Educație
SUBIECTELE şi BAREMELE la ROMÂNĂ – EVALUARE Naţională VIII 2019, publicate de minister. EXEMPLU de rezolvare a cerinţelor
Peste 2000 de elevi absolvenţi de clasa a VIII-a din Alba au susţinut marţi prima probă la Evaluarea Naţională 2019, cea scrisă de Limba şi literatura română. Examenul continuă abia joi, 20 iunie, cu proba de Matematică.
Primele rezultate vor fi cunoscute în 25 iunie, iar cele finale, pe 29 iunie.
Ministerul Educaţiei a publicat marţi, în jurul orei 15.00, subiectele şi baremele de corectare de la Română:
SUBIECT Limba şi literatura română – scris – Evaluare Naţională 2019:
BAREM corectare Limba şi literatura română – scris – Evaluare Naţională 2019:
Vezi integral:
Un profesor de Limba şi literatura română a explicat pentru edupedu.ro ce ar fi putut scrie elevii la subiectul al doilea, punctul B, adică la compunerea despre o întâmplare petrecută în timpul unei activităţi de lectură.
“Copiii pot avea dificultăți la acest subiect, pentru că, de cele mai multe ori, ei se axează să facă o compunere narativă, fără să mai facă referire și la activitatea de lectură. Mulți elevi de nivel mediu poate nu știu ce înseamnă o activitate de lectură. De cele mai multe ori, copiii nu se vor gândi la faptul că o activitate de lectură presupune o activitate în care să citești, ci se vor gândi la tot felul de întâmplări, la nivelul lor de cunoaștere“, a explicat Monica Anisie, pentru Edupedu.ro.
Vezi și Subiectele la MATEMATICĂ 2020 la Evaluarea Națională
Profesoara de Limbă și literatura română a precizat că, “de exemplu, am auzit un copil care ieșise de la examen și care a povestit că a scris că, în timpul activității de lectură pe care a desfășurat-o la școală, un șoarece a intrat în clasă, s-a speriat profesoara de limba română și s-a urcat pe catedră. Este bine, el s-a gândit că șoarecele este o activitate hazlie.
Un copil experimentat ar fi construit o povestire în ramă, în care activitatea de lectură să fie povestea cadru și de acolo să se contruiască o întâmplare. Citirea unei cărți să-i amintească, de exemplu, de o lansare de carte. Poate elevul lectura o carte la care fusese la evenimentul de lansare, cu clasa. Puteau să-și imagineze și o întâmplare din carte“, a explicat Monica Anisie, pentru Edupedu.ro.
Profesoara a adăugat că, “în rest, subiectele sunt relativ ușoare. Un copil de nivel mediu ia nota 5 fără dificultate“.
CALENDARUL de desfășurare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2018-2019
3-7 iunie 2019: înscrierea la evaluarea națională
7 iunie 2019: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
18 iunie 2019: Limba și literatura română – probă scrisă
20 iunie 2019: Matematica – probă scrisă
21 iunie 2019: Limba și literatura maternă – probă scrisă
25 iunie 2019: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12.00)
25 iunie 2019: Depunerea contestațiilor (orele 14.00 – 20.00)
26-28 iunie 2019: Soluționarea contestațiilor
29 iunie 2019: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News