Iulia este spre Sibiu (pe autostradă sau DN 1). În localitatea Săcel se virează pe DJ 106D, iar din localitatea Orlat se merge pe DJ 106J. Distanța față de Alba Iulia este de aproximativ 80 km, care pot fi parcurși în aproximativ 1 h 20 min. Drumul este asfaltat și practicabil.

sursa: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement