Eveniment
UPDATE: Târgul de fete de pe Muntele Găina. Vezi programul evenimentului şi căile de acces. Se anunță ploi
Târgul de fete de pe Muntele Găina, un eveniment cu tradiţie de aproape două secole, s-a desfăşurat în acest weekend. Condiţiile meteorologice anunţate în acest sfârşit de săptămână nu au fost însă dintre cele mai potrivite pentru o sărbătoare în aer liber. Pentru sâmbătă şi duminică au fost anunţate ploi şi chiar averse şi descărcări electrice, în 24 iulie, însă şansa participanţilor de a se putea distra în voie a fost dată de faptul că aceste fenomene erau aşteptate să se manifeste izolat, la nivelul judeţului.
UPDATE Sâmbătă Ora 14.53: Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Alba, sâmbătă, până la ora 14.30, vremea a ţinut cu organizatorii, aşa că turiştii au grăbit pasul înspre Muntele Găina. Cei mai mulţi vizitatori se aflau încă în comuna Avram Iancu, unde a avut loc parada portului popular şi se vizitau expoziţiile etnografice. La ora 15.30 a fost programat un recital unde invitaţi speciali sunt Ansamblul “Doina Arieşului” din Câmpeni, condus de prof. Gheorghe Bădău, Ansamblul folcloric al judeţului Alba, condus de Alexandru Pal, dar şi alţi interpreţi de muzică pupulară.
La ora 22.00, pe Muntele Găina, spectatorii vor asista la un concert „Crack Area” şi „Heaven”, iar la ora 23.45 în program este prevăzut Focul îndrăgostiţilor – aprinderea celui mai mare foc de tabără din Apuseni. Până la această oră, peste 2000 de turişti se aflau pe Muntele Găina.
Precizăm că Administraţia Naţională de Meteorologie a instituit începând de sâmbătă o avertizare meteo de ploi, vijelii şi chiar grindină, valabilă până duminică, ora 21.00, participanţii la eveniment fiind sfătuiţi să se echipeze corespunzător.
Dat fiind faptul că Târgul de fete de pe Muntele Găina este organizat în fiecare an în apropierea sărbătorii de Sfântul Ilie, când ploile sunt la ordinea zilei, oamenii sunt obişnuiţi cu „surprizele” vremii. Mai ales că joi a plouat, deja, în zonă.
Principala cale de acces rutier spre Muntele Găina este de la Câmpeni, cu traversarea barajului de la Mihoeşti spre comuna Horea, Avram Iancu şi, de acolo, pe drum neasfaltat, spre platoul ce serveşte drept locaţie pentru eveniment. În condiţii de ploaie abundentă, acesta devine impracticabil. Singurele locaţii ce oferă cât de cât adăpost de vreme rea sunt corturile în care sunt găzduite expoziţiile şi scena parţial acoperită.
Târgul de fete se desfășoară în localitatea Avram Iancu și pe platoul muntos situat la 1.486 de metri altitudine, la întretăierea judeţelor Alba, Arad, Cluj și Hunedoara. Seara a fost rezervată spectacolelor de muzică, pirotehnice, concursurilor și focului de tabără. Duminică a fost vernisată expoziția meșterilor populari prezenți la târg și s-a continuat cu un program artistic.
Vă prezentăm evenimentele:
Sâmbătă, 23 iulie 2011 – Comuna Avram Iancu
Ora 09.00 Parada portului popular
Ora 10.00 Festivalul concurs “Cultură pentru Cultură”, ediţia a VI-a, etapa finală
Ora 10.30 Vernisarea expoziţiilor comunelor participante în concurs
Ora 12.00 Concursul naţional “Eurocosaşul RURIS”, ediţia a III-a, 2011.
Ora 15.30 Invitaţi în recital: Ansamblul “Doina Arieşului” din Câmpeni, condus de prof. Gheorghe Bădău
Ansamblul folcloric al judeţului Alba, condus de prof. Alexandru Pal
Solişti: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Nicolae Tuhuţ, Cătălin Haşa şi Delia Jude
Ansamblul folcloric „Oltenaşii” din comuna Basarabi, judeţul Dolj
Invitaţi speciali: Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş şi Nicolae Rusan
Ora 23.45 Foc de artificii
Muntele Găina
Ora 22.00 Concert „Crack Area” şi „Heaven”
Ora 23.45 Focul îndrăgostiţilor – aprinderea celui mai mare foc de tabără din Apuseni
Foc de artificii
Ora 24.00 Discoteca în aer liber: DJ Raulo şi MC Kotto
Duminică, 24 iulie 2011, Muntele Găina
Ora 09.30 TE DEUM – Crucea Iancului
Ora 10.00 Vernisarea expoziţiilor meşterilor populari
Ora 10.30 Spectacol artistic prezentat de ansambluri folclorice din judeţele Alba, Cluj, Hunedoara, Arad şi Bihor
Ora 12.00 Recitaluri extraordinare: Traian Jurchelea, Mirela Mănescu, Nicolae Furdui Iancu şi grupul Instrumental „Crai Nou”
Despre Târgul de fete de pe Muntele Găina există mai multe legende. Una dintre legende spune că, înainte, când moții se ocupau cu extragerea aurului, o găină de aur venea din mină și se așeza în vârful muntelui, unde era cuibul în care erau ouă de aur. Locuitorii din Vidra de Sus au vrut de multe ori să o prindă, dar găina a fugit, luând cu ea și aurul din munte.
Pe vremuri, târgul începea cu doi delegați din partea moților din Vidra de Sus și doi delegați din partea crișenilor din Bulzești (sate aflate la baza muntelui) care trăgeau o linie de despărțire între moți și crișeni.
În prima zi a târgului, feciorii veneau să petreacă și abia a doua zi veneau fetele și nevestele și atunci se încingea dansul. La târg participau fetele de măritat și fetele mari, care voiau să fie pețite. Fetele care luau parte la târg se pregăteau ani întregi, pentru că trebuiau să ia cu ele și zestrea. Cel mai important moment era târguirea fetelor. După ce cădeau la întelegere, fata era invitată la joc și apoi cântărită pe o scândură, în balans, la capătul căreia era pusă zestrea. Moții credeau că numai o încredintare pe culmea Găinei poate să aducă noroc.
Jandarmii au anunţat că peste 50 de cadre au primit misunea de a asigura buna desfăşurare a activităţilor şi siguranţa participanţilor, atât în comuna Avram Iancu, cât şi în zona Muntelui Găina. Aceştia au fost pregătiţi să acţioneze pentru asigurarea condiţiilor de ordine şi disciplină publică şi preîntâmpinarea apariţiei unor evenimente sau incidente nedorite.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a asigurat un dispozitiv de ordine publică format din peste 200 de poliţişti (de la structurile de ordine publică, poliţie rutieră, arme, explozivi şi substanţe periculoase, investigaţii criminale, criminalistic şi investigarea fraudelor), din care 98 au acţionat alături de 50 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba şi 14 lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba pe raza comunei Avram Iancu şi pe Muntele Găina.
Jandarmii au reamintit cetăţenilor participanţi la această sărbătoare „să se conformeze indicaţiilor organizatorilor şi forţelor de ordine, să aibă un comportament civilizat, să evite consumul excesiv de alcool, să nu deţină arme de orice fel, artificii sau petarde, să nu arunce obiecte către scenele organizate, să nu forţeze cordoanele de ordine constituite şi să semnaleze prompt orice comportament contrar normelor legale de convieţuire socială sau bunelor moravuri”, după cum precizează reprezentanţii IJJ într-un comunicat.
Aceştia au comunicat participanţilor „să acorde o atenţie sporită modului de păstrare şi asigurare a bunurilor şi obiectelor personale, să-şi ia toate măsurile de siguranţă personală pentru a se proteja împotriva capriciilor vremii, să supravegheze îndeaproape comportamentul copiilor şi să aibă asupra lor recipiente cu lichide confecţionate doar din plastic sau hârtie”. În plus, au readus în atenţie „obligaţia legală a cetăţenilor de a părăsi locul unde se desfăşoară manifestările cultural-artistice, în situaţia în care au fost somaţi de către organizatori, împuterniciţii acestora sau de către organele de ordine.”
Simona Bucur
Flavia Nicolae
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Cornea Gheorghe de Meziad
duminică, 17.07.2011 at 17:32
Abia astept sa ma duc cu familia largita, neamuri de gradul I. Sa fie in ceas bun. Ma bucur foarte mult ca am aflat programul evenimentului si pot sa-mi dozez timpul in conditii optime. Va multumesc pentru informatie.
Pingback: Petreceri la piscină, premii şi muzică bună: Vezi unde te distrezi în week-end | alba24
Dan
joi, 12.07.2012 at 14:16
Si in acest an se pare ca vom avea parte de un program pe toate gusturile, doar vreme buna sa fie!