Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

TAXE și IMPOZITE locale 2023 la Alba Iulia: cât cresc și cum se vor calcula taxele pe clădiri și terenuri, anul viitor

Publicat

Proiectul privind nivelurile taxelor și impozitelor locale pentru anul 2023 a fost pus în consultare publică de Primăria Alba Iulia.

S-a introdus anualitatea plății impozitului pe clădiri, impozitului pe teren și impozitului pe mijloacele de transport. Impozitul este datorat pe întregul an fiscal de cel care are în proprietate bunul respectiv la data de 31 decembrie a anului anterior, chiar dacă bunul din proprietate este înstrăinat în anul fiscal curent.

Vezi și TAXE și IMPOZITE locale 2023 la Alba Iulia: cât au de plătit locuitorii pe clădiri și terenuri, anul viitor

În cazul dobândirii unui bun în cursul anului fiscal, impozitul aferent se va datora începand cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor.

Impozitul pe clădiri va fi stabilit în funcție de destinația clădirii: rezidențială, nerezidențială sau clădire care cuprinde spații cu destinație rezidențială sau spații cu destinație nerezidențială.

Citește și Primăria Alba Iulia schimbă criteriile de încadrare a străzilor în zonele de impozitare. Care sunt modificările. LISTA străzilor

Pentru impozitul pe teren au fost introduse limite minime si maxime pe ranguri de localități și zone, se arată în documentația pusă în consultare publică până în 19 decembrie 2022.

Calculul impozitului/taxei pe clădiri: principalele modificări după OG 16/2022

Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă aferente, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de minim 0,1% asupra valorii clădirii indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau persoană juridică.

  • Valoarea clădirii, exprimată în lei, se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, după caz, şi a valorii suprafeţelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România.

Pentru clădirile nerezidențiale, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de minim 0,5% asupra valorii clădiri indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau persoană juridică.

Pentru clădirile utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii clădirii.

  • Valoarea clădirii, exprimată în lei, se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, după caz, şi a valorii suprafeţelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România.

Pentru clădirile care au în componenţă atât spaţii cu destinaţie rezidenţială, cât şi spaţii cu destinaţie nerezidenţială, impozitul/taxa pe clădiri se determină în funcţie de destinaţia suprafeţelor cu o pondere mai mare de 50% şi se calculează prin aplicarea cotei corespunzătoare destinaţiei majoritare, asupra valorii întregii clădirii.

  • Pentru determinarea valorii clădirii şi a terenului acoperit de aceasta pentru anul de referinţă se vor utiliza valorile cuprinse în Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, aferente anului anterior celui de referinţă.
  • În cazul în care în Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, valoarea este exprimată în euro/mp, valoarea clădirii se calculează prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate exprimate în metri pătraţi, cu valoarea pe metru pătrat cuprinsă în aceste studii.
  • În cazul în care valorile sunt exprimate în euro, se va utiliza cursul de schimb al monedei euro la data de 31 decembrie a anului anterior celui de referinţă.

În situaţia în care Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România nu conţin informaţii despre clădirile sau terenurile acoperite de aceste clădiri de pe raza unei unităţi administrativ-teritoriale, se vor aplica următoarele reguli:

  • a) în cazul unei clădiri rezidenţiale, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de minimum 0,1% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor art. 457 din Codul fiscal, în vigoare la data de 31 decembrie 2022
  • b) în cazul unei clădiri nerezidenţiale, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de minimum 0,5% asupra ultimei valori înregistrate în baza de date a organului fiscal, la data de 31 decembrie 2022

Impozite şi taxe locale 2023 la Alba Iulia – proiect

Vezi integral: Proiect taxe și impozite Alba Iulia 2023

Impozitul și taxa pe clădiri

Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii.

Prin clădire rezidențială se înțelege construcție alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii.

Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă aferente, aflate în proprietatea persoanelor juridice impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra valorii clădirii.

Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin:

  • însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, după caz, şi a valorii suprafeţelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiul de piaţă referitor la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din județul Alba, administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia
  • în situaţia în care valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din județul Alba sunt mai mici decât valorile impozabile (determinate conform art. 457 din Codul fiscal, în vigoare la data de 31 decembrie 2022), impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotelor de impozitare prevăzute la alineatele (1) și (2) asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor art. 457 din Codul fiscal, în vigoare la data de 31 decembrie 2022.

Impozite clădiri nerezidențiale

Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă aferente, aflate în proprietatea persoanelor juridice impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 1,19% (n.r. – anterior 1,13%) asupra valorii clădirii.

Pentru clădirile utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii clădirii.

Valoarea clădirii, exprimată în lei, se determină prin:

  • însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, după caz, şi a valorii suprafeţelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiul de piaţă referitor la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din județul Alba, administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia
  • dacă valoarea din studiul de piaţă administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia este mai mică decât ultima valoare înregistrată în baza de date a organului fiscal local la data de 31 decembrie 2022, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotelor de impozitare prevăzute la alineatele (1) și (2) asupra asupra ultimei valori înregistrate în baza de date a organului fiscal local, la data de 31 decembrie 2022.

Impozite pe clădirile cu destinație mixtă

Clădire cu destinație mixtă – folosită atât în scop rezidențial, cât și nerezidențial.

Impozitul/taxa pe clădiri se determină în funcţie de destinaţia suprafeţelor cu o pondere mai mare de 50% şi se calculează prin aplicarea cotei corespunzătoare destinaţiei majoritare, asupra valorii întregii clădiri.

În cazul acestor clădiri, contribuabilii au obligaţia de a declara la organul fiscal local, în vederea stabilirii destinaţiei finale a clădirii, suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, însoţită de documentele doveditoare, cu excepţia celor aflaţi în evidenţa fiscală a unităţii administrativ- teritoriale. Declararea la organul fiscal local se face în termen de 30 de zile de la data oricăror modificări privind suprafeţele nerezidenţiale.

În situaţia în care contribuabilii nu declară la organul fiscal local suprafaţa folosită în scop nerezidenţial potrivit alin. (2), impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei corespunzătoare clădirilor nerezidenţiale asupra valorii întregii clădiri aflate în evidenţele organului fiscal local.

Reguli de calcul impozit/taxa pe clădiri (art. 460 Cod Fiscal)

  • Pentru determinarea valorii clădirii şi a terenului acoperit de aceasta pentru anul de referinţă se vor utiliza valorile cuprinse în Studiul de piaţă referitor la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din județul Alba, administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia, aferente anului anterior celui de referinţă.
  • Dacă în Studiul de piaţă referitor la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din județul Alba, administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia, valoarea este exprimată în euro/mp, valoarea clădirii se calculează prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate exprimate în metri pătraţi, cu valoarea pe metru pătrat cuprinsă în aceste studii.
  • Dacă valorile sunt exprimate în euro, se va utiliza cursul de schimb al monedei euro la data de 31 decembrie a anului anterior celui de referinţă.

Suprafaţa construită desfăşurată a unei clădiri se determină prin însumarea suprafeţelor secţiunilor tuturor nivelurilor clădirii, inclusiv ale balcoanelor, logiilor sau ale celor situate la subsol sau la mansardă, exceptând suprafeţele podurilor neutilizate ca locuinţă, ale scărilor şi teraselor neacoperite.

  • Dacă dimensiunile exterioare ale unei clădiri nu pot fi efectiv măsurate pe conturul exterior, atunci suprafaţa construită desfăşurată a clădirii se determină prin înmulţirea suprafeţei utile a clădirii cu un coeficient de transformare de 1,4.

Dacă Studiul de piaţă referitor la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din județul Alba, administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia nu conţin informaţii despre clădirile sau terenurile acoperite de aceste clădiri de pe raza unei unităţi administrativ-teritoriale, se vor aplica următoarele reguli:

  • clădiri rezidenţiale: impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotelor prevăzute la art. 2, alin. (1) și (2) asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor art.457 din Codul fiscal, în vigoare la data de 31 decembrie 2022
  • clădiri nerezidenţiale: impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotelor prevăzute la art. 3, alin. (1) și (2) asupra ultimei valori înregistrate în baza de date a organului fiscal, la data de 31 decembrie 2022.

Organul fiscal local va efectua reîncadrarea clădirilor care cuprind atât suprafeţe rezidenţiale, cât şi suprafeţe nerezidenţiale, în categoria clădirilor rezidenţiale sau nerezidenţiale, în baza informaţiilor pe care le deţin şi a situaţiei existente la 31 decembrie a anului anterior celui de referinţă.

Organul fiscal local întocmește şi transmite contribuabililor comunicări referitoare la valoarea clădirilor şi a terenurilor acoperite de acestea, precum şi impozitul aferent acestora, calculate în baza valorilor cuprinse în Studiul de piaţă referitor la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din județul Alba, administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia.

În situaţia în care contribuabilii nu răspund organului fiscal local în termen de 30 de zile de la primirea comunicării, se consideră acceptare tacită a datelor înscrise în comunicare.

Clădiri la care au fost executate lucrări de renovare majoră: din punct de vedere fiscal, anul terminării se actualizează, astfel că acesta se consideră ca fiind cel în care a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor.

Renovarea majoră reprezintă acţiunea complexă care cuprinde obligatoriu lucrări de intervenţie la structura de rezistenţă a clădirii, pentru asigurarea cerinţei fundamentale de rezistenţă mecanică şi stabilitate, prin acţiuni de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, precum şi, după caz, alte lucrări de intervenţie pentru menţinerea, pe întreaga durată de exploatare a clădirii, a celorlalte cerinţe fundamentale aplicabile construcţiilor, conform legii, vizând, în principal, creşterea performanţei energetice şi a calităţii arhitectural-ambientale şi funcţionale a clădirii.

Anul terminării se actualizează în condiţiile în care, la terminarea lucrărilor de renovare majoră, valoarea clădirii creşte cu cel puţin 50% faţă de valoarea acesteia la data începerii executării lucrărilor.

Plata impozitului/ taxei pe clădiri (art. 462 Cod Fiscal)

Impozitul pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv.

Bonificație: pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificaţie de 10% pentru persoane fizice și 5% pentru persoane juridice.

Sumă de până la 50 de lei: Impozitul pe clădiri, datorat aceluiași buget local, de până la 50 lei inclusiv, se plătește integral la primul termen de plată.

Mai multe clădiri în proprietate: În cazul în care contribuabilul are în proprietate mai multe clădiri pe raza municipiului Alba Iulia, prevederile de mai sus se referă la impozitul pe clădiri cumulat.

Contracte de concesiune/ închiriere/ administrare/ folosință:

  • dacă se referă la o perioadă mai mare de un an, taxa pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv
  • dacă se referă la perioade mai mari de o lună, taxa pe clădiri se plăteşte lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare fiecărei luni din perioada de valabilitate a contractului, de către concesionar, locatar, titularul dreptului de administrare sau de folosinţă.
  • dacă se referă la perioade mai mici de o lună, persoana juridică de drept public care transmite dreptul de concesiune, închiriere, administrare sau folosinţă colectează taxa pe clădiri de la concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinţă şi o varsă lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare fiecărei luni din perioada de valabilitate a contractului.

Calculul impozitului/ taxei pe TEREN (art. 465 Cod Fiscal)

Impozitul/Taxa pe teren se stabileşte luând în calcul suprafaţa terenului, rangul localităţii în care este amplasat terenul, zona şi categoria de folosinţă a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.

În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, din care se scad suprafețele de teren acoperite de clădiri, cu sumele din tabelul de mai jos (n.r – sumele sunt cu 4,9% mai mari față de anul acesta):

Zona / Niveluri aplicabile în anul 2023:

  • A: 7.169 lei/ha (față de 6.821 lei/ha, în 2022)
  • B: 5.001 lei/ha (față de 4.758 lei/ha în 2022)
  • C: 3.165 lei/ha (față de 3.011 lei/ha în 2022)
  • D: 1.673 lei/ha (față de 1.592 lei/ha în 2022)

În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare din tabelul următor, iar acest rezultat se înmulțește cu coeficientul de corecție al rangului de localitate care este 4:

Categoria de folosință / Zona / lei/ha

A                  B                    C               D

Teren arabil: 33 lei/ha – 25 lei/ha – 23 lei/ha – 18 lei/ha (în 2022: 31 – 24 – 22 – 17)

Pășune:         25 lei/ha – 23 lei/ha  – 18 lei/ha – 16lei/ha (în 2022: 24 – 22 – 17– 15)

Fâneață:       25 lei/ha – 23 lei/ha – 18 lei/ha – 16 lei/ha (în 2022: 24 – 22 – 17 – 15)

Vie:                55 lei/ha  – 41 lei/ha  – 33 lei/ha  – 23 lei/ha (în 2022: 52 – 39 – 31 – 22)

Livadă:         63 lei/ha – 55 lei/ha  – 41 lei/ha – 33 lei/ha (în 2022: 60 – 52 – 39 – 31)

Pădure/teren cu

vegetație forestieră: 33 lei/ha – 25 lei/ha – 23 lei/ha – 18 lei/ha (în 2022: 31 – 24 – 22 – 17)

Teren cu ape: 18 lei/ha – 16 lei/ha – 8 lei/ha  – 0 (în 2022: 17 lei/ha – 15 lei/ha – 8 lei/ha – 0)

Ca excepţie, în cazul contribuabililor persoane juridice, pentru terenul amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii, impozitul/taxa pe teren se calculează conform prevederilor pentru extravilan dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

  • au prevăzut în statut, ca obiect de activitate, agricultură;
  • au înregistrate în evidenţa contabilă, pentru anul fiscal respectiv, venituri şi cheltuieli din desfăşurarea obiectului de activitate nominalizat mai sus

În cazul unui teren amplasat în extravilan, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în următorul tabel, înmulţită cu coeficientul de corecţie: zona A – 2,4; zona B – 2,3; zona C – 2,2; zona D – 2,1:

Categoria de folosinţă / Niveluri aplicabile în 2023 / ha

  • Teren cu construcții: 36 (în 2022: 34)
  • Teren arabil: 59 (în 2022: 56)
  • Pășune: 33 (în 2022: 31)
  • Fâneață: 33 (în 2022: 31)
  • Vie până la intrarea pe rod: 0
  • Vie pe rod, alta decât cea prevăzută mai sus: 66 (în 2022: 63)
  • Livadă până la intrarea pe rod: 0
  • Livadă pe rod, alta decât cea prevăzută mai sus: 67 (în 2022: 63)
  • Pădure în vârstă de până la 20 ani și pădure cu rol de protecție: 0
  • Pădure sau alt teren cu vegetație forestieră cu excepția celei de mai sus: 19 (în 2022: 18)
  • Teren cu apă, altul decât cel cu amenajări piscicole: 6 (neschimbat)
  • Teren cu amenajări piscicole: 40 (în 2022: 38)

Alte condiții

Pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 500%, începând cu al treilea an, în condițiile stabilite prin hotarâre a consiliului local.

Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri și impozitul pe teren cu până la 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite, situate în intravilan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 09.11.2022 at 15:32

    Aş vrea să văd cât impozit majorat o avea clădirea din dreapta Porţii I a Cetăţii ? Cred că nici un leu în plus, că se consideră discriminare. Dar clădirile din portofoliul Primărie ? Oricum nu urmăreşte nimeni acest lucru.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax