Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Testamentul contelui Batthyany. Ce scrie în documentul din procesul în care se solicită retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia


Publicat

sigiliu testamentTestamentul redactat de Iganac Batthyany în anul 1798, probă în instanţă în cadrul procesului în care Arhiepiscopia Romano-Catolică solicită retrocedarea Bibliotecii Bathyaneum, cuprinde toate realizările şi bunurile deţinute sau dobândite treptat de episcopul Transilvaniei, printre care Observatorul astronomic cu foarte scumpele aparate și instrumente, Biblioteca și atelierul de legătorie. Tipografia și instrumentele muzicale au fost trecute doar în testamentul  din 15 noiembrie 1798.

Citește și Testamentul contelui Batthyany, probă în procesul privind retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia

„Testamentul redactat la 31 iulie 1798 de către Ignac Batthyany cuprinde importante date despre fondarea Institutului Batthyanian, obiectiv de facto et de jure al acestui act. Dintr-o mai atentă analiză rezultă, că donaţia se referă la. În ordinea prezentării, acestea sunt: Observatorul astronomic cu foarte scumpele aparate şi instrumente, Biblioteca şi atelierul de legătorie. Tipografia şi instrumentele muzicale au fost trecute doar în testamentul din 15 noiembrie 1798. Dar în acest act episcopul menţionează explicit şi faptul că îşi donează colecţiile de monede, minerale şi cochilii, care se regăsesc în cele două inventare ale bunurilor rămase la moartea să în reşedinţele de la Alba Iulia şi Cluj, şi înscrise la cererea Guvernului Transilvaniei în procesul-verbal al adunării Capitlului Catedral al Diecezei Româno-Catolice, reunit la 24 aprilie 1801”, afirmă Doina Hendre Biro, reprezentantul Bibliotecii Batthyaneum, într-un articol pe blogul instituţiei.

Potrivit articolului, în anul 1798, Batthyany deținea și alte rare și valoroase piese de colecție, aranjate inițial în sala mare a Observatorului, pentru a sta apoi la baza primului muzeu, fondat în cadrul Institutului Batthyanian de către episcopul Karoly Gusztav Majlath. Episcopii care s-au succedat, au menținut tradiția de a-și dona cărțile și colecțiile personale aceluiași Institut. Asa se justifică numărul de unități bibliografice și de obiecte cu valoare culturală deosebită deținute în prezent. Numeroase cataloage, liste și documente fac referire la aceste donații, în timp ce obiectele sunt înscrise în inventare realizate temporar, înainte sau/și după preluarea Institutului Batthyanian.

”Pentru colecţia de numismatică amintim primul catalog al episcopului Batthyany, din anul 1792, în care sunt descrise 986 de monede, inventarul redactat de Andreas Cseresnyes în martie 1821 şi revizuit în 4 septembrie 1823, registrul de intrare numărul 160 din 31 decembrie 1852, care consemnează donaţia colecţiei de monede a episcopului Nicolaus Kovacs, lista redactată de directorul bibliotecii, canonicul Antal Beke între anii 1862-1887 care indică o creştere a cifrei monedelor la 1855, şi nu în ultimul rând, catalogul întocmit în 1898 de către bibliotecarul Peţer Korody în colaborare cu arheologul Adalbert Cserni.

Colecţia de cochilii este înscrisă în actele de achiziţionare a bibliotecii arhiepiscopul Vienei, Cristophoro Migazzi, iar despre colecţia de aproape trei mii de minerale aflăm din documentele care consemnează intenţia episcopului Ignac Batthyany, de a o achiziţiona de la guvernatorul minelor din Transilvania”, susţine Doina Hendre Biro.

Celelalte bunuri culturale au fost sistematic evidenţiate începând din 1885: sute de obiecte cu valoare liturgică, artistică, arheologică, istorică şi bibliofilă, realizate în tehnici diferite în mari ateliere europene, piese de orfevrerie, costume şi ornate liturgice, tablouri, obiecte personale, dar şi artefacte, din preistorie până în perioadă medievală. Dintre acestea se pot menţiona o tăbliţa cerată română, cinci tablete cu scriere cuneiforma şi mai ales obiectele unice,-arme şi costume princiare, provenite din 33 de morminte ale Catedralei Româno-Catolice din Alba Iulia. Zeci de documente restituie alte preţioase date privind provenienţa obiectelor colectate la solicitarea episcopului Karoly Gustav Majlath, din parohiile catolice ale Transilvaniei, obiecte care au fost expuse în primul muzeu, fondat la 12 octombrie 1912.

„Sunt aceleaşi colecţii care au determinat Ministerul Artelor să aprobe o schema de organizare a Muzeului Batthyaneum din Alba Iulia pe baza deciziei din 27 mai 1950, după ce în 1948 solicitase un inventar al acestora. Pe plan local muzeul se afla sub jurisdicţia Comitetului pentru Aşezăminte Culturale Alba. Şi sunt aceleaşi colecţii care din decembrie 2012 fac obiectul expoziţiilor temporare organizate în spaţiul expoziţional de la etalul I al Batthyaneum-ului”, mai susţine reprezentantul Bibliotecii din Alba Iulia.

sursa: batthyaneumblog.wordpress.comȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Meteș: Opt copii buni la învățătură din cinci familii modeste au nevoie de rechizite pentru școală

Publicat

Opt copii ai unor familii din Meteș (județul Alba) au nevoie de rechizite pentru a merge la școală, potrivit voluntarilor de la Fapte bune din Alba. 

Copiii, cu rezultate foarte bune la școală, provin din 5 familii modeste, fără posibilități materiale. 4 dintre familii sunt monoparentale. 

Aceștia au nevoie de 23 caiete de matematică, 19 caiete tip dictando, 5 caiete de tip 1, 8 cutii creioane colorate, 8 penare, 8 stilouri, 8 blocuri de desen, 8 cutii acuarele, 5 truse geometrice, 5 dicționare ale limbii române pentru elevi.

În limita posibilităților, copiii au nevoie și de 8 ghiozdane și eventual niște haine.

Detalii despre cum pot ajunge rechizitele la copii se pot obține pe grupul de Facebook Fapte Bune din Alba.

Toți cei 8 copii au rezultate foarte bune la școală, fiind recomandați de educatoare și învățătoare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Cum a evoluat poluarea aerului în Sebeș după recordul negativ înregistrat în weekend. Analiza ultimelor patru zile

Publicat

Calitatea aerului din Sebeș s-a îmbunătățit ușor în ultimele două zile, după valorile îngrijorătoare înregistrate în weekend de stația de monitorizare și de laboratorul Primăriei.

Timp de două zile, municipiul a fost „centrul” poluării din România, un punct „roșu” pe harta cu indicii de calitate a aerului măsurați în cele peste 100 de stații din țară. 

Reamintim faptul că în perioada 23 – 24 ianuarie, aerul din municipiul Sebeș a fost cel mai poluat din țară, potrivit datelor înregistrate de stația de monitorizare AB-2 Sebeș, parte a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).

Vezi și HARTĂ: SEBEȘ, în topul poluării pe țară, duminică. Valorile corespunzătoare particulelor în suspensie PM10, depășite

Atât stația de monitorizare cât și laboratorul Primăriei Sebeș au indicat depășirea de peste patru ori a valorii limită zilnice recomandate pentru protecția sănătății umane în cazul particulelor în suspensie PM 10.

De asemenea, și valorile particulelor în suspensie PM 2,5 au fost cu mult mai mari decât limitele prevăzute de lege, fapt ce a creat îngrijorare atât în rândul cetățenilor cât și al autorităților.

Primarul Dorin Nistor a anuțat duminică seara că va convoca o întâlnire instituțională pentru a discuta despre problema calității aerului din oraș.

Citește și Autoritățile din Sebeș au intrat în ALERTĂ după ce duminică aerul din municipiu a fost CEL MAI POLUAT din România

Situația valorilor înregistrate în ultimele patru zile, măsurate de laboratorul Primăriei Sebeș

Sâmbătă, 23 ianuarie

Sâmbătă, nivelul maxim al particulelor în suspensie PM 10 a fost înregistat în Sebeș la ora 24:00 – 283.01 µg/m3. La aceeași oră a fost înregistrată și valoarea maximă a particulelor în suspensie PM 2,5 – 273.79 µg/m3. În 23 ianuarie, cea mai mică valoare a PM 10 a fost înregistrată la ora 15:00 – 79.05 µg/m3. În cazul PM 2,5, cea mai mică valoare a fost înregistrată la ora 16:00 – 71.33 µg/m3.

Media particulelor în suspensie a fost de 149.74 µg/m3 pentru PM 10, de aproape trei ori mai mare decât valoarea limită zilnică recomandată pentru protecția sănătății umane (50 µg/m3). În cazul particulelor în suspensie PM 2,5, media zilnică a fost de 143.07 µg/m3, în condițiile în care potrivit Legii nr. 104 din 15 iunie 2011, valoarea limită anuală este de 20 µg/m3.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost 6 -„Extrem de rău”. 

Duminică, 24 ianuarie

Valorile particulelor în suspensie (PM 10 și PM 2,5) s-au menținut ridicate și duminică. La ora 01:00 acestea indicau 228.88 µg/m3 pentru PM 10 și 220.16 µg/m3 pentru PM 2,5.

Față de ziua anterioară minimele PM 10 și PM 2,5 au scăzut de aproape 15 ori. Astfel, la ora 13:00 au fost înregistrate valori de 5.37 µg/m3 pentru PM 10 și 4.50 µg/m3 pentru PM 2,5.

Media zilnică a fost de 92.25 µg/m3 pentru PM 10 și 87.13 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș s-a menținut la 6 – „Extrem de rău”.

Luni, 25 ianuarie

După două zile în care Sebeșul a fost „centrul poluării” din România, valorile particulelor în suspensie s-au redus luni de circa trei ori.

Valorile maxime înregistrate la ora 01:00 erau de 72.17 µg/m3 pentru PM 10 și 67.20 µg/m3 pentru PM 2,5. Minimele înregistrate au fost de 1,90 µg/m3 pentru PM 10 (la ora 12:00) și 0,90 µg/m3 pentru PM 2,5 (la ora 11:00).

Media zilnică a fost de 20.09 µg/m3 pentru PM 10 și 17.73 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost 2 – „Acceptabil”. 

Marți, 26 ianuarie

Nivelul maxim al particulelor în suspensie a fost înregistrat marți la ora 22:00. Valoarea PM 10 a fost de 92.23 µg/m3 iar pentru PM 2,5 a fost de 90.73 µg/m3.

Valorile minime au fost înregistrate la ora 07:00, și au fost de 16.68 µg/m3 pentru PM 10 și 15.78 µg/m3 pentru PM 2,5.

Media zilnică a fost de 42.51 µg/m3 pentru PM 10 și 40.39 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost – 4 – „Rău”. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ce spune medicul Virgil Musta despre Ivermectină. Cât de eficient este ”medicamentul minune” la tratarea bolnavilor Covid-19

Publicat

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, a vorbit despre ivermectină și utilizarea ei în tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2. 

Virgil Musta a explicat în exclusivitate pentru DC News cât de eficientă este substanța ivermectină în tratarea bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2 și cum un tratament de acest fel s-ar putea aplica și bolnavilor din România.

Citește și Isterie națională după ce IVERMECTINA, un antiviral pentru animale, s-a zvonit că tratează COVID-19. Ce spun veterinarii

”Noi nu avem experiență pentru că nu am folosit acest medicament. La nivel internațional sunt câteva studii care analizează efectul ivermectinei în diferite faze a bolii.

Din câte știu eu, fiind un antiviral, eficiența lui maximă este în faza inițială a bolii, în prima săptămână și în formele ușoare, moderate. Nu știu dacă există eficiență și în formele critice.

Pe de altă parte, studiile care sunt în desfășurare sunt studii cu un număr nu foarte mare de pacienți astfel că atât OMS, cât și CDC au spus că ivermectina poate fi folosită, dar doar în studiile clinice, fără să intre în ghidurile terapeutice pentru infecția SARS-CoV-2.

Pe măsură ce studiile aduc noi dovezi de eficiență, atunci probabil că la un moment dat, dacă sunt eficiente, ar putea fi acceptate.

Pe moment nu sunt acceptate ca să fie folosite în ghidurile terapeutice ci doar în studii clinice, atât în Europa, cât și în Statele Unite. La noi în țară nu există medicamentul de uz uman avizat.

La noi este avizat doar medicamentul de uz animal ceea ce nu intră în discuție să fie folosit nici măcar în studii clinice pe oameni.”- a spus dr. Musta la DCNews.

Medicamentul ivermectină ar fi oprit creşterea virusului SARS-CoV-2 în cultura celulară, în 48 de ore, potrivit unui studiu publicat în revista Antiviral Research, în luna august a anului 2020.

Studiul a fost condus de cercetătorii de la Monash Biomedicine Discovery Institute, de la Universitatea din Melbourne, şi Peter Doherty Institute of Infection and Immunity, de la Royal Melbourne Hospital. Oamenii de ştiinţă au arătat că medicamentul, care este un antiparazitar, este deja disponibil în întreaga lume ar ucide virusul în 48 de ore.

Cercetătorii cred că funcţionarea ivermectinei asupra coronavirusului are legătură cu faptul că noul virus blochează, în realitate, capacitatea celulelor-gazdă de a-l elimina.

ANSVSA: utilizarea produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină poate avea consecințe grave

În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice.

Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.

ANSVSA precizează că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane.

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat, miercuri, că ivermectina nu este în prezent un medicament care să dovedească eficienţă în tratamentul infecţiei COVID.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Oficial: Numărul românilor vaccinați cu Pfizer BioNTech a depășit, miercuri, o jumătate de milion

Publicat

Peste 42.000 de români au primit vaccinul Pfizer BioNTech, în ultimele 24 de ore. 25.718 persoane au fsot vaccinate cu 1 doză, în timp ce 16.608 persoane au primit a doua doză.

Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 570.704.

S-au vaccinat în total peste o jumătate de milion de cetățeni ai României din care:

  • 456.154 persoane vaccinate cu 1 doză;
  • 57.275 persoane vaccinate cu 2 doze.

Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate