Educație
Tichete educaționale 2023: termenul până la care părinții pot depune cereri. Perioada a fost extinsă
Tichete educaționale 2023: termenul până la care părinții pot depune cereri a fost prelungit cu o lună. Potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial, solicitările pot fi depuse până în 26 noiembrie.
Modificarea a apărut în Monitorul Oficial, în ordonanța de urgență privind modificarea și completarea OUG nr. 58/2023. Aceasta se referă la acordarea primelor de carieră didactică și profesională, potrivit edupedu.ro.
”Reprezentantul legal sau reprezentanții legali, tutorele/tutorii potențialilor destinatari finali, care se încadrează în condițiile de eligibilitate (…) depun la unitatea de învățământ cererea:
- în termen de 45 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei OG și
- 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor pentru anii școlari aferenți perioadei 2024—2027”, prevede documentul.
De tichetele educaționale ar urma să beneficieze 410.000 de copii din medii defavorizate, din ciclurile preșcolar, primar și gimnaziu.
Tichete educaționale 2023: condiții de acordare
Tichetele educaționale sunt în valoare de 500 de lei. Cu acestea pot fi achiziționate rechizite sau haine pentru școală.
Condiții:
- pentru preșcolari: venitul lunar pe membru de familie, cel mult 633 de lei
- pentru elevi (primar sau gimnazial): venitul lunar pe membru de familie, cel mult 1500 de lei
- se iau în considerare veniturile care se află în evidența ANAF în luna iulie a fiecărui an în care se acordă sprijinul
- venitul mediu net lunar se calculează de STS; se adună veniturile persoanelor din componența familiei, din luna iulie a fiecărui an; se împarte rezultatul la numărul acestora
Tichete educaționale 2023. Beneficiarii
- preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii: vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent; vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei
- elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.
Tichete educaționale 2023: perioada de depunere a cererilor
Cererile pot fi depuse la unitățile de învățământ până în 26 noiembrie.
Tichete educaționale 2023: cum pot fi utilizate
Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional emise nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.
Pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru achiziționarea serviciilor de sprijin educațional pentru care au fost emise.
Se interzice unităților afiliate acordarea unui rest de bani la tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional.
Vor fi alimentate la începutului anului școlar sau pe parcursul anului școlar în care se acordă sprijinul, exclusiv cu valoarea nominală prevăzută (500 de lei).
Unitățile au obligația de a evidenția pe bon fiscal distinct, contravaloarea produselor comercializate care se încadrează în categoria materiale școlare.
Valoarea nominală a tichetelor sociale pe suport electronic nu poate să fie diminuată în anul calendaristic în care se acordă.
Contravaloarea tichetului social pe suport electronic pentru sprijin educațional reprezintă venit neimpozabil.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News