EVENIMENT
Teologie socială, o specializare ce nu se regăseşte în nomenclatorul meseriilor. Vezi ce spun reprezentanţii Facultăţii de Teologie
Un aspect privind recenta discuţie, în contextul căreia Ministerul Educaţiei a atras atenţia că universităţile ar trebui să se orienteze să instruiască tinerii pentru meserii căutate pe piaţă, a fost semnalat de deputatul PNL de Alba, Călin Potor. Potrivit acestuia, în ţară sunt pregătiţi absolvenţi de facultăţi pentru a căror specializare nu există meserii recunoscute de statul român, spre exemplu teologie. Reprezentanţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” cunosc problema şi susţin că au făcut toate demersurile necesare, însă situaţia nu a fost rezolvată. Oricum, absolvenţii din Alba Iulia au şanse mari să fie implicaţi în muncă, în aşezămintele sociale aparţinând Arhiepiscopiei Ortodoxe.
Licenţiaţii de Teologie socială ortodoxă, nerecunoscuţi oficial pe piaţa muncii
„Am primit numeroase sesizări de la absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii <1 Decembrie 1918> din Alba Iulia privitoare la un aspect controversat şi ilegal. În fapt, aceşti absolvenţi au primit titlul de <licenţiaţi în teologie>, în domeniul <teologie>, după programul de studii/specializarea <Teologie socială ortodoxă>, însă nimeni nu îi angajează după terminarea facultăţii, pe motiv că nu există o meserie recunoscută oficial în acest sens”, a declarat deputatul Călin Potor.
Aceşti absolvenţi nu se regăsesc în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), chiar dacă ar putea fi incluşi în categoria asistenţilor sociali. Din informaţiile puse la dispoziţie de deputatul liberal, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali „se opune în a recunoaşte absolvenţii de teologie socială, drept pentru care nu aprobă prezenţa lor în nomenclatorul de meserii din România”.
Problema ar trebui rezolvată de Ministerul Educaţiei, având în vedere că aceeaşi autoritate a iniţiat eficientizarea programelor de studii în învăţământul superior, în contextul cererii anumitor specializări pe piaţă.
Reprezentanţii Facultăţii de Teologie din UAB: „90% dintre absolvenţi sunt încadraţi în aşezămintele sociale ale Arhiepiscopiei”
În cazul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la specializarea Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială, în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă au fost admişi 24 de tineri care au devenit studenţi de anul I. Specializarea funcţionează în cadrul instituţiei albaiuliene din 1995, oferind un program de studiu de 3 ani. Potrivit reprezentanţilor Facultăţii de Teologie, problemele cu recunoaşterea dublelor specializări au fost resimţite după intrarea în vigoare a sistemului Bologna, prin care s-a vrut o armonizare a învăţământului românesc cu cel european şi totodată o recunoaştere a diplomelor autohtone peste hotare. Ultimele trei promoţii de absolvenţi cu licenţă în această dublă specializare au intrat în categoria celor care nu au mai fost recunoscuţi oficial pe piaţa muncii din ţară, chiar dacă domeniul Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială este acreditat. Oficialii Facultăţii de Teologie susţin că au iniţiat toate demersurile necesare pentru ca tinerii care au urmat cursurile în acest domeniu oferit de instituţia albaiuliană să aibă o specializare recunoscută de nomenclatorul de meserii, însă fără rezolvare până acum. Totuşi, aceştia au precizat că absolvenţii au toate şansele să-şi găsească un loc de muncă la aşezămintele sociale din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, circa 90% fiind incluşi în programele sociale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.