Connect with us
Advertisement

Economie

STAŢIE de EPURARE de peste 10 milioane de euro, INAUGURATĂ la Alba Iulia. Va deservi 84.000 de locuitori

Publicat

statie epurare Noua staţie de epurare a apelor uzate din Alba Iulia, în Partoş, o investiţie de peste 10 milioane de euro (suma fără TVA), cofinanţată prin POS Mediu, a fost ianugurată joi, în prezenţa ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. La doi ani după semnarea contractului pentru executarea lucrărilor, staţia va putea deservi până la 84.000 de locuitori pesoane fizice şi agenţi economici din municipiu.

Revenim cu detalii şi imagini.

În martie 2012, reprezentanţii “Apa CTTA” Alba a semnat contractul de peste 10 milioane de euro (fără TVA) pentru modernizarea Staţiei de epurare a apelor uzate din Alba Iulia. Lucrările de execuţie a staţiei de epurare noi au fost contractate de asocierea companiilor germane “Hochtief Solutions” AG şi “Von Roll BHU Umwelttechnik” GmbH.

Staţia a fost realizată în cadrul proiectului “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Alba”, cofinanțat prin Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operaţional Sectorial “Mediu”.

Obiectivul principal al contractului a fost refacerea staţiei de epurare a apelor uzate (SEAU) Alba Iulia, pentru conformarea la cerinţele stabilite prin Tratatul de Aderare referitoare la Directiva Consiliului 91/271/CEE din 21.05.1991 privind tratarea apelor uzate orăşeneşti.

Contractul a vizat construcţia complet nouă a SEAU şi demolarea completă a vechii staţii, în condiţiile în care aceasta din urmă era deteriorată şi depăşită, iar calitatea efluentului nu era conformă cu prevederile europene privind tratarea apelor uzate orăşeneşti.

Staţia de epurare a apei uzate existentă în Alba Iulia anterior proiectului includea două staţii în aceeaşi incintă, construite în perioade diferite: staţia veche construită în anul 1965, iar cea nouă (nefinalizată) în anul 1990. Din cauza capacităţii insuficiente a staţiei, circa 30% din apa uzată colectată din municipiul Alba Iulia era deversată direct în râul Mureş. Obiectele existente în cele două staţii erau într-o stare avansată de degradare, astfel că s-a propus construirea unei noi staţii de epurare.

Potrivit documentaţiei, sistemul de canalizare a municipiului Alba Iulia este preponderent un sistem unitar, colectând atât ape uzate menajere, cât şi ape pluviale. Reţelele de canalizare noi construite în Alba Iulia prin intermediul proiectului sunt de tip separativ, colectând numai ape uzate menajere.

Potrivit proiectului, staţia de epurare va putea deservi până la 84.000 de locuitori, persoane fizice şi agenţi economici de pe raza municipiului.

Procesul de epurare biologică avansată utilizat va fi un proces de tratare continuu, cu nămol activat într-o singură treaptă, cu nitrificare-denitrificare şi îndepărtare chimică simultană (şi, opţional, cu îndepărtare biologică avansată) a fosforului. Stabilizarea nămolului se va realiza doar prin fermentare anaerobă.

Nămolul generat în staţia de epurare – în urma stabilizării şi deshidratării – va fi utilizat în agricultură sau depozitat la groapa de gunoi în perioadele în care cererea fermierilor nu acoperă producţia de nămol. Din punct de vedere chimic, se preconizează că nu există riscuri de utilizare în agricultură în ceea ce priveşte conţinutul de metale grele.

Actuala staţie de epurare a fost modificată şi modernizată complet, în locaţia din Partoş în care a mai fost demarată o investiţie similară, abandonată din lipsă de finanţare.

Contractul semnat la 21 martie 2012 a fost pentru suma de 45.792.900 lei (fără TVA), cu data de începere a lucrărilor 23 aprilie 2012 şi de finalizare 23 aprilie 2014, revizuită pentru 13 august 2014. Durata de desfăşurare trecută în contractul semnat acum doi ani a fost de 27,3 de luni pentru execuţia lucrărilor de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, iar perioada de notificare a defectelor de 12 luni până la 18 luni, de la data semnării certificatului de recepţie al lucrării.

“Prinde viaţă un nou obiectiv de investiţii în municipiul Alba Iulia, iniţativă pe care am avut-o în urmă cu câţiva ani şi care răspunde solicitărilor venite din partea albaiulienilor, companiilor sau altor instituţii publice şi private care îşi desfăşoară activitatea aici. Este un obiectiv care pe de o parte susţine calitatea vieţii locuitorilor municipiului nostru şi, pe de altă parte, sprijină mediul de afaceri local. În egală măsură, acest proiect foloseşte resurse materiale, umane locale şi generează beneficii materiale directe bugetului local”, a declarat, la momentul semnării contractului, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Firma germană “Hochtief Solutions” AG, câștigătoarea licitației, are sediul la Essen şi a fost fondată în anul 1873, fiind specializată în infrastructură.

Compania “Von Roll BHU Umwelttechnik” GmbH a implementat sistemul de filtrare a apelor reziduale pentru Hong Kong (China) şi pentru oraşe din Germania, Slovenia şi chiar din România şi a patentat sistemul de biofiltrare a apelor uzate, care a fost recunoscut la nivel internaţional ca fiind unul dintre cele mai eficiente procese tehnologice din domeniu.

Investiţia în staţia de epurare a fost completată cu cea de extindere a reţelei de canalizare din Alba Iulia pe 44 de kilometri. Cele două investiţii fac parte dintr-un proiect judeţean mai amplu, de modernizare a reţelei de apă şi canalizare în Alba. Investiţiile publice au vizat oraşele Alba Iulia, Blaj, Câmpeni, Ocna Mureş, Cugir, Sebeş şi Aiud, pentru extinderea reţelelor de canalizare şi construirea unor staţii de epurare.

Valoarea totală a proiectului “Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Alba”, cu durată de finanţare 49 de luni, în perioada 22 noiembrie 2010 – 31 decembrie 2014, este de 378.261.973 lei, din care 348.940.680 lei sumă eligibilă POS Mediu. Suma pentru care a fost semnat contractul este de 341.961.866 lei (98% din valoarea eligibilă).

Proiectul a fost implementat prin intermediul a unei serii de contracte: două contracte de servicii, respectiv unul de asistență tehnică pentru managementul proiectului și unul de asistență tehnică pentru supervizarea lucrărilor; un contract de furnizare vehicule operaționale, 11 contracte de lucrări pentru extinderea și îmbunătățirea infrastructurii pentru apă și apă uzată la nivelul aglomerărilor Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeș, Cugir, Ocna Mureș, Cîmpeni și comuna Sohodol.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Losenau Custozza

    joi, 02.10.2014 at 21:36

    Aia cu namolul in agricultura e moarta din fasa! Pe langa costurile analizelor de sol si avizelor de la OSPA, Agentia de Protectia Mediului etc., timpul infinit de asteptare pentru eliberarea autorizatiei de aplicare a namolului pe sol, nici un fermier nu e asa de fraier incat in 4-5 ani sa-si ia definitiv adio de la propriul teren agricol! In 4-5 ani terenul agricol pe care s-a administrat namol de la epurare este complet secatuit de elemente nutritive, si infestat pe veci cu te-miri-ce! De aia si tarile avansate din Occident au renuntat la a folosi namolul pur in agricultura, ori il transforma in compost, ori il incinereaza! Sau la groapa de gunoi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement