Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Tanczos Barna: Pregătim INTERZICEREA centralelor de apartament în blocurile noi. Avantajele și dezavantajele centralei de bloc

Publicat

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, vineri, că este în pregătire o măsură de interzicere a instalării centralelor termice de apartament în blocurile care se construiesc acum, soluția fiind instalarea unei centrale comune sau conectarea la rețelele de încălzire ale orașelor.

”Pregătim la minister un set de măsuri care conține printre altele și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum.

Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau vor trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, anunță ministrul Mediului, pe contul său de Facebook.

Măsura este motivată prin nevoia de a avea ”un aer mai curat”. Cu toată această nevoie, măsurile nu vizează marii poluatori din România, singura țară care mai permite existența în mijlocul orașelor a unor fabrici care elimină în atmosferă substanțe chimice, în timp ce senzorii de măsurare sunt defecți cu lunile.

În plus, multe orașe din România au renunțat de mult timp la încălzirea centralizată. Comparația este simplă: orașe precum Bucureștiul și Timișoara au sisteme de încălzire nefuncționale, generatoare de costuri uriașe. Pe de altă parte, în orașe precum Alba Iulia, unde sistemul centralizat a fost desființat acum mulți ani, nu există asemenea probleme.

Avantaje și dezavantaje în cazul centrală de bloc vs centrală de apartament

În teorie, un sistem de încălzire centralizat ar trebui să fie mai ieftin pentru utilizatori, din cauză că energia termică utilizată se împarte între mai multe apartamente.

Cu toate acestea, autoritățile nu au arătat nici un calcul de eficiență, înainte de a anunța public măsura.

De asemenea, un sistem centralizat este mai ieftin de întreținut (dacă nu cumva are nevoie de un fochist angajat), iar cheltuielile legate de eventualele reparații se împart între locatari.

Pe de altă parte, centrala de apartament este mult mai confortabilă și permite un control mai bun al costurilor.

Căldura poate fi pornită doar la orele la care este nevoie, iar apa caldă nu este o problemă. De asemenea, cine deține o asemenea centrală nu este condiționat de plata utilităților de către ceilalți vecini.

Vezi și: Emil Boc vrea interzicerea centralelor de apartament la Cluj-Napoca: Impunem ca blocurile noi să aibă centrală comună

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Ss

    vineri, 19.11.2021 at 15:43

    Din ciclul asteaptate romane !
    Va urma !!!

  2. pilu

    vineri, 19.11.2021 at 19:57

    Ma tu esti prost ? Refacerea retelelor dupa un plan de actiune ! Cine face actiunea si cine da banii ? Uite ce actiuni se fac in tara,romanii n-au caldura. De unde ti-a puiat capul asa o tampenie ? In Alba Iulia sunt probleme cu caldura si apa calda ? Nu. Pai datorita gandirii tale obtuze, vor fi, si inca multe, ca pe vremea lui Ceasca, cu 18 grade in casa.Cum ajung unii unde nu trebuie, datorita politicii de doi bani.

  3. Pamfil

    luni, 22.11.2021 at 16:20

    eu nu cumpar apartament nou fara centrala individuala de apartament. Sa vedem ce parare vor avea constructorii. Sa mearga sa-i ceara ei socoteala lu tov. ministru!

    Ce retele de termoficare? e o prostie crasa! se pot instala mult mai usor cosuri colective de evacuare a gazelor de la centralele individuale de apartament.

    Revenim la „egalitarismul” comunist? Centrala de bloc?

    Si ce te faci daca in blocul respectiv locuiesc multi pensionari, ori oameni cu venituri mici si decid ei ca in Decembrie „inca nu e frig” si stai tu in frig din cauza lor?

    Problemele de mediu sunt altele in Romania, nu centralele individuale de apartament!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax