Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU DE CAZ : Cine este responsabil de un șofer fără discernământ în trafic? Lege versus realitate (JustițiaProCetățean.ro)

Publicat

Miercuri s-au petrecut scene șocante în traficul din Alba Iulia. Un bărbat aflat la volanul unui VW Passat a condus necontrolat, provocând șicane și fiind un pericol pentru restul participanților la trafic. Ba mai mult, la trecerea de pietoni, într-o ora de vârf când elevii ies de la școală, era să spulbere pe zebră un grup de copii.

Haosul produs de bărbat s-a terminat odată cu intervenția unui șofer care a spart geamul mașinii și i-a scos cheile din contact. Bărbatul de 45 de ani din Hopârta nu se afla sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Fiind bolnav de diabet zaharat, se află sub un tratament puternic, care poate avea efecte adverse.

Doar intervenția rapidă a barbatului necunoscut din trafic a făcut ca ziua de miercuri sa nu fie marcată de o tragedie.  Cine ar trebui să prevină astfel de situații ? Instituțiile statului? Șoferii? Organele poliției? Cadrul legislativ există, dar este pus în aplicare?

Unde întorci capul în Alba Iulia în ultimele zile discuția predominantă este cea legată de șoferul care a condus haotic pe străzile din oraș. Pe langă panica pe care a semănat-o, toată lumea se întreabă cine e de vină atunci când un om cu o afecțiune gravă și sub un tratament puternic, a fost lăsat liber pe străzi.

YouTube video

Ce instituție se face indirect sau direct răspunzătoare de nefericitul eveniment? Unde este legiferat și stipulat cine îl poate împiedica pe un șofer să mai conducă dacă este grav bolnav? Sunt întrebări la care cetățenii doresc un răspuns.

CITEȘTE ȘI:  VIDEO COMPLET: Scene ȘOCANTE în trafic, în centrul municipiului Alba Iulia. Manevre haotice ale unui șofer, pe străzile din oraș

La prima vedere ai impresia că răspunsul se află ascuns după un zid de legi și norme. Dar poți rămâne surprins în momentul în care descoperi că în asemenea cazuri, legea este foarte clară și pe înțelesul fiecăruia.

Citește și Necunoscutul care a oprit o posibilă TRAGEDIE la Alba Iulia. Un bărbat a imobilizat mașina care gonea haotic în centrul orașului

În OUG 195/2002, republicată, privind circulația pe drumurile publice, actualizată prin OUG nr. 63/2006 la articolul 22 aliniatul 6 găsim următorul text de lege: 

Medicul de familie, atunci când constată că o persoană din evidența sa, care posedă permis de conducere, prezintă afecțiuni medicale prevazute în ordinul ministrului sănătății publice emis conform alin. (2), va solicita examenul de specialitate necesar, iar în cazul în care s-a stabilit că persoana este declarată inapta medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, va comunica aceasta imediat poliției rutiere pe raza careia medicul iși desfășoară activitatea.

Mai pe scurt medicul de familie dacă constată că o persoană din evidența sa este șofer și suferă de o boală care îi poate afecta discernământul este obligat să trimită pacientul la un control de specialitate.

Textul de lege stipulează clar traseul prin care carnetul unei persoane poate fi retras pe probleme medicale: MEDIC DE FAMILIE- SPECIALIST- MEDIC DE FAMILIE – POLIȚIE RUTIERĂ.

CITEȘTE ANALIZA COMPLETĂ PE: Justiția Pro Cetățean

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax