Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu Eurostat: Tinerii din România, printre cei mai săraci din Europa

avatar

Publicat

Tinerii din România printre cei mai săraci din Europa, potrivit datelor furnizate de Eurostat. La categoria risc de săracie, cu 29,2%, figuram pe locul 2, imediat dupa Danemarca (30,3%, cu observația că indicatorul este relativ la media națională, iar acolo tinerii pleacă mult mai devreme de acasă), dar peste Spania (28,5%), Grecia (27,5%), Italia și Suedia (ambele cu 24,1%, ușor peste vecina noastră, Bulgaria, care vine de-abia pe locul șapte cu 24%).

De reținut și faptul că dintre cele zece țări membre UE care au cele mai scazute rate de săracie la tineret, șapte sunt foste state socialiste (Cehia 9,1%, Slovenia 11,9%, Slovacia și Ungaria 13,6%, Letonia 14,0%, Croația 16,5% și Polonia 16,7%), plus trei de tradiție britanica (Malta 12,6%, Cipru 16,3% și Marea Britanie 17,4%).

În aceste condiții, este destul de clar că avem o problemă în materie și ne diferențiem net ca politica socială pentru tineret de grupul de state din care facem parte.

Dacă în 16 din 28 de state UE riscul de saracie la tineret a fost ceva mai mare pentru femei decat pentru barbați, Romania s-a evidențiat prin dispunerea lipsită complet de discriminare de gen, situația fiind identică indiferent de sexul persoanelor.

Ceea ce nu e cazul pentru cele patru state din fostul bloc estic cu procentajele cele mai reduse amintite mai sus, unde la femei se consemnează valori semnificativ mai mari.

În statistica mai detaliată, finalizată de Eurostat pentru anul anterior, se evidențiază clar unde avem problema principală, mai precis la grupa de vârsta 16 – 19 ani, unde valoarea consemnată de țara noastră ne pune pe un nedorit prim loc în acest clasament.

Cu 36,5%, ne poziționam peste Spania (35,4%) și mult peste Grecia (31,2%), Bulgaria (28,8%) sau Portugalia (27,7%), fiind interesantă și dispunerea geografică a acestei vulnerabilități sociale exact la vârsta deciderii drumului în viață.

Partea ceva mai bună este ca la categoria „privare materială severă”, cu „doar” 26,8% coboram pe locul trei, după Bulgaria și Grecia, partea mai puțin bună este ca acest lucru se petrece deși figurăm pe un foarte onorabil loc 9 din 28 al intensității muncii în gospodăriile din care provin acești tineri, spre deosebire de Grecia (locul 28) și Bulgaria (tot locul 9 din 28 dar din coadă, adica 20 din 28).

sursă: ziare.com

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

ACTUALITATE

Augustin Lazăr, replică pentru OUG anunțat de Tudorel Toader: ”Hotărârile judecătorești definitive au putere de lege”

avatar

Publicat

lazar

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, consideră că hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege, iar deciziile CCR se aplică pentru viitor. În aceste condiţii va fi foarte greu pentru ministerul Justiţiei să explice cum o ordonanţă de urgenţă poate schimba retroactiv decizii definitive ale instanţei. „Legea penală nu retroactivează și asta o știe nu […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Pensiuni de vânzare în județul Alba, la început de an. Vezi cât costă și în ce zone se află

avatar

Publicat

Chiar dacă datele oficiale arată că în prima jumătate a anului 2018, s-au cazat în Alba peste 7.800 de turiști, începutul de 2019 vine la ”pachet” cu o serie de pensiuni scoase la vânzare, în diferite zone ale județului. Situate în Râmeț, Șugag, Săsciori, Cugir sau în alte localități din județ, afacerile ”la cheie” au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania şi la munte: Temperaturi maxime şi precipitaţii în următoarele două săptămâni

avatar

Publicat

smurd

Administraţia Naţională de Meteorologie transmite prognoza de vreme pentru perioada 21 ianuarie – 3 februarie. În Transilvania, temperaturile vor varia de la maxime de zero grade Celsius la 8 grade Celsius şi sunt aşteptate în continuare ninsori şi lapoviţă. În Transilvania, regimul mediu de temperatură va avea, până spre sfârșitul lunii ianuarie, fluctuații de la […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

România, din nou în topul ruşinii. Loc fruntaş între ţările din Uniunea Europeană care au probleme cu gunoaiele

avatar

Publicat

România și Malta sunt țările europene cu cele mai slabe politici de mediu, fapt reflectat de cea mai slabă pondere a reciclării și de cea mai mare rată a poluării prin gropi de gunoi, arată un raport al Comisiei Europene.  România, Malta, Grecia și Ciprul sunt țările cu cele mai slabe rezultate în domeniul reciclării, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate