Eveniment
Tarife reduse la roaming între țările UE și Republica Moldova. De când intră în vigoare
Tarifele la roaming între Republica Moldova şi Uniunea Europeană vor începe să scadă de la 1 ianuarie 2024.
Operatorii de telecomunicații din UE și din Republica Moldova au semnat un acord privind reducerea tarifelor de roaming.
Acordul, facilitat de Comisia Europeană și de autoritățile moldovene, le va aduce beneficii atât cetățenilor, cât și întreprinderilor din statele membre ale UE, din Spațiul Economic European (SEE) și din Republica Moldova, se arată într-un comunicat al Executivului european.
Potrivit sursei citate, cetățenii care călătoresc între aceste țări se vor bucura în curând de tarife mai mici pentru apelurile de voce, date și mesajele de tip text. Aceștia vor putea rămâne mai ușor în contact cu prietenii și familia, iar întreprinderile vor beneficia, la rândul lor, de costuri reduse.
Cine a semnat acordul
Semnatarii declarației au convenit asupra unei serii de obiective comune a căror îndeplinire le va aduce beneficii cetățenilor începând cu 1 ianuarie 2024. Printre acestea se numără:
- angajamentul de a face oferte de roaming cu amănuntul la prețuri accesibile pentru persoanele care călătoresc între UE/SEE și Republica Moldova;
- un plafon superior al prețurilor cu amănuntul, care să fie convenit în unanimitate și anunțat până la 1 octombrie 2023;
- evaluarea unui plafon cu ridicata pentru serviciile de roaming, pentru furnizarea de servicii de roaming la plafonul cu amănuntul convenit sau sub valoarea acestuia;
- renegocierea acordurilor de roaming cu ridicata, atunci când este cazul, astfel încât acestea să țină seama de reducerea tarifelor pentru terminarea apelurilor internaționale și să permită furnizarea de servicii de roaming la plafonul cu amănuntul convenit sau sub valoarea acestuia;
- garantarea disponibilității ofertelor cu amănuntul pentru un număr cât mai mare de utilizatori finali.
Printre primii semnatari din partea UE se numără grupul Orange, grupul DT și grupul Telefonica, operatori care acoperă mai multe state membre ale UE. Din partea Republicii Moldova, semnatarii includ Orange Moldova, Moldtelecom și Moldcell.
Declarația se va aplica până la 31 decembrie 2025 și ar putea fi reînnoită ulterior. Este o declarație voluntară și rămâne deschisă tuturor operatorilor care doresc să o semneze, în orice moment.
Reacția autorităților din Republica Moldova
„Mă bucur să anunţ că ţara noastră şi Uniunea Europeană au semnat un Acord de liberalizare a roamingului. Asta înseamnă că, atunci când vom merge în ţările UE, vom putea vorbi cu familiile noastre rămase acasă, mai des şi mai ieftin”, a declarat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferinţei de presă comune cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.
Prim-ministrul Dorin Recean şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile conjugate depuse de oficialii europeni şi autorităţile de la Chişinău, dar şi pentru operatorii naţionali şi internaţionali care au făcut posibilă această realizare. Şeful executivului de la Chişinău a subliniat faptul că reducerea tarifelor la roaming este un semnal puternic privind integrarea Republicii Moldova în spaţiul economic unic european.
Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, a vorbit despre beneficiile pe care le are semnarea acestui acord pentru cetăţenii Republicii Moldova.
„Reducerea tarifelor la roaming va avea numeroase avantaje pentru cetăţeni, pentru mediul de afaceri şi pentru diaspora. Sper că acest lucru va aduce Republica Moldova mai aproape de piaţa unică europeană. Vom continua să susţinem Moldova în procesul de digitalizare şi de conectare cu valorile şi spaţiul european. În aceste timpuri incerte, este crucial să menţinem securitatea, prosperitatea, pacea şi unitatea”, a adăugat comisarul Oliver Varhelyi.
Pe 6 aprilie 2023, Republica Moldova a adoptat Decizia de reglementare a tarifelor de terminare a apelurilor din UE către Republica Moldova şi de a aplica de la 1 ianuarie 2024 tarifele de apel aplicate la nivelul pieţei UE.
Totodată, Republica Moldova şi România au semnat anterior un acord bilateral care a liberalizat tarifele de roaming, în beneficiul cetăţenilor, potrivit Agerpres.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News