Connect with us
Publicitate

Actualitate

Tentat de marile universități ale lumii? Vezi cum trebuie să te pregătești pentru a studia în străinătate

Publicat

Studiile la o universitate din străinătate sunt o atracție pentru mulți studenți și elevi români, însă, pregătirile și în special formalitățile de îndeplinit sunt adesea descurajante pentru cel ce își dorește să învețe în altă țară. Cu toate acestea, o pregătire riguroasă din timp, poate să îl scutească pe viitorul student de multă osteneală și griji fără rost. Iată cum ai putea să îți simplifici plecarea:

1. Studiază cât mai mult universitatea și programul pe care vrei să-l urmezi. Asigură-te că știi exact cât va dura programul de studii ales de tine, consultă topurile internaționale pentru a verifica locul universității în domeniul pe care ți l-ai ales, află structura cursurilor, câți studenți internaționali vor lua parte la program etc. Cel mai ușor mod de a afla toate aceste lucruri este direct de la reprezentanții universităților, cu care te poți întâlni la târguri educaționale.

2. Află care sunt criteriile de admitere. Unele universități pun accentul pe notele de la bacalaureat, altele pe diploma de licență sau examenele de limbă, iar anumite programe de master cer susținerea unor teste suplimentare precum GMAT sau GRE.

3. Interesează-te de felul în care vei fi evaluat de profesori. Nu strică să ai un as în mânecă și să știi ce să faci pentru a promova mai ușor, fie că ai depredat un eseu, fie că ai de susținut o lucrare practică. În plus, nu vei mai fi surprins când vei descoperi că în Danemarca nota de trecere e 2 sau că, deși au un sistem de notare asemănător cu al nostru, rareori vei lua o notă mai mare de 8 în Olanda, nota 10 fiind rezervată cazurilor excepționale.

4. Întreabă care sunt costurile de trai trai În funcție de țara și orașul în care urmează să studiezi, costurile pot varia de la 500 de euro/lună la peste 800 de euro/lună. Nu uita însă că o parte dintre aceste costuri pot fi acoperite prin muncă part-time.

5. Studiază ofertele de muncă. Află dacă vei avea de un permis de muncă și cât de mult va dura să-l obții. Vezi care este salariul minim pe oră și întreabă universitatea dacă are un centru care să te ajute să cauți un job.

6. Vezi ce posibilități de finanțare există. În cazul în care învățământul nu e gratuit (precum în Scoția, Danemarca, Finlanda, Suedia sau Norvegia), atât universitățile cât și guvernele din diferite țări îți pot oferi împrumuturi sau burse, de până la 100% din taxa de școlarizare. Interesează-te care sunt acestea și dacă ești eligibil pentru vreuna dintre ele.

7. Caută-ți cazare din timp. Cu cât rezolvi dilema locului de cazare mai repede, cu atât mai bine. Unele universități garantează locuri în cămin pentru studenții din afara țării dacă aplici până la o anumită dată. Dacă nu vrei să stai în campus, caută site-uri de oferte de cazare și încearcă să contactezi agențiile. Locuințele cele mai accesibile și interesante se închiriază repede.

8. Comunică cu restul studenților români. Conaționalii te pot ajuta cu o o mulțime de sfaturi privind traiul de zi cu zi, inclusiv despre cu cele mai bune locuri de cazare, ce cartelă de telefon să-ți iei, unde găsești cea mai bună mâncare sau de unde poți cumpăra produse ieftine. Poți să îi contactezi căutând forumuri dedicate (precum Space.edmundo.ro) sau Romanian Societies (în cazul universităților din Marea Britanie).

9. Asigură-te că ai toate actele necesare. Înainte să pleci, fii sigur că ai cu tine tot ce-ți trebuie. Universitățile îți pot cere anumite acte în original, de exemplu: diploma de bacalureat/licență și traducerea lor legalizată, rezultatele testului de limbă, scrisoarea oficială de acceptare la universitatea lor sau asigurarea de sănătate. Întreabă universitatea ce acte îți vor fi necesare, atât pentru a te înscrie ca student, cât și pentru permisul de muncă (acolo unde este cazul). Ar fi util și să lași acasă o procură notarială pentru unul dintre părinții sau prietenii tăi, în cazul în care e nevoie să fii reprezentat legal la bancă, birouri de eliberat acte sau în alte locuri.

10. Gândește-te ce o să faci după cursuri. Ca student internațional te bucuri de o mulțime de facilități la universitate (de exemplu un simulator de zbor sau un studio de înregistrare muzică) și în afara ei (precum reduceri la muzee sau alte atracții). Mai mult, vei descoperi că poți călători ușor și la costuri destul de mici între țări dacă studiezi în Europa de Vest, așa că ai putea chiar să-ți plănuiești o vacanță.

De mare ajutor în planificarea plecării la studii în afară sunt târgurile de universități și consilieri educaționali. Cel mai mare târg internațional de facultăți din Europa de Est, se va desfășura pe 16-17 martie la București, pe 19 martie la Timișoara sau pe 21 martie la Iași. Cei interesați de participarea la târg se pot înregistra înainte pe site-ul RIUF.

Sursa: evz.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate