EVENIMENT
Tânăr de 18 ani, rătăcit în zona Luncile Prigoanei și găsit de jandarmi. Era la doar 100 de metri de drum

Jandarmii montani din cadrul Postului de Jandarmi Montan Șugag, au intervenit sâmbătă, în zona Luncile Prigoanei pentru căutarea unui tânăr de 18 ani.
Solicitarea a venit din partea familiei, originară din municipiul Baia Mare care a sesizat jandarmii de faptul că fiul acestora a plecat de la pensiunea unde erau cazați și nu au informații despre locul unde se află băiatul.
”În scurt timp, colegii noștri împreună cu un lucrător din cadrul Salvamont Alba și un ATV din dotarea Jandarmeriei, l-au găsit pe tânărul dispărut în zona Luncile Prigoanei, respectiv Pârâul cu Nisip, la aproximativ 100 de metri de la drumul de acces, pe un drum forestier” au transmis reprezentanții Jandarmeriei.
Baiatul a fost încredințat în siguranță mamei sale, fără a avea nevoie de îngrijiri medicale.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

ECONOMIE
FOTO-VIDEO Autostrada Sibiu-Pitești: stadiul lucrărilor pe lotul 1, între Sibiu și Boița, a ajuns la aproape 70%

Stadiul lucrărilor pe autostrada Sibiu-Pitești, primul tronson, între Sibiu și Boița, a ajuns la aproape 70%, anunță Compania de drumuri. Pe acest lot se lucrează de doi ani.
”Lucrările pe șantierul autostrăzii Sibiu – Pitești, lot 1 Sibiu – Boița, continuă într-un ritm susținut. În prezent, se înregistrează un progres fizic de 68,10%”, potrivit CNAIR.
Comparativ, în februarie, stadiul fizic al lucrărilor pe secțiunea 1, în lungime de 13,17 km, era de 61,65%.
Pentru lotul 1 Sibiu – Boița, contractul a fost semnat cu PORR în 14 aprilie 2019 pe suma de aproape 613 milioane lei fără TVA, cu 12 luni perioadă de proiectare, 36 de execuție și 10 ani garanție.
Ordinul de începere aferent proiectării a fost dat în 29 mai 2019, iar cel pentru lucrări în 30 martie 2020.
Sunt șanse ca acest lot să fie dat în circulație la finalul anului. Acest tronson ar scuti șoferii de aglomerația de pe zona Tălmaciu-Veștem.
sursă foto: Facebook – CNAIR
sursă video: Youtube – Radu Ignat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
EVENIMENT
Câte ZILE LIBERE vor avea românii de Rusalii 2022. Ce sărbători religioase mai sunt în luna iunie. Minivacanțele anului

Următoarea minivacanță pentru români va fi de Rusalii 2022, sărbătorite în acest an în 12 iunie. Potrivit legislaiei în vigoare, se acordă zi liberă și în a doua zi de Rusalii.
Prin urmare, cel puțin bugetarii vor avea minivacanță de trei zile la mijlocul lunii iunie – sâmbătă, 11 iunie, duminică, 12 iunie și luni, 13 iunie.
Sărbătoarea de Rusalii
Sărbătoarea de Rusalii este cea mai veche sărbătoare creștină împreună cu cea a Paștilor, fiind prăznuită încă de pe vremea Apostolilor, ca o încreștinare a sărbătorii iudaice corespunzătoare acestei zile. Despre Rusalii amintesc și Sf. Apostol Pavel și Sf. Luca. De Rusalii românii beneficiază de două zile libere legale.
Rusaliile (din latina vulgară – în napolitană se folosește „Pasca rusata” (Paștele trandafirilor) iar în aromână „Arusaľi” ), cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh / Sfântului Spirit reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști.
Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh, numită în popor şi Duminica mare, este sărbătoarea anuală a pogorării Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli. Ea cade totdeauna la 10 zile după Înălţare sau la 50 de zile dupa Paşti, când a avut loc evenimentul sărbătorit şi când evreii îşi serbau şi ei praznicul.
Rusalii provine din latinescul “rosalia”, care semnifică sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă în acelaşi timp şi fetele împăratului Rusalim, despre care se spune că aveau puteri magice şi seduceau oamenii.
De ce Rusaliile sunt sărbătorite în două zile
Întrucât Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile.
Rusaliile reprezintă, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.
Potrivit mărturiilor apostolilor, Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe aceştia.
Pentru început, apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci.
Spre mirarea multor oameni aflaţi în Ierusalim, cei 12 au început să facă învăţătura Mântuitorului în diferite limbi, deşi aceşti ucenici erau cunoscuţi de mulţi dintre cei prezenţi ca fiind evrei simpli, în niciun caz preocupaţi de învăţarea limbilor străine.
Apoi, apostolii au ieşit în toată lumea, săvârşind minuni, întorcând pe păgâni de la închinarea idolilor şi aducând la credinţă de la oameni simpli la împăraţi.
Începutul a avut loc chiar în acea zi a Pogorârii Duhului Sfânt, când, în urma predicii apostolului Petru, 3.000 de „suflete” au crezut în Hristos, alcătuind prima comunitate creştină.
Alte sărbători din luna iunie
Până atunci, mai este o sărbătoare legală care pică la mijlocul săptămânii. Este vorba despre 1 Iunie, Ziua Copilului, care va fi într-o zi de miercuri în acest an.
Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022: TOATE sărbătorile religioase importante din noul an, trecute în Calendarul Bisericesc
În ceea ce privește sărbătorile religioase, fără a fi și zile libere, în 2 iunie va fi Înălțarea Domnului. Din 20 iunie începe postul Sfinților Petru și Pavel, în 24 iunie este Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar în 29 iunie Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Vezi și Sfinţii Constantin şi Elena: MESAJE, URĂRI şi idei de FELICITĂRI pentru prieteni, colegi, cunoscuţi sau familie
Sărbătorile legale până la finalul anului:
- 1 iunie 2022 (Ziua Copilului) – miercuri
- 12 și 13 iunie 2022 (Rusaliile) – duminică și luni, ca în fiecare an
- 15 august 2022 (Adormirea Maicii Domnului) – luni – minivacanță de 3 zile
- 30 noiembrie 2022 (Sfântul Andrei) – miercuri
- 1 decembrie 2022 (Ziua Națională) – joi – posibilitate de 5 zile libere cu punte de o zi liberă (vinerea), dacă aprobă Guvernul
- 25 și 26 decembrie 2022 (Crăciunul) – duminică și luni – minivacanță de 3 zile
Vezi și Cum se poate lua ZI LIBERĂ pentru autorecenzare la Recensământ. Ce trebuie să facă angajații
Conform legislaţiei în domeniul muncii, persoanele care aparţin altor culte religioase legale decât cele creştine beneficiază de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
ADMINISTRATIE
Primăria Alba Iulia caută soluții pentru prevenirea inundațiilor pe străzi și în alte zone din municipiu. Procedură de achiziție

Primăria Alba Iulia a demarat o procedură de achiziție pentru elaborarea unui studiu prin care să fie identificate zonele din municipiu vulnerabile la inundații în timpul ploilor torențiale.
Vor fi identificate și soluții pentru gestionarea eficientă a colectării apelor pluviale din aceste zone.
Va fi creată o listă cu zonele vulnerabile la precipitații cu intensități mari în municipiu, cu prezentarea caracteristicitlor pentru fiecare în parte. Aceasta, în condițiile în care există studiul de fezabilitate pentru modernizarea străzilor principale, ce cuprinde date privind colectarea și evacuarea apelor pluviale.
Firma care va câștiga procedura de achiziție pentru care pot fi depuse oferte până în 27 mai va extinde acest studiu, pentru a prezenta starea de fapt actuală.
Va trebui să prezinte și o analiză inițială privind starea de fapt și cea cu statistici și date istorice (studii de meteorologie, administrare cursuri de apă, îmbunătățiri funciare), precum și soluții pentru gestionarea eficientă a colectării apelor pluviale din zonele sensibile identificate.
Vor fi prezentate inclusiv surse de poluare, particlarități de relief, rețele edilitare ce trebuie relocate, vor fi făcute măsurători în teren.
Contractul de servicii va fi încheiat cu termen de valabilitate până în 30 octombrie 2022.
Măsuri pentru prevenirea inundațiilor pe străzi
Potrivit caietului de sarcini, ca urmare a schimbărilor climatice globale, sunt ploi cu intensități mari, inundații, dar și perioade lungi de secetă. Tabloul descris se verifică și în Alba Iulia, în ultimii ani. Un exemplu concret de situație este cea în care sistemul de canalizare nu face față cantităților excesive de apă meteorică, mai ales în zonele joase ale municipiului.
Necesitatea studiului are la bază tocmai efectele negative ale ploilor cu intensități mari, înregistrate în ultimii ani în Alba Iulia: inundarea străzilor, curților, subsolurilor, demisolurilor etc.
Studiul reprezintă și prima acțiune concretă derulată de Primăria Alba Iulia pentru reducere efectelor schimbărilor climatice, resimțite tot mai frecvent și cu intensitate tot mai mare.
Față de anii 70, limita intravilanului s-a mărit considerabil. În prezent, municipiul Alba Iulia cuprinde localitățile Micești Pâclișa, Partoș și Oarda ce au devenit cartiere și cartiere de locuințe noi precum Recea, Șeigău, VII, Orizont.
Preluarea și canalizarea apelor pluviale din municipiul Alba Iulia este din ce în ce mai problematică, din cauza creșterii suprafețelor construite, suprafețelor de drum și a suprafețelor finisate tip curți, alei, trotuare, parcări, care măresc considerabil debitul de apă pluvială colectată.
Efectul extinderii intravilanului din punct de vedere al preluării apelor pluviale se observă prin inundații repetate, potrivit reprezentanților primăriei.
Acestea creează disconfort în rândul cetățenilor și generează mari pagube materiale locuințelor și gospodăriilor situate în zonele unde rețelele de canalizare nu mai fac față.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
EVENIMENT
FOTO Junior Bike Race la Ciugud: câștigătorii concursului de mountainbike. A fost prezent și un grup de copii ucraineni refugiați

Peste 200 de copii au participat sâmbătă, la concursul ”Junior Bike Race”, competiția de mountainbike de la Ciugud. Destinată copiilor între 3 și 14 ani, aceasta a ajuns la șasea ediție.
Copiii, alături de părinți, s-au distrat în aer liber și au concurat, în funcție de vârstă, pe unul dintre cele două trasee puse la dispoziție de organizatori.
La eveniment a fost prezent și un grup de copii ucraineni refugiați, cărora le-a fost oferit un prilej de bucurie.
Și polițiștii au fost alături de copii. Au organizat un atelier de reguli rutiere pentru cei mici.
Junior Bike Race Ciugud 2022: câștigătorii
Categoria Fete 3 / 4 ani
Locul 1: Magda Ilinca
Locul 2: Cosma Irina
Locul 3: Sturza Eva
Categoria Băieți 3 / 4 ani
Locul 1: Molnar Mihai
Locul 2: Moisescu Iustin
Locul 3: Vandici Eric
Categoria Fete 5 / 6 ani
Locul 1: Scrob Oana
Locul 2: Brudean Alessia
Locul 3: Borza Matea
Categoria Băieți 5 / 6 ani
Locul 1: Stănilă Mihai
Locul 2: Pascal Cristian
Locul 3: Stoica Vicențiu
Categoria Fete 7 / 8 ani
Locul 1: Pascal Sarah Maria
Locul 2: Mondoc Karina
Locul 3: Andrei Alexandra
Categoria Băieți 7 / 8 ani
Locul 1: Secașiu Sebastian
Locul 2: Medeșan Ioan
Locul 3: Dragomir Matias
Categoria Fete 9 / 10 ani
Locul 1: Șuteu Maria Lavinia
Locul 2: Baidac Ana Maria
Locul 3: Vulcu Ioana
Categoria Băieți 9 / 10 ani
Locul 1: Florean Sorin
Locul 2: Urca Tudor
Locul 3: Opriș Victor
Categoria Fete 11 / 12 ani
Locul 1: Pascu Roxana
Locul 2: Csaszar Andreea Maya
Locul 3: Cordea Roxana
Categoria Băieți 11 / 12 ani
Locul 1: Seicean Codrin
Locul 2: Mihail Iustin Gabriel
Locul 3: Vulcu Petru
Categoria Fete 13 / 14 ani
Locul 1: Petrescu Ștefania
Locul 2: Oarga Flavia
Locul 3: Magda Ana
Categoria Băieți 13 / 14 ani
Locul 1: Călburean Cristian
Locul 2: Mada Radu
Locul 3: Oprinca David
Junior Bike Race Ciugud 2022: Traseele
La competiție, înscrierile au fost gratuite, iar locurile disponibile au fost ocupate în doar câteva zile după deschiderea concursului. Organizatorii s-au văzut nevoiți să suplimenteze numerele de concurs, întrucât cererea a fost mare.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Bicheru Cycling în colaborare cu Primăria Ciugud.
Cei mici au avut la dispoziție două trasee, în funcție de vârstă. Copiii sub 9 ani au fost înscriși în „Traseul Iepurașilor” și au avut de pedalat 550 m, cu o diferență de nivel de 5 metri.
Pe „Traseul Lupișorilor” au pedalat copiii de peste 9 ani, fiecare categorie parcurgând un alt număr de ture din traseul de 1100 m lungime și 15 m diferență de nivel.
Prin această inițiativă se urmărește încurajarea copiilor în a petrece cât mai mult timp în aer liber, pe bicicletă, totodată punându-le la încercare și abilitățile de pedalat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News