Connect with us
Advertisement

Educație

Tabere studențești gratuite, în 2024. Cum se fac înscrierile și care sunt condițiile pentru studenți. Calendar

Publicat

Tabere studențești organizate de Ministerul Tineretului, în 2024. Sesiunile de tabere studențești se deschid în luna februarie. Studenții integraliști, cu bursă socială sau cei cu performanțe deosebite pot petrece două săptămâni în locații din zone de munte. 

Studenții vor fi cazați în unități clasificate cu cel puțin categoria 2 stele sau 3 margarete, în camere cu 2 sau 3 paturi și vor beneficia de trei mese pe zi. 

Ordinul privind aprobarea Metodologiei privind organizarea taberelor studențești a fost publicat pe 9 ianuarie în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Casele de Cultură ale Studenților și Complexul Cultural Sportiv Studențesc ”Tei”, în perioada vacanțelor studențești, organizează tabere care se desfășoară la munte, la mare și în Delta Dunării, unde accesul se poate realiza cu mijloace de transport în comun.

Taberele studențești sunt organizate în cel puțin 10 serii pe parcursul vacanțelor de vară, cu posibilitatea organizării a două serii pe parcursul vacanțelor de iarnă. Fiecare serie cuprinde 5 nopți de cazare, respectiv 6 zile.

Stabilirea locațiilor de tabără se va face în urma consultării cu toate organizațiile studențești, legal constituite, din centrele universitare arondate și a studenților reprezentanți în Consiliile de Administrație ale CCS/CCSS Tei.

Studenții beneficiază de locuri gratuite (cazare și masă) în tabere, în limita locurilor repartizate, în funcție de rezultatele obținute la învățătură și de activitatea depusă la diverse manifestări culturale, artistice, științifice, sportive sau de voluntariat.

Tabere studențești: calendarul de desfășurare al taberelor de iarnă 2024

Potrivit Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, calendarul de desfășurare al taberelor studențești de iarnă 2024 este următorul:

  • 16 ianuarie – transmiterea de către universități a metodologiei și documentației aferente către facultăți, afișarea la loc vizibil și pe site-ul propriu al acestora
  • 16 – 28 ianuarie – efectuarea unei vizite de lucru în locațiile selectate pentru cazarea studenților beneficiari ai taberelor studențești de iarnă
  • 29 ianuarie – 8 februarie – finalizarea procedurilor de selecție și definitivarea listelor cu studenții beneficiari
  • 10 – 23 februarie – perioada de desfășurare a taberelor studențești de iarnă, structurată pe serii, astfel:
    • seria I: 10-15 februarie 2024,
    • seria II: 18-23 februarie 2024.

Seriile sunt orientative, acestea putând fi decalate, cu condiția să se înscrie în perioada de desfășurare a taberelor studențești de iarnă.

Condiții pentru beneficiarii taberelor studențești

Beneficiarii de locuri gratuite în taberele studențești, în perioada vacanțelor de vară și de iarnă, sunt studenții care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • Sunt înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, la programul de studii universitare de licență, la programul de studii universitare de masterat și doctorat;
  • Sunt integraliști respectiv au promovat examenele la toate disciplinele de studiu din anul anterior de școlarizare și au promovat examenele la toate disciplinele în sesiunea de iarnă, în cazul studenților din anul I;
  • Sunt studenți în vârstă de până la 35 de ani

Categoriile de beneficiari ai taberelor studențești sunt:

  • a) cazuri sociale – studenți orfani de ambii părinți, cei proveniți din casele de copii sau plasament familial, romi, absolvenți ai liceelor din mediul rural și cei care beneficiază de burse sociale, aceste categorii reprezentând maximum 20% (în limita locurilor solicitate) din locurile repartizate universităților;
  • b) studenții cu rezultate deosebite obținute la învățătură în anul precedent de școlarizare, studenții integraliști (studenții care au promovat examenele la toate disciplinele de studiu din anul anterior de școlarizare), iar în cazul studenților din anul I, studenții care sunt integraliști pe semestrul I din anul în curs de școlarizare 2022-2023, în pondere de maxim 85%, cei care au avut activități în cadru organizat, al universităților, la diverse manifestări culturale, artistice, științifice, sportive și de voluntariat în pondere de minim 15% dintre aceștia. Procentele se aplică la numărul de locuri rămase după distribuirea locurilor pentru cazurile sociale;
  • c) studenții care activează în cadrul CCS/CCSS Tei și care s-au evidențiat prin activitățile cultural – artistice desfășurate. Aceștia vor fi selectați de către CCS/CCSS Tei pe baza criteriilor specifice stabilite de acestea. Criteriile de selecție a studenților beneficiari, precum și numele beneficiarilor, facultatea și universitatea din care provin vor fi postate pe site-urile proprii ale CCS/CCSS Tei, cel târziu cu 7 zile înaintea începerii primei serii de tabără;
  • d) studenții implicați în acțiuni de voluntariat, activități și proiecte studențești, manifestări culturale, științifice și sportive gestionate de federațiile studențești, legal constituite, pe baza criteriilor specifice stabilite de acestea. Criteriile de selecție a studenților beneficiari, precum și numele beneficiarilor, vor fi postate pe site-urile federațiile studențești, cel târziu cu 7 zile înaintea începerii primei serii de tabără;
  • e) în situația în care locurile aferente beneficiarilor prevăzuți la lit. a) nu se ocupă, acestea vor fi redistribui beneficiarilor prevăzuți la lit. b);
  • f) în situația în care locurile aferente beneficiarilor prevăzuți la lit. b) și c) nu se ocupă, după aplicarea lit. e), acestea vor fi redistribui beneficiarilor prevăzuți la lit. d).

Numărul de locuri în taberele studențești

Numărul de locuri în tabere este condiționat de prevederile bugetare și sunt alocate procentual astfel:

  • pentru studenții prevăzuți la lit. a) și b), sunt alocate 80 % din locuri;
  • pentru studenții prevăzuți la lit. c), sunt alocate 10 % din locuri, inclusiv membrii comandamentelor de tabără;
  • pentru studenții prevăzuți la lit. d), sunt alocate 10 % din locuri, inclusiv membrii comandamentelor de tabără.

Modul de repartizare a locurilor în tabere, pe instituții de învățământ superior de stat

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse prin structura de specialitate pe domeniul tineret, repartizează locurile de tabără pe universități, proporțional cu numărul de studenți înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, la programele de studii universitare de licență, masterat și doctorat.

Repartizarea numărului de locuri de tabără în cadrul instituției de învățământ superior se face de către universitate, pe facultăți, proporțional cu numărul de studenți înscriși la forma de învățământ cu frecvență.

Structura de specialitate pe domeniul tineret din cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse transmite CCS/CCSS Tei, iar acestea transmit universităților numărul de locuri de tabără aferent, împreună cu documentația necesară, respectiv borderoul de distribuire a locurilor în taberele studențești și cererea individuală.

Universitățile vor transmite către fiecare facultate din cadrul lor numărul de locuri care îi revine, acest număr fiind stabilit ca raport între numărul de studenți înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, pe fiecare facultate și numărul total de studenți ai universității.

Tabere studențești: cererea de solicitare a unui loc în tabără

Studenții care doresc ocuparea unui loc gratuit în taberele studențești pot depune cererea de solicitare a unui loc în tabără, prin una dintre următoarele modalități:

  • completarea și depunerea cererii tip, direct la secretariatele facultăților;
  • transmiterea cererii tip prin e-mail sau prin fax, pe adresa sau numărul de telefon afișate de avizierul facultăților.

Facultățile vor desemna comisii de selecție a studenților beneficiari, formate din decan/prodecan sau alte persoane desemnate de aceștia, exclusiv studenți și un reprezentant al organizațiilor studențești legal constituite la nivelul facultății sau universității.

Comisia va semna procesul verbal de selecție a studenților beneficiari de tabere, îl va transmite secretariatului facultății, iar acesta îl va ștampila și afișa atât la loc vizibil, cât și pe site-ul facultății. După afișarea rezultatelor, în termen de 72 de ore, la secretariatele facultăților se pot primi contestații privind selecția beneficiarilor locurilor de tabără.

Comisiile de selecție de la nivelul facultăților se vor întâlni cu beneficiarii locurilor de tabără stabiliți conform listelor finale. În funcție de numărul de locuri care a fost alocat fiecărei facultăți, în ordinea listelor finale, studenții selectați pot alege una dintre locațiile disponibile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement