Connect with us
Advertisement

Actualitate

Tichetele de masă acordate şi pe „portofel electronic”. Va fi folosit exclusiv la achiziționarea de alimente

Publicat

tichete de masa Salariaţii vor putea primi din partea angajatorilor tichete de masă şi în format electronic, sub forma unui „portofel electronic” folosit exclusiv la achiziţionarea de alimente, care nu va permite retrageri de numerar, iar numărul tichetelor primite lunar nu îl va depăşi pe cel al zilelor lucrătoare.

Portofelul electronic, alternativă la tichetele de masă emise pe hârtie, va avea un suport asemănător cardului bancar, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Guvern.

Angajatorii vor stabili împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau ai salariaţilor, prin contractele colective de muncă, clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, precum şi forma suportului acestora, respectiv suport electronic şi/sau hârtie.

În cazul acordării tichetelor de masă în format electronic, angajatorii vor alimenta portofelul electronic cu valoarea nominală aferentă tichetelor de masă, care va fi folosită exclusiv pentru achiziţionarea de produse alimentare, fără a permite efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar.

Actul normativ elimină totodată prevederile care limitează utilizarea a maximum două tichete de masă/zi.

„Un alt element de noutate introdus de actul normativ constă în aplicarea unitară a reglementărilor în cazul salariaţilor care lucrează în regim de tură. Astfel, în cazul în care un angajat lucrează în ture şi timpul de lucru este mai mare de 8 ore/zi, numărul de tichete de masă (indiferent de suportul pe care sunt emise, hârtie sau electronic) la care are dreptul pe lună se calculează adunând numărul de ore lucrate şi împărţind această sumă la 8. Concret, în actul normativ se menţionează că salariaţii vor beneficia lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care sunt prezenţi la lucru în unitatea angajatorului, iar acest număr nu poate depăşi numărul de zile lucrătoare”, informează Guvernul.

Reprezentanţii Visa Europe apreciază că iniţiativa are potenţial să încurajeze dezvoltarea plăţilor electronice în România şi să susţină eforturile autorităţilor pentru utilizarea fondurilor în scopul destinat.

„Stimularea concurenţei prin introducerea cardurilor de masă va conduce la creşterea eficienţei şi scăderea costurilor serviciilor pentru cei aproximativ 40.000 de angajatori care oferă astfel de beneficii şi pentru comercianţi, precum şi avantaje multiple pentru circa 1,8 milioane de salariaţi care primesc în prezent tichete de masă”, a declarat într-un comunicat Cătălin Creţu, director subregional pentru România, Croaţia şi Slovenia al Visa Europe.

Potrivit operatorului de carduri, această modalitate de acordare a tichetelor de masă optimizează pentru angajatori costurile şi procesele cu achiziţionarea, transferul şi distribuţia tichetelor, reduce considerabil volumul de muncă alocat şi elimină costul lunar al tipăririi tichetelor pe suport de hârtie.

Pentru angajaţi prezintă o flexibilitate mai mare, întrucât vor plăti la o achiziţie suma exactă pentru produsele cumpărate, spre deosebire de tichetele pe suport de hârtie, dar şi avantajul că le vor putea folosi la mai mulţi comercianţi. De asemenea, reprezintă un instrument de plată sigur, care beneficiază de toate sistemele de securitate ale cardurilor bancare şi poate fi reemis în cazul pierderii sau distrugerii, fără riscul de a pierde banii sau de a fi furaţi.

Pe de altă parte, statul va avea un grad mai sporit de control asupra emiterii şi utilizării fondurilor destinate pentru acoperirea costurilor de masă, întrucât se vor putea monitoriza şi limita mai eficient tranzacţiile doar către unităţile de alimentaţie publică.

„Deşi funcţionează similar cu un card obişnuit, cardurile de masă nu sunt carduri bancare şi au anumite limitări: nu permit retragerea de numerar de la bancomate, iar sumele de pe card vor putea fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare, într-o reţea distinctă de magazine şi restaurante afiliate. Neavând un cont bancar asociat, ele au în plus avantajul de a nu impune beneficiarilor comisioane de administrare de cont sau alte costuri asociate cardurilor bancare”, a declarat la rândul său Iulian Alexe, director Marketing & Business Development al Edenred România, cea mai mare companie emitentă de tichete de masă, potrivit datelor proprii.

EdenRed a emis deja primul card de masă, dezvoltat sub sigla MasterCard, fiind dotat cu cip, iar tranzacţiile sunt aprobate de posesor prin introducerea codului PIN. Cardul utilizează de asemenea tehnologia Contactless, care permite efectuarea de plăţi rapide, fără necesitatea introducerii codului PIN pentru plăţi sub 100 lei, în cadrul unităţilor care afişează sigla PayPass.

Sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement