Connect with us
Advertisement

Economie

Studiu CCIR: Peste 80% dintre companiile din România reclamă legislaţia instabilă și nivelul ridicat al fiscalității. Alte nemulţumiri

Publicat

BPeste 80% dintre companiile din România reclamă legislaţia instabilă și nivelul ridicat al fiscalității, urmate de starea infrastructurii rutiere drept aspectele cu cel mai mare impact negativ asupra activităţii lor. Este una dintre concluziile unui studiu realizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi lansat luni.

Studiul privind percepţia mediului de afaceri asupra economiei a fost comandat de CCIR şi realizat pe un eşantion de 500 de firme de la nivelul întregii ţări.

Deşi se manifesta un optimism moderat pentru 2015, firmele din România identifică mai multe zone care limitează dezvoltarea economiei și crearea de locuri de muncă:

Nivelul foarte ridical al fiscalităţii.

Legislaţia complicată.

Incoerenţa dintre instituţii.

Corupţia din administraţia publică.

Criza de personal calificat.

De asemenea, 58% dintre companii consideră că statul menține numeroase reglementări inutile şi costisitoare.

De exemplu, „obligativitatea ca fiecare angajat să urmeze cursuri de 4 zile a 8 ore pentru PSI” sau „Securitate fizică” sau „Nivelul redus al diurnei pentru deplasări în ţară şi străinătate”. La un nivel similar se situează și necorelarea bazelor de date ale instituţiilor publice (58%). “Vorbim practic de o ineficiență a statului, de care firmele se lovesc. Aceasta se poate traduce în mult timp pierdut, în loc ca statul să reușească să se coordoneze mai bine la nivelul bazelor de date”, se arată în raportul studiului.

63% dintre reprezentanţii companiilor cred că un factor puternic negativ asupra activităţii lor este reprezentat de corupţia din administraţie. De asemenea, un procent similar apreciază activitatea DNA.

87% dintre companii doresc să interacţioneze cu un singur organ de control, după model german.

Unul din doi agenţi economici văd în firmele locale cu operaţiuni în cadrul aceleiaşi regiuni şi domeniu de activitate, principalul competitor (51%) al afacerii lor. Pentru acest indicator, a fost înregistrată o frecvenţă mai mare la companiile cu cifră de afaceri până într-un milion de euro decât pentru cele cu cifră peste 1 milion de euro. În schimb, companiile străine din ţara noastră (multinaţionalele) au fost indicate de 31% dintre respondenţi drept principali competitori şi vorbim aici despre companii cu cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro. De asemenea, companiile din comerţ şi transporturi au indicat mai degrabă firmele străine drept principali competitori decât companiile din sectorul producţiei.

Principalele probleme cu care se confruntă societăţile comerciale din România sunt reprezentate de taxele şi impozitele ridicate (38%), găsirea de clienţi (14%), legislaţia (11%) şi concurenţa (9%). Cele patru elemente au fost indicate de peste 70% dintre respondenţi.

Principalii factori cu impact negativ (mult/foarte mult) asupra activităţii companiilor sunt modificările frecvente ale legislaţie (82%), nivelul ridicat de fiscalitate (81%) şi situatia infrastructurii (68%).

AICI, rezultatele studiului.

sursa: ccir.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement