Administrație
START VOT alegeri PARLAMENTARE 2020: TOT ce trebuie să știi despre scrutinul din 6 decembrie. GHIDUL alegătorului
Duminică, 6 decembrie, cetățenii cu drept de vot din județul Alba și din țară se pot prezenta la secțiile de votare pentru a alege senatorii și deputații care vor fi în Parlament, în legislatura 2020-2024.
Urnele sunt deschise, duminică, între orele 7.00 și 21.00. Există posibilitatea de prelungire a votării până la cel mai târziu ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.
În judeţul Alba, la alegerile parlamentare, sunt 308.520 cetăţeni cu drept de vot înregistrați pe listele electorale permanente. Aceștia au acces la 439 de secţii de votare organizate în localităţi.
Conform Autorităţii Electorale Permanente, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral este de 18.981.396, la nivel național.
AICI, harta interactivă a secțiilor de votare.
Ce se votează la alegerile parlamentare din 2020
În 6 decembrie, cetăţenii români cu drept de vot sunt chemaţi să-şi aleagă reprezentanții în Senat și Camera Deputaților, pentru următorii patru ani.
La alegerile parlamentare, votul este universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Astfel, Parlamenul reprezintă puterea legislativă și este una dintre cele trei puteri fundamentale din stat, alături de puterea judecătorească (instanțele judecătorești) și puterea executivă (Guvernul). În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, având atribuția de a adopta legi, hotărâri și moțiuni. Inițiativa legislativă poate aparține și Guvernului sau cetățenilor.
În urma scrutinului de duminică, 6 decembrie 2020, vor fi aleși 136 de senatori și 329 de deputați. În județul Alba, vor fi aleși 2 senatori și 5 deputați.
Senatorii şi deputaţii se aleg prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.
Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.
Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori.
Pentru alegerile parlamentare 2020, votul va fi pe partide, se va vota o listă sau unul dintre candidaţii independenţi.
În județul Alba sunt 45 de candidați pentru Senat și 79 la Camera Deputaților.
Cine poate vota
Cetățenii români au drept de vot de la vârsta de 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv.
NU au drept de vot: debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților.
Fiecare alegător își exprimă votul personal, exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă, iar votul exercitat în cadrul alegerilor este secret.
Participarea cetățenilor la alegeri se face pe baza liberului consimțământ al acestora.
Cine poate fi ales?
O persoană poate candida fie pentru un mandat de deputat, fie pentru un mandat de senator și numai într-o singură circumscripție electorală.
Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor, respectiv vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat
Pentru candidații născuți înainte de data de 1 ianuarie 1976 este obligatorie o declarație pe propria răspundere, potrivit legii penale, privind apartenența sau neapartenența la securitate ca poliție politică.
Cetățenii români au dreptul de vot și de a fi aleși, indiferent de rasă, sex, naționalitate, origine etnică, limbă vorbită, religie, opinie politică, avere sau origine socială, conform Constituției și legislației în vigoare.
Nu pot fi aleși:
a) cetățenii care fac parte din categoriile prevăzute la art. 40 alin. (3) din Constituția României, republicată;
Nu pot face parte din partide politice judecătorii Curţii Constituţionale, avocaţii poporului, magistraţii, membrii activi ai armatei, poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici stabilite prin lege organică (Art.40 alin. (3) din Constituția României)
b) debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție; persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă; persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă sau prin lege.
Circulație liberă și fără declarații, duminică, inclusiv în localitățile carantinate
Prin decizie CNSU la nivel național, circulația persoanelor este permisă de duminică, 6 decembrie, ora 5.00 până luni noaptea, 7 decembrie, ora 1.00, fără restricții și fără prezentarea documentelor doveditoare ale motivului deplasării. Este vorba despre cetățenii cu drept de vot.
Unde votează cetăţenii
În țară, cetățenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială de pe raza circumscripției electorale de care aparțin, pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.
Alegătorii pot afla secția de votare la care sunt arondați AICI.
ACTE necesare
Alegătorii din țară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar.
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Potrivit art.1 din Decizia nr 35/2020 a Biroului Electoral Central (BEC), alegătorul care deține un act de identitate din cele prevăzute mai sus, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 în baza acestuia.
Procedura de votare
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News