Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Taxa radio-TV, considerată abuzivă. Vezi cum scapi de achitarea acesteia și ce categorii de persoane nu sunt obligate să o plătească


Publicat

Taxa radio-TV, inclusă în abonamentul la energie electrică și majorarea acesteia de la 4 lei, la 6 lei sau 8 lei este considerată de unii avocaţi drept abuzivă, întrucât îi lipsește „factorul negociere” și se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, chiar dacă acestea nu au televizor, dacă nu se face o declarație pe propria răspundere în acest sens.

Cum scăpăm de taxa radio-TV

Potrivit avocatului Codruț Avram, toți consumatorii care refuză să mai plătească taxa radio-TV pot depune o plângere în instanță, prin care pot invoca aspectul de neconstituționalitate. Avocatul spune că aceștia vor avea șanse de câștig, în condițiile în care deja există un precedent în acest sens.

În 2013, un proprietar de fabrică de confecții din Oradea a reușit să scape de plata taxei radio-TV, după ce timp de 4 ani s-a „luptat” cu statul. „Firma noastră nu-și plătește angajații că sa se uite la televizor. Fetele mai ascultă radioul, dar nu programele SRR”, a declarat proprietarul. În urma judecății, instanța i-a dat acestuia câștig de cauză, după ce, în 2009, el a dat în judecată Guvernul, care, în urmă cu 10 ani, în 2003, a elaborat o ordonanță de urgență, prin care Electrica obliga consumatorii persoane juridice la plata lunară a unei taxe radio de 10 lei și a unei taxe TV de 50 de lei. În dosar au fost implicați Guvernul, Societatea Română de Televiziune și, în final, Electrica; ulterior au fost puse să plătească cheltuielile de judecată în acest caz.

Electrica SA face următoarele precizări, postate pe site-ul oficial www.efts.ro: „Sucursala de Furnizare a Energiei Electrice Transilvania Sud Brașov este una dintre societăţile mandatate să colecteze taxele radio şi TV şi să vireze contravaloarea acestor taxe în conturile beneficiarilor. Această activitate se desfăşoară în baza unui contract încheiat cu Societatea Română de Radiodifuziune, respectiv Societatea Română de Televiziune şi este reglementată prin două hotărâri de guvern şi anume HG 977/2003, respectiv HG 978/2003. Electrica Furnizare Transilvania Sud nu a instituit aceste taxe şi, drept urmare, nu le stabileşte valoarea”.

Totodată, există anumite categorii de persoane considerate a fi scutite de la plata taxei radio-TV:

1. Persoane fizice:

– familiile și persoanele singure, cetățeni români, care au dreptul la un venit minim garantat, ca formă de asistență socială

– pensionarii proveniți din sistemul pensiilor pentru agricultori

– abonații rețelelor de radioamplificare (numai pentru taxa radio);

– persoanele cu deficiențe auditive grave (numai pentru taxa radio), pe baza prezentării certificatului medical de surdo-mutism

– urmașii eroilor martiri

– veteranii de război

– persoanele persecutate de către regimurile instaurate în România, cu începere de la 6 septembrie 1940, pâna la 6 martie 1954, din motive etnice;

– persoanele care beneficiază de drepturi în urma efectuării stagiului militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii, în perioada 1950 – 1961;

– persoanele cu handicap de gradul I și persoanele care au în întretinere persoane cu handicap grav și locuiesc împreună

– persoanele care declară pe propria răspundere ca nu dețin receptoare radio și/sau TV.

2. Persoane juridice:

– unități sanitare de stat aflate în subordinea Ministerului Sănătății;

– parohii, mănăstiri,  episcopii, arhiepiscopii, mitropolii, Patriarhia, cimitire și orice alte așezăminte cu caracter religios, recunoscute în România;

– unități de învațământ de stat apartinând Ministerului Educației și Cercetării (învatamânt preșcolar, școlar, gimnazial, liceal, superior);

– creșe și cămine de copii, de stat;

– aziluri de batrâni;

– unități militare;

– asociații și fundații non-profit, asociații de locatari, asociații de proprietari;

– misiunile diplomatice și membrii acestora.

surse: ampress.ro, www.srr.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

11 Comentarii

11 Comments

 1. mire

  joi, 15.01.2015 at 17:15

  Buna ziua cine ma poate ajuta sa scot taxa radio tv atata timp cat nu locuiesc la domiciliu din 2010 nu este consum electric din 2010 ,mentionez ca locuiesc in alta tara stie cineva cum as putea sa rezolv deoarece primesc constant aceasta taxa plus majorari.Multumesc

  • John

   vineri, 06.02.2015 at 04:28

   Nu e musai dar e indicat ca la inceput sa indepartezi din locuinta aparatele electronice tip radio si tv, le poti duce la parinti / copii, ca ei oricum platesc taxa. Apoi faci o declaratie pe propria raspundere ca nu detii astfel de aparate (cum e scris si in articol la pers. fizice) la sediul electrica si taxa nu se va mai factura. Probabil iti va veni in control daca vor sa confirme situatia, insa daca nu esti consumator de curent, e imposibil sa dovedeasca folosirea vre-unui echipament radio/tv, ce pana la urma functioneaza pe curent.

   • Nicolae

    marți, 18.04.2017 at 16:52

    John „receptoare radio și/sau TV” pentru EON inseamna orice ce tip de aparat care poate sa acceseze tv sau radio; adica incepand de la telefonul mobil, calculator, tableta, (care pot fii conectate la internet) … si abea la urma: aparatul radio si tv care erau din generatia anilor 1950. Deci, declaratia pe propria raspundere inseamna sa fii „deconectat” de lume si sa traiesti fara facebook, youtube, etc

 2. mire

  joi, 15.01.2015 at 17:20

  Buna ziua ma poate indruma cineva cum sa renunt la plata radio tv atata timp cat nu locuieste nimeni la adresa din 2010?

 3. radu

  joi, 26.02.2015 at 08:33

  Aceasta taxa este numai in Romania, nicaeri in lume nu exista ca si multe alte taxe inventate de guvernanti.Rusine!

 4. cristi

  sâmbătă, 01.08.2015 at 08:57

  trebuie sa mergi la sediul (eon) sau(enel) si sa faci o cerere cum ca nu locuieste nimeni la adresa resp. i-ti trebuie copie dupa buletinul titularului s i dupa act de proprietate

 5. Daniel

  vineri, 09.10.2015 at 19:14

  Cat timp votam si suntem condusi de idioti o sa avem tot felul de taxe. Cine se uita la rahatul asta de TVR sa plateasca cine asculta emisiunile Radio Actualitati sa plateasca ,dar de ce ma obliga pe mine care urasc aceste posturi si emisiunile lor? De ce nu-si codeaza TVR emisiunile si atuni o sa avem ca audienta lor se rezuma la cativa telespectatori.

  • maricica

   miercuri, 30.12.2015 at 23:33

   ai dreptate…. daca am refuza cu totii sa mai platim, nu ar avea ce sa ne faca

 6. Nicolin

  luni, 14.03.2016 at 15:18

  Salutare. Pentru informare, aceasta taxa exista si in Germania. Taxa este de 15E/luna. Iar in cazul in care ai un calculator in casa, conectat la internet- se ia in cosiderare automat. Banuesc ca toti aveti telefoane si calculatoare din moment ce scrieti aici.

  Pt info:
  htt p://www.ard.de/home/ard/ARD_Startseite/21920/index.html

  Cu stima,
  Nicolin

 7. marian

  joi, 26.05.2016 at 11:32

  Nicodin, ești un derbedeu. Dacă ne.ai informat ca exista si la nemti, asta înseamnă că ești de acord cu taxa? Du.te naibi…să zic așa!

 8. Popaelvira62@yahoo.com

  sâmbătă, 27.08.2016 at 13:29

  De ce sa plătesc taxa radio tv ? Ca am tv si radio ,telefon sau calculator ?am dar sunt cumpărate de mine si plătesc pentru fiecare abonament in parte .Tvr nu mi furnizeaza nici un serviciu îmi ia doar banii .Sa mi demonstreze ca nu primesc bani de la furnizorii de cablu .Si daca e asa e problema lor nu a mea .Tvr daca vrea si poate nu are decat sa mi scoată din grila programele transmise de ei .Oricum ne iau niste bani degeaba .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

124 cazuri noi de COVID-19 în România. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 19.257. Date oficiale din 30 mai

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 19.257  în România, potrivit datelor transmise sâmbăta, 30 mai, de Grupul de Comunicare Strategică. Sunt 124 cazuri noi, raportate în ultimele 24 de ore.

Până astăzi, 31 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.257 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.256 au fost declarate vindecate și externate.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 124 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 160 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.330 de persoane. Alte 95.456 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Niciun caz nou de coronavirus, în ultimele 24 de ore. Câți pacienți s-au vindecat

Publicat

Numărul total al îmbolnăvirilor cu COVID-19 în Alba stagnează la 390, potrivit datelor transmise duminică, 31 mai, de Direcția de Sănătate Publică Alba. În ultimele 24 de ore, în județ nu au fost înregistrate cazuri noi. 

Numărul persoanelor declarate vindecate: 259 persoane. Sâmbătă, în Alba au fost prelucrate 143 de teste (77 la SJU și 66 la DSP). Numărul total de teste – 19.162.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA țărilor care primesc turiști români de la 1 iunie. Calendarul redeschiderii turismului în Europa

Publicat

Treptat, pandemia de coronavirus începe să fie controlată în tot mai multe țări din Europa. Cu reguli clare de distanțare socială și multe măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului, mai multe țări turistice de pe continent au anunțat datele de la care așteaptă turiștrii străini. 

Pentru români, până acum, șapte țări au anunțat că renunță la măsurile de carantină la intrarea în țară.

1 iunie – Bulgaria: renunță la măsura carantinării timp de 14 zile, pentru mai multe state din Europa cu câteva excepții: Suedia, Belgia, Irlanda, Malta, Italia, Portugalia, Spania  și Marea Britanie. Totuși, dacă călătoriți în Bulgaria, până la jumătatea lunii iunie, la întoarcerea în România, vi se poate cere să intrați în carantină.

3 iunie – Italia: Țara grav afectată de pandemia de coronavirus își deschide granițele pentru toate țările din UE și nu mai cere carantinare. Singura excepție este în Sardinia, unde zborurile interne spre insulă vor fi reluate din 15 iunie, iar cele externe din 25.

6 iunie – Portugalia: Din 6 iunie se redeschid plajele și automat sezonul turistic. Singura excepție este Arhipelagul Azore, unde se poate intra doar cu un test negativ Covid, făcut cu maximum 72 de ore înainte de sosire, sau prin acceptarea testului la aeroport. De asemenea, în Madeira, este încă activă obligația de izolare pentru 14 zile, dar din 1 iulie va fi aplicată măsură testării gratuite la aeroport.

15 iunie – Grecia: 29 de țări au acces în țara elenă, printre care și România. Inițial singurele zboruri vor fi către Atena, dar din 1 iulie se va zbura și către insule.

15 iunie – Islanda: Se deschide pentru toate țările, iar la ajungerea pe aeroport, turiștii vor fi testați gratuit pentru COVID -19.

20 iunie – Cipru: Țara se deschide pentru turiști în două etape, iar România face parte din etapa secundă. Totuși la intrarea în țară, turiștii trebuie prezinte un test Covid negativ sau să plătească pentru un test la sosire.

Dacă se îmbolnăvesc în timpul vacanței, cheltuielile cu cazarea, masa și spitalizarea vor fi suportate de statul cipriot, nu însă și avionul spre casă.

1 iulie – Spania: Turiștii vor intra în țară fără să mai fie carantinați pentru 14 zile.

sursă: liberatatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doi bărbați, prinși beți la volan pe drumurile din Alba. Ce valoare a aratat etilotestul

Publicat

Doi bărbați au fost prinși în ultimele două zile, beți la volan pe drumurile din Alba. La testare cu aparatul etilotest unui bărbat i-a ieșit valorea de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar altuia 1,04 mg/l. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 29 mai 2020, în jurul orei 21.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos l-au depistat pe un bărbat de 43 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism pe DN7, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

De asemenea, la data de 31 mai 2020, în jurul orei 01.40, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei l-au depistat pe un bărbat de 52 de ani, din comuna Cetatea de Baltă, în timp ce conducea un autoturism raza localității Tătârlaua, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate