Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cât câștigă un parlamentar: Cea mai mică indemnizație este de 9 ori salariul minim brut. Alte beneficii pe care le primesc

Publicat

Puterea politică și indemnizația consistentă sunt principalele tentații pentru cei care doresc să ajungă în Parlament. Duminică, 6 decembrie 2020, românii sunt chemați la vot pentru a alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților la Alegeri Parlamentare 2020 . Fiecare parlamentar ne costă lunar între 42.000 de lei și 56.000 de lei, iar la aceste sume se adaugă alte costuri suplimentare.

Anul acesta, în cursa electorală s-au înscris 7.136 de candidați pentru cele 465 de locuri din Parlamentul României, cu aproape 10% mai mulți decât la ultimele alegeri, din 2016. Dintre aceștia, un număr de 4.659 candidează la Camera Deputaților și 2.477 la Senat, arată un raport Expert Forum.

Parlamentul României este bicameral, iar norma de reprezentare prevede un post de deputat la 73.000 de oameni și unul de senator la 168.000 de oameni. Astfel, România are în prezent 329 de deputați și 136 de senatori.

Citește și În ziua votului, NU va fi nevoie de declarație sau adeverință pentru deplasarea în afara locuinței, în localitățile carantinate

Potrivit legii alegerilor parlamentare, numărul de mandate din fiecare județ este decis în funcție de populație.

La o populație de aproximativ 19.000.000 de locuitori, există un parlamentar la fiecare 40.000 de români.

Citește și Vineri, ULTIMA ZI de campanie electorală. Lista candidaților din Alba care vor fi pe buletinele de vot la ”Parlamentare 2020”

Puterea politică și indemnizație consistentă și alte multe multe beneficii sunt principalele motive pentru care tentația de a obține un loc în Parlament.

Indemnizația minimă pe o lună: de 9 ori salariul minim brut

Deputații și senatorii au aceleași indemnizații, cu valoarea a nouă salarii minime brute pe țară. La valoarea actuală a salariului minim, de 2.080, dacă aplicăm coeficientul de 9,0, indemnizația brută lunară a unui parlamentar este de 18.720 de lei.

Acest coeficient crește dacă aleșii ocupă și alte funcții în comisiile de specialitate sau în conducerea Camerei din care face parte. Președinții celor două Camere încasează 11,5 salarii minime.

Vezi și RECORDER: Cum au răspuns o parte dintre candidații din Alba la Parlament, la întrebări standard despre proiecte și cărți citite

Informațiile publicate pe site-urile celor două camere ale Parlamentului arată că aleșii au indemnizații cuprinse între 10.400 și 14.000 de lei. Senatorii încasează lunar între 10.842 de lei și 13.114 lei, în timp ce deputații primesc între 10.453 de lei și 13.993 de lei.

Parlamentarii care ajung să ocupe un post de ministru în Guvern nu mai primesc acești bani.

Diurna, chiria, transportul

Pe lângă aceste salarii consistente, dacă ne raportăm la nivelul veniturilor din România, parlamentarii mai au o serie de beneficii: diurnă, decontarea transportului și bani pentru chirie.

Deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov, primesc o diurnă de 2% din indemnizaţia lunară brută.

De asemenea, aleșii din țară mai primesc o sumă lunară pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în Bucureşti.

Citește și SONDAJ Alegeri Parlamentare 2020: PNL și USR-PLUS în scădere. PSD și PRO România au crescut în preferințele românilor

Suma este stabilită prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de jumătate din indemnizaţia brută a parlamentarului, potrivit legii, adică în fiecare lună cel puțin 9.000 de lei lunar pentru a locui în Capitală.

Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului și de transport gratuit intern pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători.

În același timp, parlamentarii care aleg să se deplaseze cu mașina pot deconta banii plătiți pe benzină și beneficiază și de un număr de călătorii gratuite cu avionul, stabilit de Biroul permanent al Camerei.

Tot Parlamentul plătește și pentru abonamentele la telefonie mobilă și internet ale celor 465 de deputați și senatori.

Aleșii mai primesc bani de la stat și pentru a acoperi cheltuielile de organizare și funcționare a birourilor parlamentare. Salariile angajaților, chiria sediului și facturile la utilități sunt toate acoperite de Parlament.

Ce pensii au parlamentarii

Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

În funcţie de numărul de mandate, pensia unui parlamentar poate fi între 4.000 de lei şi aproape 11.000 de lei.

-1 mandat 4.448 lei
-2 mandate 8.896 lei
-3 mandate 10.951 lei

Potrivit legii, se poate renunţa la pensiile speciale ale parlamentarilor în trei situaţii:

  • condamnare penală
  • cerere scrisă
  • abrogarea actului normativ

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Rusinea

    vineri, 04.12.2020 at 15:40

    Rusine !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement