Connect with us
Advertisement

Actualitate

Staţiunea Albac din Apuseni, capitala turismului rural românesc. Zeci de localităţi rurale îşi prezintă ofertele, la Târgul Naţional de Turism Rural Albac. PROGRAMUL

Publicat

Afist targ albac 2017 Zeci de localităţi turistice din România îşi prezintă de vineri până duminică ofertele turistice în cadrul Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac, cel mai important târg de turism rural din România. Târgul cuprinde o expoziţie în care îşi prezintă oferta turistică zeci de localităţi rurale şi consilii judeţene, un târg al meşterilor populari, expoziţie de fotografie etnografică, dezbateri pe teme de turism dar şi concerte de folclor sau demonstraţii gastronomice şi de măiestrie meşteşugărească. Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

Staţiunea turistică Albac din Munţii Apuseni este la sfârşitul acestei săptămâni capitala turismului rural românesc găzduind o nouă ediţie a Târgului Naţional de Turism Rural– cel mai important târg de turism rural din România. Târgul se desfăşoară în perioada 1 – 3 septembrie şi este un eveniment amplu care reuneşte cererea şi oferta din domeniul turismului rural românesc. La ediţia din acest an a târgului sunt promovate oferte turistice din zeci de zone sau localităţi rurale din România acestea fiind reprezentate de consilii judeţene, primării sau operatori din turism. Invitația de participare a fost transmisă tuturor consiliilor județene din România. Dintre acestea 14 au răspuns invitației și au delegat reprezentanți ai turismului rural din județul respectiv, iar alte 10 consilii județene și-au arătat interesul de a participa la ediția de anul următor. Pe lângă aceştia la târg participă şi câteva zeci de reprezentanţi ai unor agenţii de turism din ţară care au în ofertele lor pachete de turism rural. Imaginea târgului va fi întregită de cei peste 40 de meşteri populari care îşi vor prezenta munca ridicată la nivel de artă dar şi de specialiştii în gastronomie tradiţională care vor face pentru participanţi demonstraţii gastronomice explicând şi arătând cum se prepară mâncărurile gustoase care atrag turiştii în satele româneşti.

„Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este cel mai important târg de turism rural din România care îşi propune să promoveze oferta turistică a satelor româneşti completată cu tradiţiile, meşteşugurile populare, folclorul şi gastronomia tradiţională. În acest an ne bucurăm de o prezenţă foarte numeroasă a zonelor cu potenţial turistic rural din România dar şi de un interes ridicat din partea agenţiilor de turism, fapt ce demonstrează că turismul rural românesc este atractiv şi merită să fie susţinut” a spus Alexandru Pal, managerul „Centrului de Cultură” Augustin Bena Alba.

În acest an Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este organizat într-un nou concept pe parcursul a trei zile şi se bucură de o prezenţă numeroasă a zonelor rurale cu potenţial turistic din România dar şi a agenţiilor de turism.

Vineri, în prima zi a târgului, organizatorii au pregătit pentru reprezentanţii agenţiilor de turism participante un info-trip în care vor prezenta un circuit turistic complex în cadrul căruia turistul îşi începe vizita în Alba Iulia, loc încărcat de istorie, poate degusta apoi vinurile de Cimbrud la Casa Domeniile Vinului, se bucură de frumuseţea arhitecturii unice a satului Rimetea, iar în final se încarcă de spiritualitate la Mânăstirea Lupşa. În paralel la Albac participanţii veniţi din întreaga ţară sunt primiţi pentru a-şi amenaja standurile şi expoziţiile, iar pentru turiştii dornici să petreacă în natură câteva zile liniştite va fi deschis oficial un spaţiu special de campare în care vor avea gratuit curent electric şi apă.

Ediţia din acest an a Târgului Naţional de Turism Rural va fi deschisă oficial, sâmbătă, la ora 10,00 când participanţii sunt invitaţi să vadă oferta zonelor turistice prezente la târg dar şi ateliere de meşteşuguri populare şi de gastronomie tradiţională amenajate special în zona expoziţională. În acelaşi timp va realizat şi vernisajul unei expoziţii de artă fotografică cu instantanee realizate de clasa de arte vizuale a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, coordonată de Vasile Sârb. Reprezentanţii agenţiilor de turism vor fi provocaţi şi sâmbătă la un nou info-trip de această dată în zona Munţilor Apuseni.

La ora 15 este programată vizionarea filmului „Monografia etnografică a comunei Albac”, iar de la ora 16,00 va debuta prima ediţie a Concursului de interpretare la tulnic „In memoriam Elena Pogan”, în care vor evolua şi ansamblurile folclorice din Unirea, „Brădeana” din Sohodol şi „Arieşul” din Câmpeni.

În premieră în acest an, Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac cuprinde şi un concurs inedit, „Comoara ascunsă din staţiunea turistică Albac”, la care vor participa zeci de mebri ai cluburilor de orientare turistică din ţară.

La ora 17 va avea loc la sediul Primăriei comunei Albac, conferinţa naţională „Turismul rural românesc – tradiţie şi modernitate” în care vor fi dezbătute strategiile naţionale şi regionale pentru dezvoltarea turismului rural, legislaţia în domeniu dar vor fi prezentate şi exemple de bune practici din turism.

Seara se va încheia cu un concert de muzică folk în care vor evolua Ionel Eremia şi Mădălina Amon, Grupul „Primavera” al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, iar momentul cel mai aşteptat va fi recitalul Trupei Talisman, invitat special fiind naistul Nicolae Voiculeţ, Ambasador al Turismului Rural Românesc. Petrecerea va dura până târziu în noapte cu foc de tabără şi focuri de artificii.

Ziua de duminică este dedicată gastronomiei, meşteşugurilor tradiţionale şi folclorului, iar organizatorii au pregătit demonstraţii gastronomice, demonstraţii de măiestrie meşteşugărească realizate de meşteri populari, o paradă a portului popular autentic şi un spectacol de folclor. Ineditul zilei va fi dat de concursul „Vânătoare fără arme”, organizat în premieră, în cadrul căruia vânătorii înscrişi vor trebui să îşi demonstreze iscusinţa fără să folosească armele obişnuite vânătorii. Reprezentanţii agenţiilor de turism vor fi provocaţi şi duminică la un nou info-trip de această dată în zona Munţilor Apuseni, totul concentrându-se de această dată pe vizitarea unor obiective turistice spectaculoase precum Cascada Pişoaia, Dealul cu Melci, ambele rezervaţii protejate, sau Muzeul Memorial „Avram Iancu”.

Târgul se va încheia, duminică seara, cu un spectacol folclori extraordinar în care vor evolua ansamblurile folclorice: „Dor Teiuşan” din Teiuş, ,,Floare de Colţ” din Galda de Jos, ,,Vinţana” din Vinţu de Jos, alături de care vor evolua şi interpreţii Floarea Livia Alexandra şi Alexandra Vădan. Spectacolul va continua apoi cu Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Judeţului Alba, alături de interpreţii Cătălin Haşa, Roxana Reche, Nicolae Tuhuţ, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Nicolae Plută, Cornel Borza, Ioana Breda Morar, Leontina Fărcaş şi Marinela Baba. Conducerea muzicală  va fi asigurată de dirijorul Alexandru Pal.

PROGRAM Târgul Național de Turism Rural de la Albac 2017

Vineri, 1 septembrie

Orel 9.00 – 21.00 – InfoTrip 1 (dedicat reprezentanților agențiilor de turism înscrise)

Traseul celor trei fortificații din Cetatea Bastionară Alba Carolina – Sala Unirii din Alba Iulia – Catedrala Încoronării din Alba Iulia – Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia – Palatul Apor din Alba Iulia – Centrul Cultural Castel Sâncrai – Casa Domeniile Vinului Ciumbrud – satul Rimetea – Muzeul de Etnografie din Rimetea – Mănăstirea Lupșa

Târgul de animale din Albac

Orele 12.00 – 23.00 Primirea expozanţilor şi amenajarea stand-urilor

Orele 12.00 – 23.00 Amenajarea spațiului de campare cu acces gratuit

Sâmbătă, 2 septembrie

Târgul de animale din Albac

Ora 10.00 Deschiderea oficială a Târgului Naţional de Turism Rural Albac 2017

Oferta turistică și agroturistică în spațiile de cazare rurale din România

Ateliere meșteșugărești și gastronomie tradițională

Expoziția de artă fotografică ,,Timp străvechi”

Ora 11.00 InfoTrip 2 – vizitarea spațiilor de cazare din Stațiunea Turistică Albac

Primăria comunei Albac

Ora 15.00 Vizionarea filmului ,,Monografia etnografică a Comunei Albac”

Târgul de animale din Albac

Ora 16.00 Concurs de interpretare la tulnic ,,In memoriam Elena Pogan” – ed. I

Spectacol folcloric

Ansamblul Folcloric ,,Brădeana” din Sohodol
Ansamblul Folcloric din Unirea
Ansamblul Folcloric ,,Arieșul” din Câmpeni

Ora 17.00 Concursul cu premii ,,Comoara ascunsă din Stațiunea Turistică Albac” – punct de plecare – Centrul de Promovare și Informare Turistică

Drumeție – Turism montan și orientare turistică

Primăria comunei Albac

Ora 17.00 Conferința ,,Turismul rural românesc – tradiție și modernitate”

Strategii naționale și regionale de dezvoltare a turismului rural
Rolul legislației în promovarea și dezvoltarea turismului rural
Exemple de bune practici

Târgul de animale din Albac

Ora 18.30 Decernarea premiilor – Concursul de interpretare la tulnic ,,In memoriam Elena Pogan”

Ora 19.00 Recital de muzică folk – Ionel Eremia și Mădălina Amon

Ora 20.00 Recital de muzică folk – Grupul ,,Primavera” al Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”

Ora 20.30 Concert extraordinar al Trupei Talisman

Invitat special – Nicolae Voiculeț (Ambasador al Turismului Rural Românesc)

Ora 22.00 Discotecă în aer liber

Ora 23.30 Foc de tabără

Ora 24.00 Foc de artificii

Duminică, 3 septembrie

Ora 9.00 InfoTrip 3 – Centrul de Promovare și Informare Turistică Albac –  Centrul de Promovare și Informare Turistică Vidra – Cascada Pișoaia (rezervație peisagistică) – Dealul cu melci (arie protejată de interes național) – Expoziția Etnografică din Vidra – Muzeul Memorial ,,Avram Iancu”

Târgul de animale din Albac

Ora 10.00 Oferta turistică și agroturistică în spațiile de cazare rurale din România

Ateliere meșteșugărești și gastronomie tradițională

Centrul de Promovare și Informare Turistică Albac – Expoziția de artă fotografică ,,Timp străvechi”

Târgul de animale din Albac

Ora 11.00 Concurs de ,,vânătoare fără arme” – ediția I

Primăria comunei Albac

Ora 15.00 Vizionarea filmului ,,Monografia etnografică a Comunei Albac”

Centrul de Promovare și Informare Turistică

Ora 16.00 Parada portului tradițional românesc

Târgul de animale din Albac

Ora 16.30 Spectacol folcloric

Ansamblul Folcloric ,,Dor Teiușan” din Teiuș
Ansamblul Folcloric ,,Vințana” din Vințu de Jos
Ansamblul Folcloric ,,Floare de Colț” din Galda de Jos
Floarea Livia Alexandra
Alexandra Vădan
Ansamblul Folcloric ,,Augustin Bena” al Județului Alba:
Cătălin Hașa Maria Filimon
Roxana Reche Nicolae Plută
Nicolae Tuhuț Dorina Narița
Ioana Breda Morar Cornel Borza
Leontina Fărcaș Marinela Baba
Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza
Conducerea muzicală Alexandru Pal

Târgul Naţional de Turism Rural Albac – cel mai important târg de turism rural din România

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este unicul târg de turism rural din Transilvania fiind cel mai longeviv şi important din România. Evenimentul, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie, este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Albac, iar partenerul oficial al târgului este Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Filiala Alba. Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement