Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu Eurostat: Tinerii din România, printre cei mai săraci din Europa

Publicat

tineri

Tinerii din România printre cei mai săraci din Europa, potrivit datelor furnizate de Eurostat. La categoria risc de săracie, cu 29,2%, figuram pe locul 2, imediat dupa Danemarca (30,3%, cu observația că indicatorul este relativ la media națională, iar acolo tinerii pleacă mult mai devreme de acasă), dar peste Spania (28,5%), Grecia (27,5%), Italia și Suedia (ambele cu 24,1%, ușor peste vecina noastră, Bulgaria, care vine de-abia pe locul șapte cu 24%).

De reținut și faptul că dintre cele zece țări membre UE care au cele mai scazute rate de săracie la tineret, șapte sunt foste state socialiste (Cehia 9,1%, Slovenia 11,9%, Slovacia și Ungaria 13,6%, Letonia 14,0%, Croația 16,5% și Polonia 16,7%), plus trei de tradiție britanica (Malta 12,6%, Cipru 16,3% și Marea Britanie 17,4%).

În aceste condiții, este destul de clar că avem o problemă în materie și ne diferențiem net ca politica socială pentru tineret de grupul de state din care facem parte.

Dacă în 16 din 28 de state UE riscul de saracie la tineret a fost ceva mai mare pentru femei decat pentru barbați, Romania s-a evidențiat prin dispunerea lipsită complet de discriminare de gen, situația fiind identică indiferent de sexul persoanelor.

Ceea ce nu e cazul pentru cele patru state din fostul bloc estic cu procentajele cele mai reduse amintite mai sus, unde la femei se consemnează valori semnificativ mai mari.

În statistica mai detaliată, finalizată de Eurostat pentru anul anterior, se evidențiază clar unde avem problema principală, mai precis la grupa de vârsta 16 – 19 ani, unde valoarea consemnată de țara noastră ne pune pe un nedorit prim loc în acest clasament.

Cu 36,5%, ne poziționam peste Spania (35,4%) și mult peste Grecia (31,2%), Bulgaria (28,8%) sau Portugalia (27,7%), fiind interesantă și dispunerea geografică a acestei vulnerabilități sociale exact la vârsta deciderii drumului în viață.

Partea ceva mai bună este ca la categoria „privare materială severă”, cu „doar” 26,8% coboram pe locul trei, după Bulgaria și Grecia, partea mai puțin bună este ca acest lucru se petrece deși figurăm pe un foarte onorabil loc 9 din 28 al intensității muncii în gospodăriile din care provin acești tineri, spre deosebire de Grecia (locul 28) și Bulgaria (tot locul 9 din 28 dar din coadă, adica 20 din 28).

sursă: ziare.com


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

SUBIECTELE de la proba Matematică – SIMULARE Bacalaureat 2019. Ce au avut de rezolvat elevii la testările de miercuri

Publicat

examen bacalaureat evaluare

Sesiunea de simulare a examenului de Bacalaureat 2019 a continuat miercuri cu testările la Matematică sau Istorie – proba obligatorie a profilului. Joi urmează simularea probei la alegere a profilului și specializării – doar pentru elevii clasei a XII-a, iar rezultatele vor fi cunoscute vineri, 29 martie. Notele vor putea fi trecute în catalog, pe […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Imagini rare cu atacul unui urs uriaș, surprinse acum două zile de camerele de supraveghere de la o stână

Publicat

urs

Urșii se trezesc primăvara, după hibernare, extrem de înfometați. În căutarea hranei, animalele sălbatice coboară mult mai mult decât ar face-o de obicei, în alte perioade ale anului. De multe ori se apropie chiar de zonele locuite și atacă animale domestice. Imaginile unui asemenea atac au fost postate pe facebook de un vânător din Mureș. […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

LOCURI de MUNCĂ în străinătate: Posturi vacante în Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie. Oferta completă prin EURES

Publicat

Job, locuri de munca

AJOFM Alba a transmis oferta de locuri de muncă în străinătate, valabilă la data de 20 martie, prin reţeaua EURES. Sunt posturi disponibile în Belgia, Finlanda, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Slovacia, Spania, Suedia, Ungaria. Lista posturilor vacante: BELGIA Ocupaţie / Nr. posturi / Limbi străine / Termen valabilitate ofertă Şofer categoria C – […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Consiliul Judeţean Alba aprobă vineri repartizarea cotelor din impozitul pe venit şi TVA către primării

Publicat

sediul CJ, prefectura AB

Consilierii judeţeni din Alba sunt convocaţi vineri, 22 martie, de la ora 10.00, în şedinţă extraordinară. Vor avea de aprobat repartizarea pe localităţi a cotei din impozitul pe venit şi TVA. Proiectul ordinii de zi cuprinde: 1. Proiect de hotărâre pentru aprobarea repartizării pe unităţi administrativ – teritoriale din Județul Alba sumei corespunzătoare cotei de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate