Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tablourile principilor Transilvaniei aflate în colecția Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia au fost digitalizate

Publicat

Biblioteca Batthyaneum anunță că toate portretele celor 11 principi ai Transilvaniei sunt postate online, la o calitate superioară, după ce au fost fotografiate cu o tehnică de fotografie panoramică.

Apoi, tablourile au fost digitalizate. În tablourile fotografiate și digitalizate se poate observa vestimentația, armura, bijuteriile dar și alte detalii care au fost realizate de pictorii vremii.

Fotografierea și digitalizarea a fost realizată de Călin Șuteu, iar tehnologia folosită de acesta se numește fotografie panoramică și nu seamănă cu nimic din ceea ce știm că poate fi fotografierea obișnuită.

Este vorba de o tehnologie specială, extrem de sofisticată, care creează fotografia din imagini compozite cu un câmp vizual uriaș și cu o rezoluție a unei asemenea fotografii de mărimea gigapixelilor (1000 Mpx).

Tablourile pot fi vizualizate AICI 

Lista principilor (denumirile principilor exact cum apar în inscripțiile de pe tablouri):

1. Stephanus Bathori (1571-1575)

2. Christophorus Bathori (1575-1581)

3. Sigismundus Bathori (1581-1594, 1594-98, 1598-99)

4. Andreas Bathori (1599)

5. Stephanus Botckai (1604-1606)

6. Sigismundus Rakozi (1607-1608)

7. Gabriel Bathori (1608-1613)

8. Gabriel Bethlen (1613-1629)

9. Georgius Rakozi I (1630-1648)

10. Georgius Rakozi II (1648-1657, 1659-1660)

11. Necunoscut

CITEȘTE ȘI: Două litere pictate în ochii lui Gabriel Báthory, descoperite de aparatul foto. Misterul tabloului de la Biblioteca Batthyaneum

”Veți avea șansa să studiați detalii nemaipomenite, vestimentația unică a aristocrației secolelor XVI-XVII, bijuteriile nobililor, armura și multe alte detalii. Toate portrele necesită restaurare, iar digitalizarea lor este o etapă obligatorie în acest proces.

Avem deja promisiunea că un viitor proiect ar putea finanța restaurarea și valorificarea lor.

Vom mai reveni cu detalii și punere în context, dacă ținem cont de faptul că zeci de morminte ale aristocrației Transilvaniei au fost cercetate de către arheologul Pósta Béla la începutul secolului XX, cu rezultate unice.

Toate piesele descoperite cu acea ocazie se află tot în Biblioteca Batthyaneum. Așa încât, corelarea anumitor piese arheologice cu cele care apar în portretele pictate ne dezvăluie legături extraordinare!

Mulțumim nespus, încă o dată, lui Calin Suteu pentru acest efort formidabil și, cum ne place să spunem, toți binefăcătorii Bibliotecii au ridicată o mică statuie de

maximă recunoștință și pot fi numiți cu ușurință protectori ai ei, în tradiția lăsată nouă de episcopul fondator, Ignatius de Batthyán”, au transmis reprezentații Bibliotecii.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax