Eveniment
Tăierea nucilor este ilegală și poate aduce amenzi foarte mari. Care sunt condițiile în care se poate cere autorizație
Nucii sunt protejați de lege iar tăierea lor ilegală aduce amenzi imense. Asta chiar și dacă nucul se află în curtea proprie. Tăierea acestui copac fără autorizație poate aduce amenzi de până la 10.000 de lei.
Nucii pot fi tăiați doar cu autorizație obținută de la direcțiile județene pentru agricultură. Specialiștii trebuie să facă o vizită în teren și abia apoi pot emite o autorizație de tăiere.
Procedura de obținere a autorizației durează minim o lună.
Pentru a obține un asemenea document, proprietarul nucului trebuie să arate că 60% din coroană este uscată, că amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local sau pe aliniamentele drumurilor naţionale, afectând siguranţa circulaţiei rutiere, potrivit avocat.net.
Sancțiunile sunt aplicate de către echipe de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor.
Autorităţile sunt obligate să inventarieze nucii răzleţi şi cei din plantaţii, cu consemnarea proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc.
Nucile, sursă bogată de grăsimi sănătoase
Nuca este o planta perena, care face parte din familia Juglandaceae. Este cultivată pentru fructele sale comestibile, cunoscute sub numele de nuci.
Nucile sunt bogate în grăsimi sănătoase, proteine, fibre, vitamine și minerale, fiind considerate un aliment nutritiv valoros.
Există mai multe specii de nuc, dar cele mai cunoscute sunt nucul comun sau nucul european (Juglans regia) și nucul american (Juglans nigra).
Nucul comun este cultivat în principal în Europa, Asia și America de Nord, în timp ce nucul american este cultivat în principal în America de Nord și de Sud.
Nucile sunt adesea consumate crude sau prăjite ca gustare, dar pot fi utilizate și în diverse preparate culinare, precum prăjituri, biscuiți sau muesli.
Uleiul de nuc poate fi utilizat și în bucătărie, fiind una dintre cele mai bune surse de grăsimi sănătoase.
Nucile sunt, de asemenea, utilizate în medicina tradițională pentru tratarea diferitelor afecțiuni, cum ar fi constipația, diabetul și problemele cardiace.
Conform unor cercetări recente, consumul regulat de nuci poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare și la menținerea unui nivel sănătos de colesterol.
Nucile sunt, de asemenea, utilizate în industria farmaceutică și cosmetice pentru extractele lor, care sunt bogate în vitamine și minerale.
Sursă foto: Pixabay
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News