Eveniment
Tauridele, Leonidele și Super-Luna vor asigura spectacolul pe cerul nopților de noiembrie. Când pot fi observate din România
Tauridele, Leonidele și Super-Luna vor asigura spectacolul pe cerul nopților de noiembrie. În următoarea perioadă, se vor manifesta două evenimente ce pot fi observate și pe cerul României. Este vorba despre curenții de meteori Tauridele de nord și Leonidele.
Tauridele sunt o ploaie de meteori anuală, renumită pentru meteori mai luminoși și uneori chiar pentru bolizi spectaculoși (meteori foarte strălucitori), cunoscuți și ca „mingi de foc.”
Tauridele se împart în două roiuri principale, denumite Tauridele de Nord și Tauridele de Sud, care au surse diferite, dar care produc împreună acest spectacol ceresc, potrivit Earth Sky.
Tauridele provin din rămășițele cometei 2P/Encke, al cărei nucleu s-a dezintegrat parțial în timpul trecerilor sale prin apropierea Soarelui, și din alte obiecte mici asociate.
Această cometă a lăsat în urmă un nor de particule care, atunci când Pământul trece prin el, generează această ploaie de meteori.
Tauridele sunt active în aceste zile și au un maxim din 5 noiembrie încolo. Un alt maxim d vizibilitate vor înregistra Tauridele de Nord, în jurul datei de 11-12 noiembrie.
Tauridele sunt cel mai bine observate în orele târzii ale nopții și în zori, când radianții lor – punctele de pe cer din care par să vină meteoriții – sunt mai sus pe cer. Radianții pentru Tauride se află în constelația Taur, de unde și numele.
Tauridele sunt vizibile cu ochiul liber, și cu puțin noroc, pot fi observate în condiții de cer senin și fără prea multă poluare luminoasă.
În anii în care particulele de dimensiuni mari din roiul Tauridelor intră în atmosferă, este posibil să apară mai multe mingi de foc decât de obicei, oferind un spectacol impresionant pe cer.
Curentul de meteori Tauridele de Nord
Perioada de activitate: 20 octombrie – 10 decembrie 2024
Maximul activității: Noaptea de 11 spre 12 noiembrie
Caracteristici: Tauridele sunt cunoscute pentru producerea de mingi de foc strălucitoare, datorită particulelor mai mari din componența lor. În 2024, maximul curentului coincide cu o Lună Plină de 79%, ceea ce poate reduce vizibilitatea meteoriților mai puțin strălucitori. Alba24
Curentul de meteori Leonide
Perioada de activitate: 6 – 30 noiembrie 2024
Maximul activității: Noaptea de 16 spre 17 noiembrie
Caracteristici: Leonidele sunt renumite pentru producerea de furtuni de meteori în anumite perioade. În 2024, se estimează o activitate de aproximativ 10-15 meteori pe oră. Totuși, în noaptea maximului, Luna va fi aproape plină (98%), ceea ce poate diminua vizibilitatea meteoriților mai puțin luminoși. Alba24
Luna Plină din 15 noiembrie 2024
Denumire tradițională: „Luna Castorului”
Semnificație: Această denumire provine din tradițiile amerindiene, indicând perioada în care castorii își construiesc barajele pentru iarnă. Luna
Plină din noiembrie este asociată cu introspecția și pregătirea pentru sezonul rece.
Evenimente astronomice ale lunii noiembrie: Super-Luna și Leonidele
A patra și ultima super-lună din 2024 apare pe 15 noiembrie. Satelitul va apărea mai strălucitor și mai mare decât de obicei.
Super-luna va îngreuna însă observarea Leonidelor (pe lângă cea a Tauridelor de Nord), care sunt la apogeu în aceeași perioadă. Meteorii mai slabi nu se vor vedea, din cauza luminii Lunii aflate în această fază.
Leonidele vor fi active de la începutul lunii, însă noaptea de 17 noiembrie va fi cel mai bun moment pentru a le observa. Un al doilea vârf de activitate va fi noaptea de 19 noiembrie. Atunci se pot vedea 10-15 meteori pe oră.
Curentul de meteori Leonide este cunoscut mai ales pentru producerea furtunilor de meteori în anii 1833, 1866, 1966, 1999 şi 2001. Este activ din 6 noiembrie până în 30 noiembrie 2024.
Leonidele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, care a trecut la periheliu în 1998.
În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei, astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1.000 de meteori pe oră.
Începând cu 2003, maximum atins de acest curent a fost de cel mult 10 meteori pe oră.
Din păcate, s-a estimat că Pământul nu va mai întâlni nori denși de resturi până în 2099.
Prin urmare, când cometa va reveni în 2031 şi 2064, nu vor fi furtuni de meteori, dar este aşteptată o activitate mai crescută ce ar putea depăşi 100 meteori / oră, la trecerea pe lângă un conglomerat de resturi ale cometei Temple-Tuttle.
Calendar fenomene astronomice până la finalul anului 2024
- 17 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
- 17 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
- 7 decembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
- 13 decembrie – ocultaţie Luna cu roiul de stele Pleiadele (seara)
- 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
- 21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News