Connect with us
Advertisement

Eveniment

StartUp Nation 2022: Proiectul noului program și criteriile de punctaj, publicate. Care sunt domeniile cu cele mai mari șanse

Publicat

Proiectul de procedură de implementare pentru viitorul program Start-Up Nation 2022 a fost publicat vineri, 25 februarie, de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. În cadrul acestuia, antreprenorii aflați la început de drum ar putea obține finanțări nerambursabile de la stat de câte 100.000 sau 200.000 de lei, cu anumite condiții, printre care și aportul propriu la investiție.

„Programul Start-Up Nation este apreciat de mediul de afaceri, fiind cunoscut datorită rezultatelor reale în economia românească. Din acest motiv, ne propunem să lansăm în perioada aprilie-mai o a treia ediție, dar care să vină cu îmbunătățiri. În primul rând, ne dorim simplificarea înscrierilor electronice, prin eliminarea planului de afaceri și înlocuirea lui cu un formular electronic simplu, ușor de parcurs și de înteles, cu pași intuitivi și predictibili.

De asemenea, împreună cu partenerii de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, lucrăm la o aplicație informatică, care, prin interogare automată a tuturor bazelor de date aferente instituțiilor de stat implicate în emiterea documentelor necesare derulării schemei, va conduce la verificări ale criteriilor administrative și de eligibilitate în timpi record, fără a fi nevoie de niciun alt document de la aplicant”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

Primele două ediții ale programului Start-Up Nation au condus la crearea a peste 45.000 de noi locuri de muncă, din care peste 30.000 din rândul absolvenților, șomerilor sau persoanelor defavorizate, dar și la o rată de supraviețuire a afacerilor finanțate de peste 99%.

Start-Up Nation 2022: Noutăți prevăzute în noul program

Potrivit startupcafe.ro, principala noutate prevăzută în noul program Start-Up Nation reprezintă eliminarea „licitației” de locuri de muncă noi create. Astfel, numărul locurilor de muncă nou-create nu se mai punctează și nu constituie motiv de departajare la punctaje egale. Cu toate acestea, a rămas drept condiie de intrare și de diferențiere a nivelului maxim de grant acordat.

  • Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului – alocaţie Financiară Nerambursabilă(AFN) – maxim 100.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maxim 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv  TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului. Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului, valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii) reprezintă o sumă forfetară de maxim 5.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării cererii de finanțare, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoțită  de documentele care să ateste angajarea a minim 1 loc de muncă;
  • Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul programului – alocaţie Financiară Nerambursabilă(AFN) – maxim 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maxim 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv  TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului. Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul programului, valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii) reprezintă o sumă forfetară de maxim 10.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării cererii de finanțare, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoțită  de documentele care să ateste angajarea a minim 2 locuri de muncă;

Între criteriile de punctaj s-a introdus și aportul propriu, de 5%, 10% sau 15%. Cine asigură 15% are punctaj mai mare la acest criteriu.

Antrepenorii din producție și industrii creative sunt favorizați la punctaj pe domenii de activitate. De asemenea, sunt favorizate firmele care au cel puțin un asociat ce a urmat cursuri de calificare în antreprenoriat și în competențe digitale și antreprenorii care exploatează brevete de investiții sau diverse cercetări științifice.

Se vor puncta ponderea tehnologiilor introduse în planul de afaceri și investițiile din domeniul protecției mediului.

La punctaje egale va prevala:

  • punctajul obţinut la criteriul aferent domeniului de activitate(secţiunea A din criteriile de evaluare);
  • punctajul obţinut la criteriul aferent investiției (secţiunea C din criteriile de evaluare);
  • punctajul obținut la criteriul aferent componentei de dezvoltare durabilă (secţiunea D din criteriile de evaluare);
  • punctajul obținut la criteriul cursurilor de pregătire antreprenorială (secţiunea E din criteriile de evaluare);
  • punctajul obținut la criteriul aferent cursurilor de competențe digitale (secţiunea F din criteriile de evaluare);
  • punctajul obtinut la criteriul aferent debutului în afaceri (sectiunea G din criteriile de evaluare);
  • punctajul obtinut la criteriul aferent componentei de inovare a proiectului (sectiunea H din criteriile de evaluare);
  • valoarea exactă a procentului aferent investitiei in echipamente;

Propunerea de procedură de implementare a programului pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii „Start-Up Nation România” și criteriile privind evaluarea online a planului de afaceri pot fi consultate AICI (.PDF).

Vezi Propunere Grila Startup Nation 2022 (.PDF)

sursa: turism.gov.ro, startupcafe.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement