Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CRESC TARIFELE pentru colectarea gunoiului cu 35%, în medie, la Alba Iulia. Deşeurile vor fi transportate la Târgu Jiu. Propunere la Consiliul Local


Publicat

tomberoane, polaris

groapa gunoi halda deseuri„Starea de urgenţă” privind colectarea deşeurilor la Alba Iulia, anunţată de primarul Mircea Hava, în şedinţa Consiliului Local din 28 februarie, va fi rezolvată prin transportarea gunoaielor la Târgu Jiu, fapt ce va majora tarifele de salubritate, în medie, cu 35%. Cea mai mare scumpire va fi pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor din rampe neautorizate, cu 42,72%, iar pentru persoane fizice, majorarea de tarife este de 31,85%. Cel puţin acestea sunt datele propuse pentru aprobare, în şedinţa CL Alba Iulia, anunţată pentru data de 3 martie.

Cea mai recentă majorare a tarifelor de salubrizare a fost în ianuarie, odată cu introducerea taxei pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă. Marţi, primarul Mircea Hava a anunţat că APM Sibiu nu mai dă aviz de mediu pentru depozitarea deşeurilor de la Alba Iulia la groapa de gunoi de la Cristian (judeţul Sibiu), astfel încât s-a intrat într-o „situaţie de urgenţă”, ce va trebui rezolvată.

Citeşte şi Vor exploda prețurile!! Județul Alba nu mai poate depozita gunoiul la halda de la Cristian. APM Sibiu nu mai vrea să dea aviz de mediu

Iar soluţia propusă pentru aprobare în Consiliul Local Alba Iulia este transportul deşeurilor colectate de pe raza oraşului, de către operatorul de salubritate Polaris M Holding, la depozitul acestuia din Târgu Jiu. Având în vedere că distanţa de transport este mai mare, „explodează” şi tarifele pentru acest serviciu. Preţul pe care îl vor plăti albaiulienii, dacă prooiectul va fi aprobat de CL, creşte, în medie, cu 35%. Mai precis, cu 31,85% pentru persoane fizice şi asociaţii de proprietari, respectiv cu 40,31% pentru agenţi economici şi instituţii publice.

Tarifele propuse cu aplicare din 10 martie:

Precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri municipale nesortate de la persoane fizice, asociații de proprietari la depozitul ecologic Polaris Mediu din Târgu Jiu, judeţul Gorj – 8,924 lei/persoană/lună fără TVA (tarif actual 6,768 lei/persoană/lună fără TVA)  majorare 31,855%

– Precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri municipale nesortate de la agenți economici și instituții publice la depozitul ecologic Polaris Mediu din Târgu Jiu, judeţul Gorj – 128,56 lei/mc fără TVA (tarif actual 91,626 lei/mc fără TVA) – majorare 40,31%

– Precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri stradale la depozitul ecologic Polaris Mediu din Târgu Jiu, judeţul Gorj – 0,952 lei/100 mp fără TVA (tarif actual 0,666 lei/100mp) – majorare 28,5%

– Precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri din rampe necontrolate la depozitul ecologic Polaris Mediu din Târgu Jiu, judeţul Gorj – 120,056 lei/mc fără TVA (tarif actual 84,122 lei/mc) – majorare 42,72%.

De ce se ajunge la scumpirea serviciului de salubrizare la Alba Iulia

În documentaţia ce va fi prezentată de primărie în Consiliul Local se explică situaţia. În 28 februarie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu a anunţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Salubris Alba, ca răspuns la solicitarea prelungirii perioadei de depozitare a deşeurilor menajere din judeţ, la halda ecologică de la Cristian, că nu mai acceptă depozitarea acestora în locaţia menţionată.

APM Sibiu precizează că: “Fluxul de intrări la depozitare, atât din judeţul Sibiu, cât şi din judeţul Alba (60-70 maşini pe zi în luna ianuarie 2017) a creat disfuncţionalităţi în operarea depozitului în ceea ce priveşte respectarea Normativului tehnic privind depozitarea deşeurilor aprobat prin Ordinul 757/2004. Din acest motiv, s-a creat disconfort olfactiv în zonă, ceea ce a dus la numeroase reclamaţii, apariţii de articole în presă, controale ale Gărzii Naţionale de Mediu Bucureşti şi Comisariatului Judeţean Sibiu, prin care s-au impus măsuri complexe de remediere a problemelor semnalate asupra operării corecte a depozitului”.

APM Sibiu mai aminteşte că avizarea încheierii contractului de colaborare între CJ Alba, ADI Salubris Alba şi ADI Eco Sibiu nu este aprobată de Consiliul Local Sibiu şi că acest for se opune propunerii. Mai menţionează şi prelungirile repetate ale termenelor pentru acceptarea deşeurilor din judeţul Alba la depozitul de la Cristian, în perioada noiembrie 2015-februarie 2017.

Aşa că transportul deşeurilor menajere nu va mai putea fi efectuat la Sibiu, nici de la Alba Iulia, nici din alte localităţi din judeţ. Fiecare primărie va trebui să rezolve situaţia. Propunerea la Alba Iulia, este de transport şi depozitare la Târgu Jiu. Însă este necesar şi acordul primăriei acestui oraş.

Reamintim că în Alba este în finalizare Centrul de management integrat al deșeurilor de la Galda de Jos face parte din proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba”, prin care ar trebui să se rezolve problema deșeurilor din județul Alba pentru cel puțin 20 de ani, după cum au transmis autorităţile. Astfel, deşeurile din judeţul Alba nu ar mai fi transportate în alte locaţii din ţară, măsuri ce presupun costuri mai mari pentru locuitori.

Depozitul de la Galda de Jos, cu o durata de viaţă de 21 de ani, având 2 celule şi un volum total de 1.926.000 mc (la calcularea volumului nu a fost luat în considerare şi nămolul). Prima celulă, construită cu finanţare POS, va avea o durata de viaţă de 5,3 ani şi un volum de 543.000 mc.

Vezi şi „Sistemul de management integrat al deşeurilor”- proiect de 60 de milioane de euro

Chiar dacă lucrările sunt finalizate, după cum au precizat autorităţile, mai trebuie rezolvată problema operatorului pentru depozit şi a unor utilităţi. Întârzierea deschiderii acestei locaţii a atras critici din partea unor politicieni locali. În acest context, fostul vicepreşedinte CJ Alba, Florin Roman, a revenit cu precizări referitoare la acest proiect.

“Întârzierea lucrărilor depozitul de deşeuri şi a licitaţiei pentru operatorul de salubritate se datorează legislaţiei stufoase şi contestaţiilor. Domnul Dumitrel (preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel – n.r.) are tot atâta vină cât are şi fostul presedintele al Consiliului Judeţean Hunedoara, şeful PSD, dl. Laurenţiu Nistor. La Hunedoara, depozitul central este finalizat de circa 2 ani şi nici acum nu pot opera din cauza documentaţiei birocratice şi a contestaţiilor. În aceeaşi situatie se regăsesc majoritatea Consiliilor Judeţene din România, inclusiv cele conduse de PSD-işti. Îi sugerez domnului Zdrânc (Daniel Zdrânc – consilier judeţean, care s-a referit recent la prelungirea termenelor de finalizare a depozitului de deşeuri de la Galda de Jos) să facă demersuri pe lângă cei de la APM Sibiu, unde colegii social-democraţi ai dânsului au spus stop judeţului Alba, doar din raţiuni politice”, a declarat Florin Roman.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Liviu

    luni, 17.07.2017 at 11:11

    Sa suporte si primaria aceste taxe pt ca nu cetateanul trebuia sa se preocupe de finalizarea depozitului de deseuri. Preocuparea primarului a fost pavarea cu dale si borduri din beton prin toata cetatea. In 2015 gunoiul era 24 lei pe 3 luni, azi platim 70 lei/3 luni. Incompetenta crasa si este sufocat aparatul local si judetean de personal care nu isi justifica salariile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Președintele PSD, Marcel Ciolacu: Cel mai bun candidat al partidului la alegerile prezidențiale este doamna Gabriela Firea

Publicat

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că cel mai bun candidat a partidului pentru funcția de președinte al României este Gabriela Firea, actualul primar al Bucureștiului. 

Acesta a mai spus că în cazul unei alianțe electorale cu Pro România condus de Victor Ponta, decizia cu privire la candidat se va lua în interiorul alianței. Chiar și în aceste condiții, Ciolacu a spus deschis că o preferă pe Gabriela Firea.

”În acest moment, cred că cel mai bun candidat pentru această foarte înaltă funcție, este doamna Gabriela Firea, de departe” a spus Ciolacu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mașinile abandonate cel puțin 6 luni pe domeniul public pot fi ridicate de autorități. Ce vehicule sunt considerate fără stăpân

Publicat

Mașinile lăsate cel puțin șase luni pe domeniul public vor putea fi ridicate de autorități, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Parlament. De asemenea, autovehiculele înmatriculate în străinătate pot fi incluse în categoria vehiculelor fără stăpân

Anterior acestei legislații, termenul era de un an pentru ridicarea mașinilor de pe spațiile publice.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că pot fi incluse sub incidenţa Legii 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân şi autoturisme înmatriculate în străinătate, potrivit digi24.ro.

Potrivit proiectului de lege, „vehicul fără stăpân” este vehiculul de orice categorie, fără plăcuţă de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori înmatriculate în străinătate, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut. „Vehicul abandonat” este vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condiţiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

VIDEO: „Școala vieții” l-a făcut manager de spital, viața l-a dat jos. Scandalul de la Spitalul din Câmpeni, la Jurnalul DIGI24

Publicat

Criza sanitară generată de COVID-19 a arătat, încă o dată, deficienţele majore ale sistemului de sănătate. Multe spitale cu manageri numiţi politic au fost la un pas de colaps.

În timp ce oamenii se îmbolnăveau şi unii chiar mureau din cauza virusului, politicienii au început un adevărat război pentru controlul politic al spitalelor. DIGI24 a dedicat o emisiune scandalului de la Câmpeni, legat de schimbarea managerilor, un joc de ping-pong între PNL și PSD.

Citește și: Schimbare cu scandal la vârful Spitalului Câmpeni. Șeful PSD Alba și primarul orașului, despre noul manager: ”un chelner”

La Câmpeni, în judeţul Alba, primarul PSD îi acuză pe liberali că i-au dat omul jos şi au numit la conducerea spitalului un chelner. Liberalii spun că omul lor a fost director de restaurant şi e competenet pentru a conduce spitalul. După numai trei săptămâni, primarul l-a demis pe liberal şi şi-a pus din nou propriul om.

Domnul care a stârnit o tornadă politică la Câmpeni este Valentin Gog, membru PNL și angajat al unui resturant. În oraș, lumea-l știe de Vali. Pe Facebook, prietenii reali și virtuali îl știu de absolvent de școala vieții. Că așa se declară el însuși.

Valentin Gog: „Şcoala vieţii e cum să zic eu, şcoala… eu zic că şcoala vieţii a mea face mai mult decât poate şi a domnului primar cu două facultăţi. Mai mult decât facultăţile dânsului. Dânsului, clar… Şcoala vieţii îţi oferă posibilitatea să iei deciziile corecte şi de moment, să ieşi dintr-o situaţie critică în orice moment, să te descurci.”

E atât de convins că e neîntrecut la descurcat în orice situație încât i se pare foarte potrivit să conducă și un spital, lucru care i s-a și întâmplat, pentru scurtă vreme, din motive și conexiuni politice. A ajuns șef de spital cu ocazia stării de urgență, când ministrul putea numi direct managerii

Valentin Gog: „Eu vin din mediul privat, ştiu cum se fac banii în mediul privat, am o organizaţie foarte bună, am nişte performanţe în mediul privat deosebite, la fosta fabrică unde am fost director de producţie nu am scăzut niciodată sub 110 la sută producţia. Automotive componente electrice, o fabrică multinaţională care chiar e ok. (Reporter: Ce legătură are asta cu un spital?) Are, organizare, multe, decizii pe moment, foarte multe.”

Așadar, pentru că are școala vieții și pentru că are carnet de membru PNL, domnul Gog a ajuns director de spital la el în localitate. În locul unul domn numit manager pe filiera PSD. Doar că la București s-a petrecut o zdruncinătură politică și zgâlțâiala s-a simțit până la Câmpeni.

Urmăriți un scurt fragment din reportajul va fi difuzat astăzi la Jurnalul de Seară , din campania „Statul la stat”, pe Digi24.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

PSD a ”înghițit” ALDE în Parlament. Toți deputații formațiunii s-au alăturat social-democraților, a anunțat Varujan Vosganian

Publicat

parlament

PSD a înghițit oficial ALDE. Varujan Vosganian a anunțat, miercuri la începutul ședinței de plen, că toți deputații din ALDE se vor alătura grupului parlamentar al PSD.

„Vă informez că următorii deputaţi ALDE, începând de astăzi, 3 iunie, se vor afilia grupului parlamentar al PSD. Este vorba de Anton Anton, Constantin Avram, Steluţa Cătăniciu, Daniel Olteanu, Doru Oprişcan şi Varujan Vosganian”, a precizat el, potrivit Europei Libere.

Până acum, deputații ALDE activau ca neafiliați ca urmare a dizolvării grupului lor după ce PSD a recrutat mai mulți membri în urma ruperii coaliției de guvernare în toamna lui 2019.

ALDE nu mai are grup nici la Senat după ce acesta a fost dizolvat în septembrie prin trecerea lui Teodor Meleșcanu la PSD în contextul scandalului privind susținerea sa pentru șefia Senatului.

După desfiinţarea grupului, parlamentarii ALDE au rămas, o parte, în grupul neafiliaţilor, iar alţii au trecut la PSD.

Mizele ultimei mutări sunt unele de cale lungă care vizează în final formarea viitoarei coaliții de centru-stânga.

Într-un interviu acordat recent, Marcel Ciolacu vorbea despre încheierea unei alianţe cu partidele lui Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu.

„Am avut discuţii cu domnul Tăriceanu şi cu domnul Ponta. Este adevărat, mai plăcută cu domnul Tăriceanu. Sunt nişte excese din partea domnului Ponta, i-am spus că nu este normal, având în vedere şi trecutul comun, să fie făcute anumite afirmaţii, atacuri împotriva membrilor sau PSD, partid care l-a făcut premier şi i-a oferit posibilitatea de a candida la prezidenţiale. Să ne facem că uitam trecutul din PSD? Eu nu o să mai accept atacuri. Am încheiat, totuşi, conversaţia într-o notă optimistă”, a mai spus Marcel Ciolacu, duminică, într-o emisiune la Antena3.

Formarea unei alianțe electorale este extrem de importantă și pentru formațiunea lui Tăriceanu în vederea alegerilor parlamentare unde ultimele sondaje clasează ALDE sub pragul electoral de 5%.

Sursă: romania.europalibera.org

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate