Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Tătaru: Se vor putea vaccina anti-COVID și cei care au făcut boala, dar nu cei care trec atunci prin ea

Publicat

Primele doze de vaccin anti-COVID – aproximativ 10.000 – vor ajunge în România în perioada dintre Crăciun și Revelion, iar cu acestea va fi imunizat personalul din spitalele de boli infecțioase, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Nelu Tătaru. Acesta spune că vaccinarea populației va începe în martie-aprilie și speră ca „până la începutul verii să poată fi vaccinată mare parte a populației”. Tătaru a precizat că se vor putea vaccina și cei care au avut COVID-19, dar nu și cei care trec prin boală la acel moment.

Tătaru a spus, la Digi24, că în perioada dintre Crăciun şi Revelion în România va ajunge o primă tranşă, simbolică, de 10.000 de doze, care va fi dirijată către spitalele de boli infecţioase, pentru vaccinarea personalului medical aflat în prima linie a luptei împotriva COVID.

Ministrul a afirmat că, începând cu luna ianuarie, România va primi lunar vaccinuri, preconizându-se că în ianuarie vor fi 600.000 de doze, în februarie, în jur de 1 milion, astfel încât în martie-aprilie să poată fi începută vaccinarea populației. Până la acel moment, vor fi vaccinați angajații din spitale, din centrele de copii și de bătrâni și persoanele vulnerabile. „Sper ca până la începutul verii să ajungem la vaccinarea unei mari părți a populației”, a spus Tătaru.

Vaccinarea se va face în centre de vaccinare, în care vor exista și câte 50 de cabinete, în centrele mari, iar în total vor fi implicați aproximativ 1.500 de medici.

”S-a ales varianta unor centre de vaccinare mai mari, cum ar fi Bucureştiul, ne gândim la Romexpo sau la Arena Naţională, unde vor fi mai multe cabinete de vaccinare. Dacă un centru de vaccinare obişnuit are între 4 şi 6 cabinete, preconizăm ca la un centru mare, cum este Arena Naţională, să fie în jur de 50 de cabinete, fiecare cabinet fiind deservit de doi asistenți medicali care vor face acel vaccin, având zone de aşteptare (….) iar apoi o altă zonă post-vaccinare unde cel venit la vaccin va rămâne 15 minute pentru a putea fi evaluat”, a mai declarat Nelu Tătaru.

El a precizat că se vor putea vaccina și cei care au avut COVID-19, dar nu și cei care trec prin boală la acel moment.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris marți pe Twitter că „este probabil ca primii europeni să fie vaccinați înainte de sfârșitul lui 2020”, după ce EMA a anunțat că se va reuni într-o ședință extraordinară în 21 decembrie, pentru aprobarea primului vaccin anti-Covid pentru uz în Uniunea Europeană, cel al Pfizer/ BioNTech.

România își propune să vaccineze 60%-70% din populație – în jur de 13 milioane de români – împotriva COVID-19 în primele 6 luni ale campaniei de vaccinare, susținea recent Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecţioase la Spitalul Militar Central Carol Davila din București și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. „Dacă vom avea 60-70% din populație imunizată, putem asigura începutul sfârșitului pandemiei. Vom putea să ne întoarcem la viața și normalitatea pe care o știam”, a declarat medicul.

Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi voluntară și gratuită.

sursa: digi24.ro. hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate