Connect with us
Advertisement

Economie

Subvenţii ILEGALE în zootehnie în Alba. Daniel Constantin: „Plăţile către crescătorii de animale vor ajunge la ei şi nu la cei care înşală sistemul”

Publicat

Alba este unul dintre judeţele în care Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a găsit două cazuri de posibile subvenţionări ilegale. Mai exact, este vorba despre plăţile pentru fermieri, pe cap de animal. Controalele vin în urma percheziţiilor efectuate în urmă cu mai bine de o lună la Suceava, cu privire la acordarea ilegală de subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice. Corpul de Control a început să verifice fiecare judeţ în parte, iar până în prezent 25 de judeţe au fost analizate, printre care şi Alba. Situaţii suspecte au mai fost găsite în alte cinci judeţe, pe lângă Alba.

În data de 4 iunie, a început urmărirea penală faţă de directorul APIA Bucureşti, consilieri ai agenţiei, un preot, un avocat, medici veterinari de la DSVSA Suceava şi fermieri suspectaţi în dosarul în care au loc percheziţii în Capitală şi alte două judeţe, pentru acordarea ilegală de subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a hotărât să verifice fiecare judeţ, pentru a vedea dacă mai sunt şi alte cazuri privind suspiciunea de acordare ilegală de subvenţii. Iar până în prezent, din cele 25 verificate, în şase 6 judeţe, printre care şi Alba, au fost găsite situaţii suspecte. În judeţul Alba este vorba despre două cazuri, care prevăd acordarea de plăţi pe cap de animal în mod ilegal.

Ministrul Daniel Constantin a spus că plăţile au fost făcute de APIA, dar este vorba despre modalitatea în care s-a constatat numărul de animale. În această situaţie înregistrarea se face în colaborare cu medicii veterinari.

„În urma acţiunii pe care DNA-ul a avut-o la Suceava, în urmă cu o lună de zile, Corpul de Control a început o analiză la nivelul fiecărui judeţ. În momentul de faţă 25 de judeţe au fost analizate şi cred că au fost 5-6 judeţe în care au fost găsite situaţii suspecte. Au fost transmise spre analiză DNA-ului şi vom vedea. Unul dintre judeţele unde a fost suspiciunea este judeţul Alba. Este vorba despre plăţile care sau făcut pe cap de animal la animale”, a spus ministrul Daniel Constantin.

Acesta sigură fermierii că plăţile destinate crescătorilor de animale vor ajunge la ei şi nu către oameni care „mai încearcă să înşele sistemul”.

Precizăm că procurorii DNA Suceava au dispus începerea şi apoi extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, înşelăciune, dare de mită, luare de mită, spălare de bani şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, arată procurorii.

Anchetatorii susţin că, pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.

Astfel, pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, doctorii veterinari suspectaţi în acest dosar ar fi modificat, în Baza Naţională de Date a ANSVSA – SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement