Connect with us
Publicitate

Actualitate

Termen limită pentru depunerea proiectelor pentru ajutorarea romilor, de către primării – 30 septembrie

Publicat

Proiectul de incluziune socială, derulat de  Fondul Român de Dezvoltare Socială „Pentru o viață mai bună în comunitățile de romi” a fost tema unui seminar desfăşurat marţi, la Instituția Prefectului Alba. În cadrul acestuia, s-a discutat despre problemele sociale a populațiilor sărace, în special ale comunităților de romi şi despre realizarea a cât mai multor proiecte pentru a putea fi accesați banii europeni.

Reprezentanții administraţiilor locale și județene participanţi s-au informat despre accesarea cât mai facilă a acestor fonduri de la UE. Cei care vor să depună astfel de proiecte trebuie să țină cont de câteva aspecte. În primul rând se finanțează proiecte cu abordare integrată, ce au ca scop principal îmbunătățirea condițiilor de trai în comunitățile de romi care se confruntă cu un nivel foarte ridicat de săracie. De asemenea, contribuția locală trebuie să fie de cel putin 6%, dar nu mai mare de  60%. Un alt aspect este acela că proiectele trebuie să fie depuse până pe data de 30 septembrie, atunci când este termenul limită de depunere a dosarelor pentru finanțare.

Organizatorii acestui eveniment doresc să-i sprijine pe solicitanți, prin asistență de specialitate, pentru a facilita realizarea și depunerea unor astfel de proiecte. În județul Alba au fost implementate până acum în jur de 40 de astfel de proiecte, însă mai există 30 de comunități care fie nu au depus, fie au avut proiecte neeligibile, respinse ulterior. Proiectele pot fi depuse la sediul sucursalei FRDS Alba Iulia din strada Miron Costin, nr.2, etaj 1 apartament 6, camera 1 sau prin poștă, la Oficiul Poștal 3, CP 26, cod 510310, Alba Iulia, pentru solicitanții din județele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara, Mureș, Sibiu și Timiș.

În Uniunea Europeană, etnia romă a ajuns la 18 milioane de membri, adică circa 2% din populație. În cadrul acestui proiect pot fi realizate componente de mică infrastructură, cum ar fi: reabilitarea drumurilor din interiorul comunităților, reabilitarea, modernizarea, extinderea sau construcția de sisteme de alimentare cu apă, sisteme de canalizare, reabilitarea sau construirea de centre comunitare, reparații de mică anvergură la locuințele beneficiarilor sau chiar branșarea la rețeaua electrică. De asemenea, se pot realiza centre de zi, servicii de promovare a ingrijirii și sănătății, pregătire vocațională și totodată orientare profesională, dar și realizarea de centre culturale pentru astfel de comunități.

În perioada 2007 – 2013, prin Programul de Intervenţii Prioritare (PIP), aproximativ 135 dintre cele mai sărace aşezări din România, locuite preponderent de romi beneficiază de finanţare pentru rezolvarea celor mai stringente probleme de infrastructură şi servicii sociale.

PIP este una din cele patru componente ale Proiectului de Incluziune Socială, asumat de Guvernul României şi finanţat dintr-un împrumut rambursabil de la Banca Mondială, al cărui obiectiv principal este îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi creşterea nivelului de incluziune socială pentru cele mai vulnerabile categorii de persoane din societatea românească.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate