Eveniment
Studiu: Cei care au avut COVID în primul val nu au imunitate la Omicron. Și răcelile sunt mai violente. Cum explică specialiștii
Persoanele care au avut COVID în timpul primului val al pandemiei nu și-au îmbunătățit răspunsul imunitar în cazul în care se infectează ulterior cu Omicron, potrivit unui studiu realizat pe persoane triplu vaccinate.
Experții spun că, deși cele trei doze de vaccin ajută la protejarea persoanelor împotriva unor forme grave în cazul în care acestea s-ar infecta cu Omicron, infecțiile anterioare pot afecta răspunsul imunitar.
„Dacă ați fost infectat în timpul primului val, atunci nu vă puteți stimula răspunsul imunitar în cazul în care aveți o infecție Omicron”, a declarat Rosemary Boynton de la Imperial College London, coautor al studiului, citat de The Guardian, potrivit Mediafax.
De asemenea, echipa a constatat că o infecție Omicron oferă protecție suplimentară redusă împotriva contractării din nou a variantei.
„Când Omicron a început să se răspândească, oamenii au continuat să spună că este în regulă, că va îmbunătăți imunitatea.
Ceea ce spunem noi este că nu este un bun stimulent al imunității”, a spus Boynton.
Echipa spune că descoperirile pot ajuta la explicarea motivului pentru care reinfectările cu Omicron pe o perioadă scurtă de timp au fost atât de frecvente, adăugând că descoperirile sunt, de asemenea, importante pentru dezvoltarea de vaccinuri.
În „Science”, cercetătorii spun că au urmărit 731 de persoane triplu vaccinate în Marea Britanie, din martie 2020 până în ianuarie 2022.
Rezultatele sugerează că, indiferent de istoricul infecției anterioare a participanților, la câteva săptămâni după cel de-al treilea vaccin COVID, nivelurile lor de celule T împotriva proteinelor Omicron erau slabe, în timp ce nivelurile de anticorpi împotriva proteinelor Omicron erau mai scăzute decât împotriva altor variante.
Dar și infecțiile anterioare au contat.
Infecția cu Omicron crește protecția împotriva unei viitoare infecții cu alte variante
Cu toate acestea, ea oferă doar o creștere limitată a protecției împotriva unei alte infecții cu Omicron – un răspuns care a fost, de fapt, slăbit în rândul celor care au avut anterior și tulpina originală a virusului.
Echipa sugerează că cei care au luat COVID în primul val al pandemiei nu beneficiază de o creștere a răspunsului lor imunitar în cazul în care vor contracta ulterior Omicron.
Cercetătorii spun că această descoperire este o surpriză, deoarece se presupune de obicei că o infecție anterioară, chiar și cu o variantă diferită, ar acționa pentru a stimula răspunsul imunitar al unui individ.
„Este mai rău decât atât, deoarece adaptările pe care proteina spike le are acum induc un un fel de reglare sau de oprire a răspunsului imunitar”, a spus profesorul Danny Altmann, un alt autor al studiului.
Rezultatele ridică și alte preocupări.
„Nu obținem imunitate de turmă, nu acumulăm imunitate protectoare la Omicron”, a spus Danny Altmann.
COVID-ul are o influență ciudată asupra gripei și a celorlalte afecțiuni virale
COVID-ul face ca gripa și alte virusuri comune să acționeze în moduri necunoscute, potrivit The Washington Post.
Luna trecută mai mulți copii au fost internați la Spitalul de Copii Yale New Haven cu o gamă uimitoare de șapte virusuri respiratorii.
Au avut adenovirus și rinovirus, virus sincițial respirator și metapneumovirus uman, gripă și parainfluenză, precum și coronavirus.
Viroze neobișnuite pentru lunile de vară
Specialiștii arată că aceste viroze nu sunt unele obișnuite pentru lunile de vară. Situația este atipică, pentru nicio perioadă a anului și mai ales pentru lunile mai și iunie, potrivit profesorului Thomas Murray, expert în controlul infecțiilor și profesor asociat de pediatrie la Universitea Yale.
Dintre copiii internați la spitalul din Yale, unii prezentau infecții chiar cu 3 virusuri.
Astfel, se pare că virusurile obișnuite acționează în feluri necunoscute, după pandemie. Virusul sincițial respirator (RSV), era anterior carcateristic lunilor de iarnă.
Rinovirusul, cauza răcelii comune, rareori trimite oamenii la spital.
Iar gripa, care părea să revină în decembrie, a dispărut în ianuarie, odată ce tulpina Omicron a coronavirusului a luat amploare, au remarcat specialiștii americani.
Răcelile par mai virulente, după pandemie
Chiar și răcelile obișnuite par puțin mai virulente și mai puternice, potrivit lui Richard Martinello, specialist în virusuri respiratorii la Facultatea de Medicină din Yale.
„Când oamenii sunt răciți, par să fie puțin mai rău”, a spus el, subliniind că până acum dovezile sunt în mare parte anecdotice.
Potrivit cercetătorilor sistemul imunitar este slăbit, astfel că nu mai poate lupta împotriva virușilor.
”Am evoluat alături de agenții patogeni, iar contactele noastre regulate cu aceștia permit de obicei sistemului nostru imunitar să reactiveze răspunsul fără a ne îmbolnăvi foarte tare.
În momentul în care încetăm să întâlnim un virus cu această cadență normală, așa cum să întâmplat în timpul pandemiei, acel echilibru natural este deranjat”, a spus expertul epidemiolog Michael Mina.
Dacă te expui din nou la un virus odată ce a trecut prea mult timp, s-ar putea să nu te poți proteja și pe tine, ceea ce duce la focare în afara sezonului la nivelul populației și la infecții virulente.
Specialiștii consideră că acest lucru s-a întâmplat după ce oamenii au renunțat la măști și au început să se adune la interior.
”Este un experiment natural masiv” a explicat expertul epidemiolog Michael Mina, care a completat că virușii au început să circule în afara sezonului, deoarece imunitatea populației era scăzută, chiar dacă alte condiții pentru ei nu erau optime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News