Actualitate
Studiu îngrijorător realizat în România. Șuncă de Praga cu până la 10 E-uri și peste 50% din doza zilnică recomandată de sare, disponibile și în județul Alba
InfoCons – Asociația pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu îngrijorător pe o serie de produse tip Șuncă de Praga. În cadrul studiului au fost analizate 13 produse, provenind de la următorii producători sau distribuitori: CRISTIM, PRODCOM SRL, Kaufland Romania S.C.S., Meda Prod `98 S.A., S.C. CAROLI FOODS GROUP S.R.L., S.C. Diana SRL, S.C. ELIT S.R.L., S.C. FOX COM SERV SRL, S.C. GOODIES MEAT PRODUCTION S.R.L., SC ALDIS SRL, SC SERGIANA PRODIMPEX SRL, Selgros România.
O mare parte dintre aceste produse sunt disponibile spre vânzare și în magazinele din județul Alba.
Ca mai toate mezelurile, șunca de Praga este un aliment procesat. Cu alte cuvinte, carnea din care este făcută această șuncă a trecut printr-un proces intens de prelucrare, astfel încât produsul rezultat să reziste mai mult, să aibă un gust cât mai plăcut pentru consumator și un cost cât mai mic.
Pentru a atinge toate aceste deziderate, industria alimentară a recurs la „îmbogățirea” produsului cu aditivi alimentari: conservanți, coloranți, potențiatori de aromă și chiar antioxidanți. Iar când spun antioxidanți nu mă refer la cei naturali, cunoscuți de toată lumea, sănătoşi şi benefici organismului, ci la unii sintetici. Rolul lor este să diminueze impactul negativ pe care îl au asupra organismului alți aditivi (nitriți sau nitrați, folosiți drept conservanți).
Ca urmare a realizării acestui studiu, în ceea ce privește numărul de E-uri, a reieșit faptul că acesta variază între 4 și 10. Produsele cu cel mai scăzut număr de E-uri au fost cele din tabelul alăturat. Aceasta nu înseamnă că sunt cele mai ”sănătoase” în accepțiunea comună a termenului.
De asemenea, 7% dintre produse au menționat pe etichetă, pentru producător, doar țara în care au fost fabricate, respectiv România, mai precizează reprezentanții InfoCons.
La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de E-uri au fost cele din tabelul de mai jos:
76.92% dintre produse au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, acestea fiind: soia, mustar, telina, grau, lapte, ou, fructe cu coaja tare, susan, lupin. E-urile identificate în produsele studiate sunt: E120 – Carmin, E250 – Nitrit de sodiu, E262 – Acetat de sodiu, E301 – Ascorbat de sodiu, E316 – Izoascorbat de sodiu, E325 – Lactat de sodiu, E326 – Lactat de potasiu, E331 – Citrat de sodiu, E407 – Caragenan, E407a – Alga Euchema prelucrata, E412 – Guma guar, E415 – Guma Xantan, E425 – Guma Konjac, E450 – Difosfati, E451 – Trifosfati, E452 – Polifosfati, E508 – Clorura de potasiu, E621 – Monoglutamat de sodiu.
În ceea ce privește cantitatea, la studiu au participat atât produse cu gramaj calibrat, cât și produse vrac. Dintre produsele calibrate, gramajul acestora a fost cuprins între 100 și 500g.
Toate produsele au menționat pe etichetă valorile nutriționale, valoare energetică fiind cuprinsă între 75.9 – 294 kcal/100g. Produsele conțin grăsimi între 1 și 24 g/100g.
Produsele conțin grăsimi între 1 și 24 g/100g.
Conținutul de grăsimi saturate al produselor analizate:
Conținutul de sare variază între 1.7 și 2.7 g/100g. Aici este necesară puțină atenție. În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult, 100g din produsul cu cel mai mare conținut de sare acoperă 54% din cantitatea zilnică recomandată unui adult, iar produsul cu cel mai mic conținut de sare, 34%.
Sursă: https://www.infocons.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News