Connect with us
Publicitate

Actualitate

Strategia Naţională a Locuirii, în dezbatere publică. Documentul schimbă regulile de construcţie, finanţare şi reabilitare a locuinţelor. Principalele noutăţi

chirie

Publicat

cartier, alba iulia, blocuri Strategia Națională a Locuirii, realizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), pe baza recomandărilor de la Banca Mondială, a fost pusă în dezbatere publică. Documentul trasează harta locuirii în România până în 2030 şi modifică regulile referitoare la construcţia, finanţarea şi reabilitarea locuinţelor.

Pentru fundamentarea deciziilor în domeniul locuirii, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a realizat, împreună cu Banca Mondială, proiectul „Coordonarea şi selecţia eficientă şi transparentă a proiectelor de infrastructură finanţate din instrumente structurale şi de la bugetul de stat pentru perioada 2014 – 2020”, care a avut și un scop mai amplu: acela de a sprijini utilizarea eficientă a fondurilor publice printr-o coordonare mai bună cu fondurile europene, transmite MDRAP. Pe baza analizelor realizate, Banca Mondială a propus un set de recomandări care constituie pilonii cheie ai strategiei naţionale în domeniul locuirii. Recomandările, structurate în cinci arii prioritare, au fost integrate în strategie și au fost analizate și dezbătute împreună cu actorii relevanţi din domeniu, în cadrul atelierelor de lucru privind locuirea organizate de Banca Mondială în luna iulie 2015.

Rapoartele elaborate de Banca Mondială subliniază nevoia redefinirii rolului statului în asigurarea unei pieţe funcţionale a locuinţelor, care ar putea ameliora semnificativ condițiile de locuit, la costuri relativ scăzute. Aceste îmbunătățiri nu numai că ar face locuințele mai accesibile și de o calitate mai bună, dar ar avea efecte și asupra economiei în general, potrivit sursei citate.

Astfel, proiectul Strategiei Naționale a Locuirii urmărește asigurarea accesului la condiţii de locuire adecvate pentru toate categoriile de persoane, până în anul 2030. Plecând de la problemele identificate: calitatea slabă a fondului imobiliar existent, numărul mare de clădiri vulnerabile la riscul seismic, locuinţe inadecvate pentru grupurile sărace şi vulnerabile, ineficienţa pieţei de locuinţe, cadrul legal şi instituţional, pentru atingerea obiectivelor stabilite au fost propuse mai multe direcţii de acţiune:

– revizuirea și completarea cadrului legal şi instituţional;

– îmbunătăţirea condiţiilor de locuire pentru categoriile vulnerabile, cuprinzând propuneri pentru reducerea locuirii informale, îmbunătăţirea locuinţelor comunităţilor vulnerabile şi marginalizate din zonele urbane şi rurale, creşterea asistenţei din partea autorităţilor publice în situaţii de evacuare precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de locuire insalubră;

– programe şi mecanisme de finanţare, având ca principale propuneri măsuri ce vizează creşterea fondului de locuinţe publice, reformarea programelor existente, continuarea măsurilor privind consolidarea seismică a clădirilor rezidenţiale nesigure din punct de vedere structural, prioritizarea măsurilor privind îmbunătăţirea locuinţelor şi cartierelor vechi, direcționarea cu prioritate a asistenței în domeniul locuirii către categoriile sărace și vulnerabile.

Strategia a fost elaborată după consultarea preliminară a reprezentanților autorităților administraţiei publice centrale, ai structurilor asociative ale autorităților administraţiei publice locale, ai mediului academic și ai organizațiilor neguvernamentale.

Obiectivele și măsurile Strategiei Naționale a Locuirii, în special cele privind colectarea de date, eficiența energetică și reducerea riscului seismic, limitarea dezvoltării urbane necontrolate, reabilitarea clădirilor vechi și încurajarea investițiilor private și a parteneriatelor cu sectorul public, se aliniază la principiile și recomandările Cartei de la Geneva privind locuirea durabilă.

Principale modificări:

– posibilitatea introducerii unui impozit special pe venit pentru a strânge bani în vederea construcţiei de locuinţe la preţuri accesibile. Banii încasaţi ar urma să fie gestionaţi de un Fond Naţional de Locuire menit să ofere asistenţă financiară pentru dezvoltarea de locuinţe ieftine

– se analizează posibilitatea înfiinţării unui fond de investiţii care să pună la un loc bani europeni, din bugetul de stat şi ai primăriilor, plus fonduri private, cu scopul finanţării programelor de termoizolare a locuinţelor. Principalul destinatar ar fi primăriile mici care întâmpină dificultăţi în accesarea finanţărilor bancare pentru îmbunătăţirea fondului locativ din localităţile pe care le gestionează.

– Guvernul intenţionează să sprijine înfiinţarea de cooperative cărora să le pună la dispoziţie teren şi să subvenţioneze construcţia de locuinţe, schemă prin care se evită specula imobiliară şi profitul dezvoltatorilor, dar şi aspectul de ghetou al locuinţelor sociale

– Guvernul vrea să oblige dezvoltatorii ca 20% din locuinţele pe care îşi propun să le construiască să aibă un preţ mai mic de 50.000 euro, ca o condiţie de obţinere a autorizaţiilor de construire

– Guvernul vrea să cumpere clădirile istorice neutilizate şi avariate de la proprietarii care nu le vor consolida într-o perioadă de timp dată, urmând să le reabiliteze cu bani de la bugetul de stat.

surse: mdrap.ro. capital.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate