Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Testamentul lui Avram Iancu, preluat în custodie de Biblioteca Centrală Universitară din Cluj. A fost donat de familia Raţiu şi va fi prezentat într-o expoziţie

Publicat

avram iancuTestamentul olograf al lui Avram Iancu a fost preluat în custodie de către Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj. Documentul a fost păstrat până acum, timp de 150 de ani, de către familia Raţiu.

“Transmis generațional, acest testament a ajuns în posesia lui Ion Rațiu, candidat la președinția României în anii 1990, fiind păstrat ca o piesă de mare valoare documentară și în egală măsură, cu o puternică valoare simbolică”, potrivit reprezentanţilor BCU.

Testamentul a fost păstrat de către familia Rațiu, care este considerată de istorici o exponentă a familiei românești transilvănene “dedicată idealurilor naționale și de unitate politică a românilor”.

„Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea mea fericită, pentru care după puteri am și lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranțele mele și jertfa adusă se prefac în nimica. Nu știu câte zile mai pot avea. Un fel de presimțire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară și hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mișcătoare și nemișcătoare să treacă în folosul națiunii și întru ajutorul înființării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile națiunii noi. Câmpeni, 20 decembrie, Avram Iancu, avocat”.

Predarea documentului a fost făcută de fiul cel mare al lui Ioan Rațiu, Indrei. Mapa cu testamentul conține și o serie de alte documente legate de familia și viața lui Avram Iancu și este una dintre cele mai importante donații făcute de familia Rațiu bibliotecii clujene. Potrivit dorinţei fostului lider al Partidului Național Țărănesc, în ultimii 15 ani, până acum două săptămâni, testamentul a fost în posesia lui Mihai Bănică, bodyguard al lui Ion Rațiu și prieten al său.

Datat 20 decembrie 1850, documentul scris cu cerneală neagră, a fost redactat de către însuşi Avram Iancu.

Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” va organiza special pentru acest eveniment o expoziție, care va avea ca piesă centrală Testamentul olograf al lui Avram Iancu, care va fi astfel expus pentru a fi văzut de public. Expoziția va fi deschisă la sediul instituției, aflat în Cluj-Napoca

De asemenea, pentru a face cunoscut conținutul acestui testament unei mase cât mai mari de oameni, actul va fi digitizat.

Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de de moți înstăriți din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluția de la 1848, Avram Iancu făcea parte dintre fruntașii intelectualității românești transilvănene luptătoare pentru emanciparea socială și națională. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai și 15-23 septembrie 1848, și conducătorul cetelor înarmate de țărani și mineri din Munții Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate. Avram Iancu s-a stins din viață la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criș și a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, la umbra Gorunului lui Horea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax