Eveniment
STAREA PÂRTIILOR la Şureanu, Arieşeni şi Arena Platoş din Păltiniş. Sezonul de schi continuă. Posibile ninsori şi precipitaţii mixte
În weekend-ul care urmează și în primele zile de vacanță școlară se anunță ninsori și precipitații în zonele montane. Urmează ninsori abundente în perioada imediat următoare, ceea ce va asigura o bună continuare a sezonului de schi, pe pârtiile Domeniului Schiabil Șureanu. La Arieșeni, este posibil ca precipitațiile să nu fie doar sub formă de ninsoare, ci și sub formă de lapoviță și ploaie, datorită încălzirii vremii. Acest aspect, însă, nu va afecta semnificativ și pe termen lung sezonul de schi.
Cei care preferă anotimpul rece au mai multe motive de bucurie pentru că stațiunile montane din județul Alba, și din apropiere, sunt exact așa cum trebuie, cu pârtii pline de zăpadă și temperaturi numai bune de mișcare.
ȘUREANU
– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
– Altitudine maximă: 2.010 m
– Tunuri de zăpadă: nu
– Webcam:
– Nocturnă: nu
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal
Zilele de vacanță școlară, la Șureanu, se anunță a fi încărcate de zăpadă multă și proaspătă. Urmează ninsori abundente în perioada imediat următoare, ceea ce va asigura o bună continuare a sezonului de schi, pe pârtiile Domeniului Schiabil Șureanu. Din cauza ninsorilor, nu va fi cea mai bună vizibilitate pe pârtii, nu va fi cea mai bună vreme de schi, dar vom avea, în sfârșit, mult-așteptata zăpadă proaspătă, ideală pentru schi pe pârtii și în zonele vaste de off-piste. Atenție, însă, la drumul între lacul Oașa și pârtii; acesta nu va mai fi atât de rapid accesibil, fiind acoperit de gheață, gropi, fleașcă și zăpadă frământată. Pentru informații adiționale și webcam-uri live, intrați pe www.schisureanu.ro
ACCES UNIC SPRE PÂRTII: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).
STAREA DRUMULUI: lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): este acoperit în mare parte de gheață și prezintă gropi și șanțuri pe direcția de mers. Vă vor incomoda gropile, porțiunile cu zăpadă topită și cu zăpadă frământată. Sunt absolut necesare lanțurile, pentru orice soi de situație rutieră pe acest tronson.
PÂRTII ȘI INSTALAȚII DE CABLURI: vor funcționa 6 pârtii din 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). Dacă prognozele meteo se vor adeveri, stratul de zăpadă va crește semnificativ, odată cu începerea ninsorilor, atât pe pârtii, care sunt zilnic bătătorite mecanic, cât și în zonele de off-piste. Va predomina zăpada proaspătă, grea, frământată, ideală mai ales pentru freeride. Vor funcționa teleschiul „Curmătura” și telescaunul.
METEO: prognoza meteo anunță pentru perioada 03-09 februarie 2017 ninsori abundente, vânt și vizibilitate redusă. Nu va fi cel mai confortabil context pentru schi, însă va fi cea mai bună zăpadă. Temperaturile vor scădea treptat, începând cu finalul perioadei, ceea ce va reprezenta un plus pentru calitatea zăpezii pe pârtii. În general, între 03-09 februarie 2017, temperaturile se vor încadra între -8 și 0 grade Celsius. Echipați-vă corespunzător pentru aceste condiții de ninsori abundente.
SERVICII: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei (0762 501 913); trei après-ski¬-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
SFATURI DE BUZUNAR:
– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
* date săptămânale oferite de Florian-Rareș Tileagă (monitor schi în cadrul școlii „Pași Liberi” din Munții Șureanu, www.PasiLiberi.ro).
VEZI: O zi la schi. Tot de trebuie să știi despre costuri, condiții, echipament și accesul pe pârtiile de la Șureanu, Arieșeni și Arena Platoș
ARIEȘENI
– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Lungime totală: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Webcam
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele
Precipitații abundente vor fi și la Arieșeni între 3-9 februarie 2017, însă e posibil ca ele să nu fie doar sub formă de ninsoare, ci și sub formă de lapoviță și ploaie, datorită încălzirii vremii. Acest aspect, însă, nu va afecta semnificativ și pe termen lung sezonul de schi.
Vezi 3-5 februarie: Zilele Zăpezii la Vârtop. Concursuri și distracție cu Daniela Gyorfi, Lidia Buble și Aurel Tămaş. PROGRAM
ACCES: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
STAREA DRUMULUI: Drumul până la Arieşeni este destul de bun și poate fi parcurs de orice tip de mașină.
PÂRTII, STRAT DE ZĂPADĂ ȘI INSTALAȚII DE CABLU: Precipitații abundente vor fi și la Arieșeni între 03-09 februarie 2017, însă e posibil ca ele să nu fie doar sub formă de ninsoare, ci și sub formă de lapoviță și ploaie, datorită încălzirii vremii. Acest aspect, însă, nu va afecta semnificativ și pe termen lung sezonul de schi.
METEO: Prognoza oferită de anunță zile încărcate de precipitații, însă e posibil ca acestea să fie inclusiv sub formă de lapoviță și ploaie. Se va încălzi, iar temperaturile vor ocila între -8 și 2 grade Celsius. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.
SERVICII: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
SFATURI DE BUZUNAR:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.
– nu consumați alcool înainte de a schia.
ARENA PLATOȘ
Aflată la aproximativ 90 de kilometri de Alba Iulia, stațiunea Păltiniș este cea mai veche stațiune montană din țară, fiind întemeiată în anul 1894.
Cei care vor merge în acest weekend la Păltiniș vor avea parte, sâmbătă, de o vreme însorită cu nori și temperaturi între -2 și 4 grade Celsius. Duminică sunt așteptate câteva averse, cu temperaturi între -4 și 2 grade Celsius.
„Record de ture”, sâmbătă, 4 februarie
Schiorii și snowboarderii sunt provocați sâmbătă, 4 februarie, să se dea timp de 6 ore pe nocturnă pentru a se stabilii recordul de ture în 6 ore la Arena Platoș Păltiniș.
Formatul concursului este unul simplu, participanții au toată pârtia la dispoziție pentru a coborî în stil propriu, fără porți sau traseu delimitat. Accesul pe pârtie este permis doar participanților la concurs.
Prietenii și suporterii încurajează concurenții la baza pârtiei, muzica și butoaiele cu foc crează mediu propice de a petrece pe pârtie urmărind evoluțile concurenților în stabilirea Recordului de ture în 6 ore la Arena Platoș Păltiniș.
Detalii despre concursul Record de ture aici: arenaplatos.ro/iarna/evenimente/sezon-2016-2017/eveniment/stire/record-de-ture.html
Cum ajungi la Paltiniș
Traseul de la Alba Iulia este spre Sibiu (pe autostradă sau DN 1). În localitatea Săcel se virează pe DJ 106D, iar din localitatea Orlat se merge pe DJ 106J. Distanță față de Alba Iulia este de aproximativ 80 km, care pot fi parcurși în aproximativ 1 h 20 min. Drumul este asfaltat și practicabil.
Drumul foarte bun face ca această stațiune să fie destul de populată, astfel este recomandat să evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie, țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.
Pârtii:
A: Pârtia Platoş – lungime 520 m, diferenţa de nivel 75 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră
B1: Pârtia Panorama Sibiului – lungime 600m, diferenţa de nivel 100 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră
B2: Pârtia Poiana Poplăcii – lungime 600 m, diferenţa de nivel 100 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră
D: Pârtia Arena – lungimea 240 m, diferenţa de nivel 35 m, capacitatea de transport 500 pers./oră
E: Pârtia Soarelui – lungime 640 m, diferenţa de nivel 75 m
Sunt condiţii excelente de schi, în această perioadă, la Arena Platoş.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News