Connect with us
Advertisement

Actualitate

Stephen Hawking și vorbele sale memorabile: Existența lui Dumnezeu și handicapul care poate fi util

Publicat

Omenirea a pierdut una dintre cele mai strălucite minţi ale vremurilor noastre. Stephen Hawking, renumitul astrofizician britanic, a murit la vârsta de 76 de ani Lasă moştenire lucrări revoluţionare despre univers şi o poveste de viaţă aproape ireală. Vocea lui, chiar şi filtrată printr-un sintetizator, a fost mereu un reper în ştiinţă.

„Scopul meu este să înțeleg complet universul: de ce este așa și de ce există”, spunea Stephen Hawking, una dintre cele mai strălucitoare minți ale timpurilor noastre. Opiniile sale au stârnit un interes uriaș, fie că a fost vorba de nevoia oamenilor de a întemeia colonii pe alte Planete sau de faptul că nu ar fi fost nevoie de o ființă divină pentru creația Universului. Hawking a spus că trebuie să evităm cu orice preț contactul cu extratereștrii și tot el a spus că filozofia nu a mai ținut în ultimul timp pasul cu avansul științific și nu mai este în stare să răspundă la întrebări fundamentale. Hawking a murit miercuri dimineața, la reședința sa din Cambridge.

Universul nu a fost creat de Dumnezeu, ci a luat naștere datorită legilor fizicii

Universul a luat naștere datorită acțiunii spontane și inevitabile a legilor fizicii, iar Divinitatea nu a avut niciun rol în acest proces de creație, susținea într-o nouă carte, Hawking. În cea mai cunoscută carte a sa, „O scurtă istorie a timpului”, acum două decenii, savantul nu excludea implicarea Divinității în nașterea Universului și vorbea de conceptul de „minte a lui Dumnezeu”.

Teoria era prezentată într-o nouă carte a lui Hawking, The Grand Design, volum care s-a lansat în septembrie 2010. Cartea, scrisă împreună cu fizicianul american Leonard Mlodinow susținea teoria conform căreia pentru crearea universului nu a fost nevoie de intervenția unei forțe divine, iar Big Bang-ul a fost rezultatul „inevitabil” al legilor fizicii.

Practic, Universul a fost o creație spontană guvernată de legile fizicii, teorie ce contrazice vechiul model newtonian care susține că Universul a fost plămădit de un Creator pentru că altfel nu ar fi putut lua naștere din haos.

„Pentru că există o lege precum cea a gravitației, Universul poate lua naștere chiar și din nimic (…) Creația spontană este motivul pentru care exista Ceva, în loc Nimic și motivul care face ca și Universul să existe și noi să existăm”, spunea Hawking.

„Faptul că noi oamenii – care suntem practic colecții de particule fundamentale din natura – am ajuns atât de departe în înțelegerea legilor care ne guvernează pe noi și Universul din jurul nostru – reprezintă un triumf”.

„Cred că cea mai simplă explicație este că nu există Dumnezeu. Nimeni nu a creat Universul și nimeni nu ne dictează soarta. Aceste lucruri mă determină să îmi dau seama că, probabil, nu există nici rai, dar nici viață după moarte. Avem o singură viață să apreciem minunatul design al Universului și pentru asta sunt foarte recunoscător”.

Ar fi riscant să încercăm să comunicăm cu o civilizație extraterestră

Dacă am găsi ființe inteligente pe alte planete am face fără îndoială cea mai mare descoperire științifică din istorie, însă trebuie să fim prudenți dacă vrem să comunicăm cu aceste forme de viață, fiindcă am putea avea soarta cruntă a băștinașilor din Americi după sosirea europenilor, spunea pentru BBC Stephen celebrul astrofizician, la început de 2012, când împlinea 70 de ani.

„Dacă am găsi forme inteligente de viață în Univers am fi în fața celei mai mari descoperiri științifice”, a spus Hawking, răspunzând unei întrebări venite din partea unui utilizator Twitter. „Ar fi însă riscant să încercăm să comunicăm cu o civilizație extraterestră”, avertiză savantul britanic.

„Dacă extratereștrii ar decide să ne viziteze, finalitatea ar fi similară cu ce s-a întâmplat când europenii au sosit în America. Lucrurile nu s-au sfârșit bine pentru amerindieni”, spune Hawking, care face referire la efectele dezastruoase pe care sosirea europenilor la final de secol XV le-a avut asupra populațiilor din cele doua Americi. Atunci, multe orașe au fost distruse de spanioli, un număr mare de indigeni au fost uciși, iar bolile aduse de europeni au decimat populații lipsite de imunitate.

Spatiul cosmic poate fi nu doar sursa unui dezastru pentru rasa umană, ci trebuie să ajungă să reprezinte salvarea speciei umane. „Este esențial să colonizăm spațiul cosmic. Cred că până la urmă vom întemeia colonii care se pot susține singure pe Marte și pe alte corpuri cerești din Sistemul Solar, chiar dacă probabil acest lucru nu se va întâmpla în următoarea suta de ani”, a răspuns Hawking întrebării unui cititor din Țara Galilor.

Oamenii trebuie să întemeieze colonii în spațiu din cauza că în cel mult o mie de ani un dezastru poate afecta grav viața pe Terra, iar soluția este să profităm de progresele științei pentru a ne extinde în lumi mai sigure.

Filozofia este un domeniu mort

Filozofia nu a mai ținut în ultimul timp pasul cu avansul științific și nu mai este în stare să răspundă la întrebări fundamentale precum De ce suntem aici? și Unde ne îndreptăm?, spunea Hawking în mai 2011, la conferința Google Zeitgeist. El a conchis că filozofia este un domeniu mort, iar știința este cea care ne poate ajuta să aflăm răspunsul la aceste întrebări care ne macină de mii de ani.

El a spus ca la întrebările fundamentale despre univers vom găsi răspunsuri pornind de la acceleratorul de particule LHC și de la cercetările spațiale.

„Cei mai mulți nu se gândesc des la aceste întrebări, însă aproape toți ne întrebăm câteodată de ce suntem aici, de unde am venit?. În trecut, filozofia trebuia să răspunda la ele, însă filozofia este moartă. (…) Filozofii nu au ținut pasul cu dezvoltările moderne apărute în știință, în special în fizica”, spune cunoscutul savant britanic.

„Oamenii de știință au devenit purtătorii tortei descoperirilor în cautarea cunoașterii”.

Acțiunile lui Trump pot împinge Terra dincolo de limite

În iulie 2017 spunea că acțiunile lui Donald Trump, care a scos Statele Unite din acordul climatic de la Paris, vor cauza mult rău mediului înconjurător, iar Terra riscă să devină precum planeta Venus unde sunt 250 de grade și multe ploi acide.

„Suntem aproape de punctul în care schimbările climatice sunt ireversibile. Acțiunile lui Trump pot împinge Terra dincolo de limite și poate deveni precum Venus, cu temperaturi de 250 de grade și ploi de acid sulfuric”, spune Hawking.

„Schimbarile climatice se numără printre marile provocări ce ne stau în față și putem să le contracarăm dacă acționăm acum. Negând dovezile legate de încălzirea globală și retrăgând Statele Unite din acordul de la Paris, Donald Trump va cauza pagube mediului natural, pagube ce ar fi putut fi evitate”, mai spune celebrul fizician.

Nu vor exista colonii pe alte planete mai repede de 100 de ani

În ianuarie 2016 Hawking spunea că majoritatea pericolelor la adresa rasei umane vin exact din progresele înregistrate de știință și tehnologie. El estima că mai repede de 100 de ani nu vom reuși să stabilim colonii care să se autosusțină pe alte planete. „Trebuie să fim foarte atenți în această perioadă”, spune Hawking care adaugă însă că nu ar trebui să încetinim progresul tehnologic. „Nu vom înceta să facem progrese și nici nu vom da înapoi, așa că trebuie să detectăm pericolele și să învățăm să le controlăm. Sunt optimist și cred că putem face asta”.

Hawking spunea că razboiul nuclear, încălzirea globală și virușii creați pe cale genetică sunt scenarii ce ar putea pune în pericol existența rasei umane. El considera că un dezastru la nivel planetar s-ar putea întâmpla undeva în intervalul cuprins între o mie și zece mii de ani de acum înainte.

„Până atunci ne vom fi răspândit prin spațiu și pe alte stele, așa că un uriaș dezastru pe Terra nu ar însemna și sfârșitul rasei umane”.

Însa există o problemă. „Nu vom putea instala colonii care să se susțină pe alte planete mai repede de 100 de ani, așa că trebuie sa fim foarte atenți în aceasta perioadă”.

Putem sfârsi în sărăcie dacă deținătorii roboțiior vor refuza să distribuie bogăția comună

În octombrie 2015 Hawking spunea că umanitatea ar trebui să se teama mai degrabă de capitalism, decât de roboți și de dezvoltarea inteligenței artificiale.

El spunea că inegalitatea economică va exploda pe măsură ce robotii vor înlocui muncitorii, iar persoanele bogate, care dețin tehnologia, vor refuza să-și împartă averea.

”Dacă roboții vor produce tot ce avem nevoie, atunci viitorul va depinde de modul cum distribuim bogăția. Cu toții ne putem bucura de o viață relaxantă și plină de lux dacă bogăția produsă de roboti este distribuită în mod egal, ori cei mai mulți putem sfârși în sărăcie dacă deținătorii roboțiior vor refuza să distribuie bogăția comună. Până acum, se pare că se mizează pe cea de-a doua opțiune, iar tehnologia conduce la o inegalitate economică din ce în ce mai pronunțată”.

Rasa umană este în pericol dacă inteligența artificială merge prea departe

Una dintre cele mai controversate opinii a fost enunțată la final de 2014 când celebrul fizician spunea într-un interviu pentru BBC că formele primitive de inteligență artificială pe care oamenii le-au dezvoltat sunt utile, însă a avertizat că, dacă vom dezvolta unele mult mai inteligente, acestea ne-ar putea depăși, iar rasa umană ar ajunge în pragul extincției. El spunea că formele de inteligența artificială create până acum de oameni sunt primitive, dar utile, însă în viitor unele ne-ar putea egala sau chiar depăși „Ar putea avansa pe cont propriu și s-ar putea replica într-un mod accelerat (…) Oamenii, limitați fiind de evoluția lor biologica lentă, nu ar putea concura cu aceste mașini si ar fi copleșiti”.

Handicapul m-a ajutat într-un fel fiindcă m-a scutit de nevoia de a sta în comisii plictisitoare

În toamna lui 2013 Hawking a fost întrebat și dacă handicapul său i-a fost de folos în cariera de fizician, el explicând că l-a ajutat. „Trebuie să recunosc că îmi fuge mintea la găurile negre sau la alte lucruri din fizică dacă nu mai pot urmări o conversație. Handicapul m-a ajutat într-un fel fiindcă m-a scutit de nevoia de a sta în comisii plictisitoare și mi-a dat mai mult timp pentru gândire și cercetări. Fizica teoretică e unul dintre puținele domenii unde nu ești dezavantajat dacă ai o dizabilitate. Totul e în minte”.

Nu exista rai sau viață după moarte. Sunt doar povești pentru cei care se tem de „întuneric”

Una dintre cele mai controversate ziceri ale sale a venit în primăvara lui 2011. „Creierul este un computer care încetează să funcționeze când componentele sale se strică”, spunea el, într-un interviu pentru The Guardian. „Pentru computere stricate nu există nici rai, și nici viață după moarte”, mai spunea cunoscutul savant care adăuga că aceste concepte sunt doar menite să aduca alinare celor care se tem de moarte.

„Am trăit cu spectrul unei morți timpurii în ultimii 49 de ani și nu îmi este frică de moarte, dar nici nu mă grăbesc să mor fiindcă mai am atât de multe de făcut. Privesc creierul ca fiind un computer care nu va mai funcționa atunci când componentele sale se vor strica. Însă nu există rai sau viață de după moarte pentru computere stricate, acestea sunt doar basme pentru oamenii care se tem de întuneric”

„Știința este frumoasă când oferă explicații simple despre fenomene și vine cu legături între diverse observații”, spune celebrul om de știință, întrebat de ce știința i se pare atât de frumoasă.

Oamenii ar trebui să facă tot posibilul să evite contactul cu extratereștrii

Existența extratereștrilor este aproape sigură, dar omenirea ar trebui să facă tot posibilul să evite contactul cu alte forme de viață, avertiză celebrul astrofizician în aprilie 2010.

Într-un serial realizat pentru Discovery Channel, una dintre cele mai strălucite minti ale planetei afirma că este „perfect rațional” să credem că viața inteligentă există în afara Terrei. În opinia sa, însă, dacă ar descoperi Pământul, extratereștrii nu ar face decât să extragă resursele de aici pentru a se muta ulterior pe altă planetă.

Stephen Hawking credea că, în loc să încerce în continuu să comunice cu viața extraterestră, oamenii ar trebui să facă tot posibilul să evite contactul.

„Este suficient să ne privim pe noi înșine pentru a vedea cum viața inteligentă se poate transforma în ceva ce nu am dori să întâlnim”, explica el.

Declarații simapatice: Viața ar fi tragică, dacă nu ar fi amuzantă

Hawking știa de glumă și a făcut și declarații simpatice. De exemplu a declarat că femeia este cel mai mare mister al Universului,

Când reporterul de la revista New Scientist l-a întrebat la ce se gândește cel mai mult în timpul zilei, profesorul de la Universitatea Cambridge a declarat: „Femeile. Ele sunt un mister complet”.

A glumit și pe seama vocii sale sintetice care a devenit celebră în toată lumea.

„Britanicii spun că vocea are accent american, însă americanii spun că accentul este scandinav sau irlandez”

Hawking a amintit în ultimii ani că deși în urmă cu 55 de ani, când i s-a pus diagnosticul, i s-a spus că mai avea doi-trei ani de trăit, a reușit să ajungă la vârsta de peste 70 de ani și înca să mai scrie.

Stephen Hawking, care se deplasa cu ajutorul unui scaun cu rotile și comunica prin intermediul unui computer și a unui sintetizator vocal, a fost diagnosticat cu o maladie neuronală degenerativă (scleroza laterală amiotrofică) la vârsta de 21 de ani.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement