Connect with us
Advertisement

Actualitate

Teste de integritate pentru angajaţii Gărzii Financiare care trec în noua structură ANAF. Victor Ponta: „Nu neapărat va fi angajată toată lumea”. Vezi ce spune Opoziţia din Alba

Publicat

Premierul Victor Ponta a făcut, joi, precizări legate de reorganizarea ANAF. A declarat că numărul de posturi în noua structură va fi acelaşi, însă „nu neapărat va fi angajată toată lumea”. În plus, angajaţii de la Garda Financiară vor trebui să dea concurs şi teste de integritate. Fostul şef al Gărzii Financiare Alba, Dorin Nistor (PDL) declara acum două săptămâni la Alba Iulia că jumătate din angajaţii DGFP Alba ar urma să-şi piardă locurile de muncă în urma reorganizării ANAF.

Premierul Victor Ponta a declarat că „Direcţia Regională a Finanţelor Publice este la Braşov şi cea Antifraudă este la Sibiu. Acum s-ar putea să se supere şi Braşovul şi Sibiul. Eu mă gândeam să fie repartizat corect. Braşovul are structura deja existentă, iar Sibiul este oraşul cu dezvoltare economică pozitivă şi trebuie să aibă structura de combatere antifraudă”.

Întrebat dacă vor exista disponibilizări la ANAF, Vamă şi Garda Financiară în urma reorganizării, premierul a spus că „numărul de posturi este acelaşi, dar nu neapărat va fi angajată toată lumea”.

„Cei din Garda Financiară au locuri unde să se angajeze, dar trebuie să dea nişte concursuri. Ca să fiu sincer, trebuie să dea inclusiv nişte teste de integritate. S-ar putea ca unii să mai rămână pe afară, ceea ce nu e neapărat rău. Important este să treacă cei buni, dar numărul de posturi este. Nu trebuie neapărat să plece, ci doar cei care e mai bine să plece din motive pe care le înţelegeţi când vorbim de Gardă”, a mai declarat Victor Ponta.

Fost director al Gărzii Financiare Alba, Dorin Nistor, reprezentant PDL Alba, a declarat acum două săptămâni că jumătate din angajații Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Alba își vor pierde locurile de muncă în urma reorganizării ANAF. Acesta susține că, deși Ordonanța 74 prevede că personalul direcțiilor generale ale finanțelor publice, se preia în cadrul direcțiilor generale regionale, angajații vor fi nevoiți să se relocheze la Brașov și să dea concurs pe post.

Potrivit lui Dorin Nistor, Ordonanța 74, care prevede reorganizarea ca urmare a fuziunii prin absorbție și preluarea activității Autorității Național a Vămilor și a Gărzii Financiare, va face să dispară o mare parte a angajaților DGFP Alba. Mai precis, din totalul de 233 de angajați, cât are instituția în prezent, peste 100 vor trece prin desfacerea contractului de muncă și, eventual, relocare la regiune sau în alte instituții.

„Ordonanța 74 arată că direcțiile generale se vor desființa iar tot ceea ce înseamnă organism suport din cadrul direcțiilor generale (salarizare, serviciu resurse umane, contestații, contabilitate) vor fi mutate la direcțiile regionale. Asta înseamnă că o mare parte din personalul direcțiilor publice dispare. Se face o relocare a costurilor acolo. Posturile vor fi mutate, dar foarte puțini oameni se vor muta acolo. (…) din totalul de 233 de angajați DGFP Alba, vor dispărea peste 100. O parte vor fi relocați în administrație, sau în alte părți. Este clar că ordonanța prevede că posturile vor dispărea, cum vor fi ele  preluate se va clarifica prin normele de aplicare la Ordonanța 74. Ei nu vor fi mutați pe alte posturi, ci li se va desface contractul de muncă. Dacă ei vor opta să dea concurs pentru posturi în direcția regională, este opțiunea lor, dar nu vor avea prioritate”, a declarat Dorin Nistor.

„În momentul de față se vorbește despre o relocare la Brașov a Direcțiilor Generale a Finanțelor Publice și este clar că o mobilitate a personalului este aproape imposibilă. În condițiile în care aceste posturi se desființează, ei oricum vor fi nevoiți să dea concurs. Consecința este în primul rând asupra mediului economic. Contribuabilii mijlocii vor fi administrați direct la regională. Asta înseamnă că fiecare contribuabil mijlociu, cei care sunt de fapt motorul principal al economiei române, va trebui să aibă un corespondent în orașul reședință de regiune, ceea ce înseamnă mutarea unui sediu administrativ acolo. Practic, îi va determina pe agenții economici să meargă înspre regiune. Pe termen mediu și lung, județele, în afara celui care va avea reședința de regiune, vor avea de suferit. Crește numărul șomerilor, dar și piața imobiliară va avea de suferit. Tinerii vor avea tendința să se relocheze acolo și nici într-un caz în celelalte orașe”, a mai spus Nistor.

Serviciile de inspecție fiscală vor continua să existe la nivelul județelor și nu vor fi afectate de reorganizare.

Vezi AICI mai multe detalii despre reorganizarea ANAF.

UPDATE: Şi în conferinţa de la sfârşitul acestei săptămâni reprezentanţii PDL Alba s-au referit la problema reorganizării ANAF. Deputatul PDL, Clement Negruț, a declarat că „schimbările care au avut loc în structura Agenției Naționale de Administrare Fiscală generează disponibilizări și pierderi de atribuții pentru Finanțele din Alba. Alba Iulia a pierdut în fața Brașovului. Direcția Generală a Finanțelor Publice Alba va fi nevoită să reducă semnificativ din posturile pe care le are în momentul de față și va fi coordonată de la Brașov, oraș al cărui primar își arăta nu de mult disprețul față de capitala de suflet a tuturor românilor, spunând că <La Alba te duci doar dacă ai treabă>. USL-ul a început iată, regionalizarea, pentru că, așa cum am mai spus, prin înființarea direcțiilor regionale de finanțe se stabilesc, indirect, capitalele regiunilor.”

Negruţ susţine că se poate spune că au început primele disponibilizări masive făcute în administrația centrală de actualul executiv. “Potrivit ANFP, până în prezent au fost propuse pentru desființare 132 de posturi ocupate din administrația centrală și 5.700 de posturi vacante din administrația centrală și locală. OUG 7/2013, instrumentul prin care USL face aceste disponibilizări, nu precizează criteriile după care vor fi concediați oamenii, lăsând astfel la latitudinea șefilor de instituții, mare parte din ei numiți de PNL și PSD, să-i dea la oparte pe cei care deranjează. Din păcate, se pare că în septembrie va urma un nou val disponibilizări, în total vor rămâne pe drumuri aproximativ 6000 de români”, mai spune Negruţ.

Negruț a solicitat Avocatului Poporului să atace OUG 77/2013, deoarece încalcă drepturile fundamentale ale funcționarilor publici, în lipsa unor criterii obiective şi ministrului Muncii să prezinte planul de reconversie profesională și de integrare pe piața muncii a celor disponibilizați.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement